Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden tot zaterdag 23 januari 2021 in de
clubcompetities tot die nog niet ingevuld zijn:

CompetitieRondeDatumThuisUit
Jan van der Zwan cup Poule A2Uitgesteld tot ?CTD Arnhem 