Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


KNDB-nieuws

NK Dammen categorie B en C

In Westerhaar vindt van 25 tot en met 29 oktober 2021 het Nederlands kampioenschap dammen algemeen in de klassen B en C plaats. Spelers met een rating tot en met 1100 kunnen dan in een meerdaags toernooi weer spelen om de titel nationaal damkampioen. Totaal prijzengeld: 1400 euro. In 2019 werden Bernard Plijter uit Ten Boer en Mark Paters (Vroomshoop) de eerste nationale kampioenen in de klassen B en C.

Gespeeld wordt in twee klassen met per klasse maximaal 26 deelnemers. Dammers met een rating van 901 tot en met 1100 komen uit in de klasse B. Het toernooi in de klasse C is gereserveerd voor spelers met een rating van 0 tot en met 900. Peildatum is de rating per 1 januari 2021. De open inschrijving start op 15 juni 12.00 uur. Op volgorde van binnenkomst worden de spelers gekozen. Jeugdspelers zijn uitgesloten van deelname.

Melden kan door een mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Nodig zijn: Naam, adres, woonplaats, rating per 1-1-2021, club, provinciale bond, emailadres, telefoonnummer en (als mogelijk) plaats in laatste provinciaal kampioenschap.

Het inschrijfgeld bedraagt (inclusief dagelijkse lunch) 40 euro. De organisatie behoudt zich het recht voor om per categorie 2 organisatieplaatsen toe te kennen.

Het toernooi opent maandag 25 oktober om 17.00 uur.
De eerste speelronde start om 18.00 uur.
Dinsdag 26 oktober: ronde 2 (start 10.00 uur) en ronde 3 (18.00 uur)
Woensdag 27 oktober: ronde 4 (start 10.00 uur) en ronde 5 (start 18.00 uur)
Donderdag 28 oktober: ronde 6 (start 10.00 uur) en ronde 7 (18.00 uur)
Vrijdag 29 oktober: ronde 8 (start 10.00 uur)

De uitslag wordt bepaald door het Zwitsers systeem op weerstand en vervolgens Sonnenborn-Berger. Het speeltempo bedraagt 80+1. Op de website van Witte van Moort volgt nadere informatie over de overnachtingsmogelijkheden in Westerhaar en omgeving.

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport: Nationale Competitie begint 18 september!

Op de laatste dag van het NK Algemeen in Kraggenburg zijn er weer diverse verruimende maatregelen in werking getreden. De clubavonden kunnen weer worden opgestart. Zie ook het protocol Verantwoord sporten van NOC*NSF. De hoofdregels blijven 1,5 meter afstand van elkaar als je niet achter het dambord zit en bij  rondlopen mondkapje op. Aan organisatoren van damactiviteiten wordt overgelaten hoe zij de veiligheid binnen de regels van de overheden (Rijksoverheid, veiligheidsregio en gemeente) organiseren.

Wat een verrassende ontknoping kende de slotdag van het NK Algemeen. Jan Groenendijk kwam in de laatste ronde na een verrassende combinatie langszij met Alexander Baljakin en sloeg in de tweede barragepartij toe met zijn eerste NK-titel als resultaat. Roel Boomstra haalde na een tweede barragepartij  de derde plaats ten koste van Wouter Sipma. De beloftes in de speelzaal trokken veel aandacht in de social en online media. Gedeeld winnaar werden Tanya-Marie Cnossen en Luise Gabbert. Een geslaagde eerste activiteit van de vereniging DroomDamsters.

Deelneemsters aan het beloftentoernooi met v.l.n.r. Lisa Scholtens, Tanya-Marie Cnossen, Yulia Bintsarovska en Luise Gabbert. Foto Frans de Jonge.

De Nationale Competitie (NC) begint 18 september. De inschrijving sluit op 1 augustus. We zijn benieuwd hoe groot de animo is om weer fysiek te mogen dammen. Uit de inschrijvingen bij de zomertoernooien (damweek Lunteren en open toernooien van Heerhugowaard, Nijmegen, Baarn, Brunssum en Hoogeveen) is op te maken dat honderden dammers staan te trappelen van ongeduld. Een mooie jeugddammiddag is aangekondigd a.s. 20 juni bij Brainsport Eindhoven. En ook een mooi evenement op zondag 11 juli in Rotterdam, Dammen op de Dam, een sneldamtoernooi en damsimultaans. Volg de verbeterede kalender van de KNDB voor alle damevenementen!

Het jeugddammen heeft door het damloze afgelopen jaar flinke klappen opgelopen. Na de zomer wordt het school- en jeugddammen weer opgestart. De KNDB zal dankzij financiële ondersteuning van diverse sponsoren extra investeren in het school- en jeugddammen.  Samen met de regionale organisatoren gaat de KNDB nieuwe concepten uitwerken. Deze moeten resulteren in aantrekkelijke nationale jeugdkampioenschappen voor school- en verenigingsteams.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

NK 2020 (2021) in Kraggenburg is op het moment dat ik dit schrijf, vrijdagochtend 4 juni en nog twee spannende rondes te gaan, bijna afgelopen. Hieronder een reeks impressies van mij:

De mannen van de Stichting Aanzet kunnen erg tevreden zijn: het was een mooi NK!
Goede planning van het NK met nog een paar weken tot het WK in Estland!
De livestream werkte voortreffelijk en is een goede kans voor onze sport.
Moeten de commentatoren in het vervolg in het Engels spreken, hoe lastig misschien ook?
Zou Engels veel meer kijkers opleveren internationaal?
De commentatoren stonden voor de grote taak alles (!) in de gaten te houden: natuurlijk de verschillende partijen, de chat, de prijsvraag, het overzicht en ga zo maar door.
Het vast presentatie-duo Ester van Muijen en Paul Oudshoorn draaide steeds beter samen.
Mooi was ook bij de livestream dat er reclame gemaakt is, bijvoorbeeld met een interessant interview met Niels van Nieuw Amerongen van V&A.

Bij de livestream was er ook leuke en interessante betrokkenheid van gasten zoals Matheo Boxum, Rob Clerc en ook met de verschillende NK-spelers.
Bij de livestream was er iedere dag kans op prijzen voor de kijkers, via de prijsvraag.
Je mag hopen dat livestream een vast onderdeel gaat worden van de belangrijkste toernooien.
Bij dit NK werd op een andere manier weer afscheid genomen van ex-bondscoach Rob Clerc.
Door de demonstrateurs Ester van Muijen en Paul Oudshoorn ook een mooi interview met Rob Clerc, waar Rob onder meer een boek aankondigde over zijn lange loopbaan en natuurlijk wijs sprak over de ‘diepte’ in standen (bijvoorbeeld Heusdens-Groenendijk).
De demonstrateurs Ester van Muijen en Paul Oudshoorn hadden ook een goed interview met veelvuldig kampioen van Nederland Kees Thijssen en Kees was trouwens ook één van de commentatoren.
De meeste side-events konden niet doorgaan, maar wel het beloften-toernooi met 4 meisjes.
Met het winstpercentage was trouwens weinig mis.
Alexander Baliakin is parttime trainer/coach KNDB, naast hoofdcoach Rik Keurentjes, en afgesproken is dat Alexander natuurlijk actief kan zijn met veel verschillende andere damactiviteiten. Duidelijk is dat Alexander nog steeds zeer sterk spelen kan en een voorbeeld is voor zijn TeamNL spelers!
Tweevoudig wereldkampioen Roel Boomstra speelde sterk, stond doorgaans beter, maar had moeite om het voordeel in winst om te zetten.
Jan Groenendijk speelde strategisch sterk, máár liet ook vaak zijn tactische kracht zien.
Wouter Sipma speelde een fraai toernooi en was ook stabiel: hij zal zeer verdiend een topresultaat boeken.
Jitse Slump is bezig met een inhaalrace en toont daarmee zijn kracht.
Martijn van IJzendoorn was duidelijk niet in zijn grootste vorm.

Samen met mijn schaakcollega Jeroen Bosch, bridgecollega Hans Kelder en prestatiemanager Francesco Wessels van NOC*NSF spraken we op maandag 31 mei in Utrecht over de zogenaamde DIA, de DenksportInnovatieAgenda, het samenwerkingsverband om te komen tot innovaties in de topsport en ook om relevant te zijn voor de maatschappij. Zo moet in ieder geval in dit najaar de al vaak uitgestelde Masterclass weer een keer worden gehouden op Papendal.

Jan Groenendijk legt in prachtige korte video’s (zie KNDB op YouTube!) veel elementen van ons spel uit voor beginners, máár ook voor andere dammers is het leuk en leerzaam. Alles al gezien? Vertel het verder! En ook: Wat weet U van oppositie?

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Masterclass Draughts10x10 – Alexey Chizhov

Op zaterdag 22 mei was de tweede masterclass van het YouTubekanaal Draughts10x10. Dit keer werd de masterclass gegeven door niemand minder dan tienvoudig wereldkampioen Alexey Chizhov. Samen met mede-presentator Ester van Muijen werden prachtige partijen en composities bekeken. Een echte aanrader voor dammers en niet dammers!

Benieuwd hoe jij wereldkampioen kunt worden? En wat zijn de ambities van Chizhov eigenlijk? Krijg antwoord op deze vragen door de masterclass te kijken!

Wil je voortaan niks missen van het YouTubekanaal van Draughts10x10, abonneer dan op dit kanaal. Deel dit ook met vrienden, familie en andere dammers. Op deze manier kunnen we samen met jullie bouwen aan een grotere damgemeenschap.

(Via Matthias de Kruijf, Draughts10x10)

Openbaarmaking tuchtrechtelijke uitspraken

De Tuchtcommissie heeft in 2020 een tuchtrechtelijke uitspraak gedaan met betrekking tot een kwestie die speelde in de regio Utrecht. Die uitspraak is destijds niet openbaar gemaakt.
De Tuchtcommissie heeft in 2021 een tuchtrechtelijke uitspraak gedaan met betrekking tot een kwestie die speelde in de regio Gelderland. Deze uitspraak is – zonder details te geven – wel openbaar gemaakt.

Gebleken is nu dat hierdoor verwarring is ontstaan in ‘dammend Nederland’. Ten onrechte hebben sommigen de recente uitspraak met betrekking tot 2021 gekoppeld aan de persoon die onderwerp was van de uitspraak in 2020.
Het bestuur betreurt dit misverstand en zal maatregelen nemen om een dergelijke verwarring in de toekomst te vermijden.

Teambattle prooi voor FIFA FIFPro World XI

Twaalfde editie online
Door Steven den Hollander

Neymar, Sergio Ramos, Cafu en Steven Berghuis kunnen moeiteloos in een adem genoemd worden. Maar wat als deze spelers eens samen in een team zouden spelen? Dat vormt dan dus het onverslaanbare FIFA FIFPro World XI team, die na de promotie van vorige week moeiteloos de Ereklasse wonnen. Van harte gefeliciteerd heren (en dames?)! Over de identiteit van deze spelers wordt volop gespeculeerd, maar kijkende naar de partijen en sterkte lijkt er een (jong) oranje tintje aan dit team te zitten.

Het Noorden presteert eigenlijk elke week wel, en werden nu dan ook keurig tweede. Met topspeler Schijf als captain (23 punten, en een tweede plek in het individuele klassement!) bleven zij Damclub Witte van Moort ruim 10 punten voor. De strijd voor de plekken 1 en 2 was niet heel spannend, maar voor de derde plek scheelde het allemaal erg weinig. Daar wisselden gedurende de battle Witte van Moort, Samen Sterk, Van Stigt Thans en Lunteren constant van positie. Witte van Moort bleek dus de gelukkigste, en hield Samen Sterk op één punt.

020 Online wist op het einde nog een gat te slaan, en wist daarmee die veilige zevende plek te bereiken. Groot voordeel daarbij was dat Lucas-Moura-27 niet aanwezig was bij het FIFA FIFPro World XI team… Het doek viel voor het ‘bierteam’, Draughts League 8×8 en RDC Rijnsburg.

De uitslagen en details van de Ereklasse zijn terug te kijken op https://lidraughts.org/tournament/L6XzXWxk

Hoofdklasse

In de hoofdklasse wist dit keer Heijmans Excelsior het goud te pakken, met een totaal van 95 punten. Ook de twee andere teams uit de top 3 zijn bekend met een plek in de Ereklasse. Dit zijn namelijk de Bornse Damvereniging en VBI Huissen. Echt spannend werd het deze week niet, aangezien het gat tussen Huissen en de nummer 4 (Zuchy), maar liefs 19 punten scheelde.

Nog een speciale vermelding voor Rashica die het individuele klassement wist te winnen, met een totaal van 27 punten. Zijn clubgenoot OdinMol eindigde tweede met 23 punten, en bleef daarmee Jackieblackie een puntje voor. Zowel Rashica als OdinMol bleven ongeslagen!

De uitslagen en details van de Hoofdklasse zijn terug te kijken op https://lidraughts.org/tournament/cewkrXht

Vervolg?

Het aantal deelnemers bedroeg deze week maar liefst 162 deelnemers en 25 deelnemende verenigingen. We hebben besloten om volgende week vrijdag 21 mei de laatste teambattle te houden. Dit gezien het feit dat enkele damverenigingen vanaf woensdag weer de deuren gaan openen (en enkele verenigingen de clubavond ook op vrijdag hebben), en wij vermoeden dat de animo flink zal afnemen. Ook hebben we overwogen om de teambattle naar een andere dag te verplaatsen, maar dit zal ook flink wat deelnemers kosten. Mocht er desondanks toch nog animo blijken zullen wij een toernooi aanmaken waarin de Ereklasse en Hoofdklasse weer samen gevoegd worden.

Vanuit deze plek wil ik jullie van harte bedanken voor de deelname in de afgelopen weken en de enthousiaste reacties/feedback die wij ontvangen hebben. U was een fantastisch publiek!

De toernooien voor volgende week zijn beschikbaar op https://lidraughts.org/tournament/sxwcidMA (Ereklasse) en https://lidraughts.org/tournament/9UEwBLrV (Hoofdklasse)

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Vorige nieuwsflits wordt allereerst vervolgd met een nagekomen bericht over de toekenning van een koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau aan Maikel Schotman (45) van Damclub DOS Hartholt Olie in Heino. Deze is verleend voor zijn grote en langdurige maatschappelijke verdiensten zoals vrijwilliger en secretaris van de damclub DOS Hartholt Olie in Heino en een bestuursfunctie van de Provinciale Overijsselse Dambond. Daarnaast heeft hij damlessen gegeven en is opgetreden als jeugdleider.
(Foto via Schotman)

Vooruitzichten op een doorstart lijken goed!
Op 19 mei worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast, als de cijfers dit toelaten. Alle overige maatregelen blijven gelden: 1,5 meter afstand, geen handen schudden, bij verschijnselen thuisblijven, handen ontsmetten en mondkapje op wanneer niet aan het bord wordt gezeten.
Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het dammen.

De zomertoernooien hebben hun inschrijving ook weer geopend. Een 150-tal dammers heeft zich al ingeschreven bij de open toernooien in Heerhugowaard, Nijmegen, Baarn, Brunssum en Hoogeveen. Het NK Algemeen in Kraggenburg begint eind van de maand.  Er is livestreaming georganiseerd door Ester van Muijen en Paul Oudshoorn. Er is immers nog steeds geen publiek toegestaan. Tijdens het NK Algemeen zal de vereniging DroomDamsters zich presenteren (zie ook de site droomdamsters).

Denise van Dam en Nicole de Vries (zie foto, fotograaf Zainal Palmans) gaan de promotie voor het vrouwendammen opstarten en zoeken naar mensen die de ambities van deze vereniging willen ondersteunen. Het eerste initiatief van de vereniging is de organisatie van een vierkamp van een viertal talenten in de weekenden tijdens het NK Algemeen; De beloftes uit 4 verschillende provincies zijn Yulia Bintsarovska (Kampen), Tanya-Marie Cnossen (Eindhoven), Luise Gabbert (Wageningen) en Lisa Scholtens (Hoogeveen).

Na de zomer zal de Nationale Competitie begin oktober weer worden opgestart. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Normaal gesproken gaat het NK 2021 algemeen in Kraggenburg door van donderdag 27 mei tot en met 5 juni. We verwachten zonder toeschouwers. Waarschijnlijk ook met de aanvullende en inmiddels gebruikelijke maatregelen rondom testen. De NK-organisatie en de KNDB hebben natuurlijk contact met de verschillende partijen die verantwoordelijk zijn. Als er geen toeschouwers mogen zijn, is het natuurlijk de vraag of het lukt om op welke manier dan ook te zorgen voor één of andere vorm van livestream. Bij de afgelopen WK match vrouwen tussen de Poolse Sadowska en de Russische Tansykkuzhina zagen we ook weer dat dat héél goed kan werken voor onze sport en ook erg véél kijkers kan trekken. De Russische werd trouwens met een sterke eindsprint wereldkampioene en liet weer eens zien dat een toernooi erg lang is.

Het trainingskamp van de talenten op Papendal was eind april. Martijn van IJzendoorn gaf ook simultaan aan de talenten tijdens dat trainingskamp en Martijn zei er dit over: ‘Voordat ik aan de simultaan begon, dacht ik met een goede score naar huis te gaan, maar dat viel behoorlijk tegen. De NT’ers verdedigden slim, pakten soms hun kansen en een van de spelers verbaasde mij enorm met zijn theoretische kennis. Ook het rekenvermogen was bij een tegenstander indrukwekkend.’ Machiel Weistra zei onder meer: ‘Het trainingskamp was voor mij vooral weer een manier om op een goede competitieve manier bezig te zijn.’

Op de foto van hoofdcoach Rik Keurentjes zien we de toptalenten in beweging op het mooie Papendal. Kunnen jullie nu ook raden wie wie is?

Jan Groenendijk legt in prachtige korte video’s (zie KNDB op YouTube!) veel elementen van ons spel uit voor beginners, máár ook voor andere dammers is het leuk en leerzaam. Alles al gezien? Vertel het verder! En ook: Wat weet U van de Hielslag?

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

Informatiebulletin voor verenigingen

De afstand van het KNDB bestuur tot haar leden is in deze tijd helaas heel groot. En tegelijkertijd zijn er allerlei ontwikkelingen waar verenigingen wel van op de hoogte moeten zijn.
Om de verenigingen over een paar van de belangrijkste te informeren is het ‘Informatiebulletin voor verenigingen’ opgesteld: Informatiebulletin voor verenigingen.pdf
Mochten er naar aanleiding van dit informatiebulletin nog vragen of suggesties aan het KNDB bestuur zijn, dan zijn die natuurlijk van harte welkom!
Paul van de Veen
Secretaris KNDB-bestuur

Samen niet Sterk genoeg

Door Eelco Kuipers

Ereklasse

In de 11e team battle afgelopen vrijdag 7 mei was toch vooral de vraag wie gaat Samen Sterk stoppen? 84 spelers namen dit keer deel in de Ereklasse waarbij DES Lunteren hofleverancier was met maar liefst 14 spelers!

Onder aanvoering van Zaibatsu die met 29 punten ook het individuele klassement won werd Witte van Moort de winnaar van deze team battle. In de eindfase werd afstand genomen van Het Noorden die tweede werden. Dammen4U leverde hier een grote bijdrage met 22 punten goed voor zilver in het individuele klassement. Samen Sterk moest ditmaal genoegen nemen met de 3e plek waar Sefa ditmaal na een stroeve start tot 21 punten kwam en hier het podium van het individuele klassement completeerde. Van Stigt Thans wisten een degelijke 6e plek te behalen bij hun debuut in de Ereklasse. Nu ze hier gewend zijn mogen denk ik de volgende keer meer verwachten!
Voor VBI Rapid, Heijmans Excelsior & Bornse Damvereniging viel het doek en zij mogen zich de volgende keer opmaken voor een optreden in de Hoofdklasse.
De volledige uitslagen zijn te vinden op: https://lidraughts.org/tournament/DMlIWv61

Hoofdklasse

In de hoofdklasse, waar 72 spelers actief waren, waren alle ogen vrij snel gericht op het nieuw toegetreden team FIFA FIFPro World XI met enkele grote spelers in het team. Zo had Sergio Ramos na de uitschakeling in de Champions League tijd voor een echte sport en blijkt Cafu na zijn pensioen een nieuwe hobby te hebben gevonden. Naast deze 2 spelers wist ook de ervaren Paolo Maldini op het podium te komen van het individuele klassement en daarmee was het wel vrij snel duidelijk dat dit team er met de winst in de hoofdklasse vandoor zou gaan. Op gepaste afstand wisten ook RDC met de 2e plaats en Draughts League 8×8 met de 3e plaats de weg naar de Ereklasse weer te vinden.

We zullen zien hoe het team FIFA FIFPro World XI zich zullen houden in de Ereklasse volgende keer. Met spelers als Ramos moet je ook rekening houden met schorsingen uiteraard.

De volledige uitslagen zijn te vinden op: https://lidraughts.org/tournament/A22CLuCl

Vervolg

De team battles zullen we voortzetten in elk geval zolang we niet naar de club kunnen. komende vrijdag 14 mei zijn de nieuwe team battles reeds aangemaakt:
Ereklasse: https://lidraughts.org/tournament/L6XzXWxk
Hoofdklasse: https://lidraughts.org/tournament/cewkrXht

Nieuwe teams kunnen zich nog steeds aanmelden door op lidraughts een bericht te verzenden naar “Boterhoofd”.

Verslag Ronde 10

Door Eric van ’t Hof

Deze keer een kort verslag. De driekoppige organisatie zou graag iemand erbij willen hebben die ook af en toe een toernooiverslag zou willen maken. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden!

Op vrijdagavond 30 april kwamen 141 dammers op digitale wijze bijeen op de onvolprezen website lidraughts.org. We concluderen dat de afwezigheid van Berskerk en Streaks per saldo geen groot effect heeft gehad op het aantal deelnemers.

In mijn vorige bericht had ik een rekenfout gemaakt. Mijn bedoeling was om de gehele partijduur te berekenen, dus voor wit en zwart bij elkaar. Maar die is bij 60 zetten gelijk aan 12 minuten. In de praktijk zal het wel zo’n 10 minuten zijn per partij, wat ongeveer overeenkomt met “snel-dammen”. Met meer tijd gaat het de richting op van “rapid-dammen” en dat past ons inziens niet zo goed bij een totale speelduur van 2 uur.

Er is natuurlijk een hele gemengde groep van dammers. Aan de ene kant van het spectrum zijn er zeer zwakke dammers (zoals ikzelf) en aan de andere kant ook internationale meesters. Het is moeilijk om het iedereen naar de zin te maken. Zelf ben ik ook gebaat bij een langzamer tempo, maar we weten zeker dat de meesters dan gaan afhaken, omdat het voor hen dan gewoon te traag wordt. Die vrees hadden we al bij het afschaffen van Berserk, maar dat is gelukkig meegevallen.

Volgende keren spelen we daarom volgens dezelfde regels: 3+3 zonder Berserk en zonder Streaks. U kunt zich alvast weer aanmelden op lidraughts voor de Ereklasse of Hoofdklasse.

Ereklasse op 30 april
De dammers uit Hazerswoude, die Samen Sterk zijn, slaagden er bij het gewijzigde puntensysteem er toch weer in om de titel in de wacht te slepen. Van harte gefeliciteerd! Het Noorden en Witte van Moort bezetten respectievelijk plaatsten nummer 2 en 3. In ronde 11 op 7 mei zullen deze twee teams toch weer proberen om het Zuid-Hollandse team naar de kroon te steken, mag ik aannemen. Wel zullen zij dan concurrentie krijgen van de gepromoveerde teams Van Stigt Thans, VBI Rapid en het Bierteam. Een zware strijd valt te verwachten.

Hoofdklasse op 30 april
Van Stigt Thans was hier onbereikbaar voor de andere teams. Op gepaste afstand volgde VBI Rapid. Op de derde plek eindigden zowel het Bierteam als de Rijnsburgse Damclub met een gelijk aantal punten. Het Bierteamdammers deden dit echter met een aanmerkelijk hogere toernooiprestatierating (1802 versus 1625) zodat zij naar de Ereklasse promoveren en de Rijnsburgers nog een weekje langer kunnen genieten van het relatief rustige verblijf in de Hoofdklasse.

Links voor ronde 11 op vrijdag 7 mei om 20.30 uur:
Ereklasse: https://lidraughts.org/tournament/DMlIWv61
Hoofdklasse: https://lidraughts.org/tournament/A22CLuCl

Nieuwsflits breedtesport-topsport

 

Breedtesport

Deze nieuwsflits over de  breedtesport staat nagenoeg geheel in het teken van de koninklijke onderscheidingen. Voor zover mij bekend is aan een drietal dammers een koninklijke onderscheiding toegekend voor hun grote en langdurige maatschappelijke verdiensten. Zelf heb ik het genoegen gehad om de uitreiking van de onderscheiding aan Wim Koopman in Hijken bij te mogen wonen.

Jan Dantuma (63) Feanwâlden, Lid in de Orde van Oranje Nassau
Jan Dantuma is onderscheiden vanwege langdurig vrijwilligerswerk op veel verschillende terreinen, waaronder de organisatie van autocross, paardensport, wielerrondes en ook bij bestuursfuncties en jeugdwerk bij diverse damverenigingen. Dit laatste bij onder meer bij damclub de Skouwer te Driezum en damclub de Harste in Sumar. Het is indrukwekkend wat Jan allemaal aan activiteiten heeft ontplooid.

Wim van Dongen (76), Arnhem, Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Wim van Dongen heeft zijn langdurige verdiensten in de damsport gehad op landelijk, regionaal en lokaal niveau.
Wim heeft diverse bestuurlijke functies vervuld bij de Gelderse Dambond (GDB) en is in 1977 lid van het bestuur van de KNDB geworden. Van 1984-1989 was hij voorzitter van de KNDB. Langdurig is hij (hoofd)redacteur van Het Damspel geweest. Na zijn bestuurslidmaatschap is Wim in 1989 tot erelid van de KNDB benoemd.
Op lokaal niveau heeft Wim de fusie van twee damverenigingen tot het huidige CTD Arnhem begeleid waarbij hij bijna 30 jaar voorzitter is geweest en veel bestuurlijk en organisatorisch werk heeft verricht.
Foto: Burgemeester Marcouch met Wim van Dongen en zijn vrouw Bep en zoon Roy. Foto via Bart Terwel.

Wim Koopman (69) Hijken, Lid van de Orde van Oranje Nassau
Wim heeft vooral op organisatorisch niveau, ook landelijk, regionaal en lokaal, zijn sporen verdiend. Talloos zijn de nationale, Europese en wereldtoernooien in de diverse klassen geweest. Wim is oprichter en 20 lang voorzitter van de damclub Hijken DTC geweest en in 40 jaar heeft Wim  het jeugddammen in Hijken en omgeving verzorgd: opleiden en begeleiden van jeugd regio Drenthe.

Foto: Burgemeester Mieke Damsma van de gemeente Midden-Drenthe en Wim Koopman. Fotograaf Frans de Jonge

Over twee weken volgt weer nieuws over het dammen door vrouwen en meisjes in Nederland. Ondertussen wordt momenteel de tweekamp om de wereldtitel vrouwen gespeeld. Deze gaat tussen de huidige wereldkampioene, de Russische Tamara Tansykkuzhina en uitdaagster Natalia Sadowska uit Polen. Zie hiervoor ook de fraaie website. Er is op wedstrijddagen livestreaming van de partijen, rapid en blitz met commentaar van o.a. grootmeester Ndjofang.

Frans de Jonge, voorzitter KNDB

Topsport

Kwalificatietoernooi van de EDC voor het WK 2021 in Estland gaat niet door. Jammer.  Laten we nu maar hopen dat het WK 2021 in Estland wel door kan gaan, die uitdaging lijkt groot genoeg. Volgens het verslag van het FMJD-bestuur hebben de Esten een duidelijk plan met veel testen, zoals we dat bij veel internationale toernooien zien in andere sporten. Door de verschillende kwalificaties, zullen de Nederlandse A-sporters actief zijn in Estland.

Het heeft natuurlijk veel voordelen om NT (Nationaal Talent) te zijn. Het mooiste en grootste voordeel is dat je binnen het topsportprogramma van de KNDB een mooi programma kunt draaien. Er zijn ook allerlei andere voordelen, zoals de reiskostenregeling die de NT krijgen via NOC*NSF. Dit jaar is het wel heel wat minder dan vorig jaar, maar toch nog altijd 225 euro per jaar per talent. Dit bedrag krijgen de talenten voor hun reiskosten naar bijvoorbeeld trainingen op Papendal en trainingen in Huissen in de centrale trainingsgroepen.

Jan Groenendijk legt in prachtige korte video’s (zie KNDB op YouTube!) veel elementen van ons spel uit voor beginners, máár ook voor andere dammers is het leuk en leerzaam. Alles al gezien? Vertel het verder! En ook: Wat weet U van de Haarlemmer?

Over Jan Groenendijk gesproken: Jan haalde bij de dopingautoriteit zijn diploma, zie de afbeelding! Inmiddels hebben veel topspelers, toptalenten, deelnemers van de centrale trainingen en hun ouders een passend diploma gehaald. We willen Fair Play en daar past dit perfect bij!

Johan Krajenbrink, technisch directeur KNDB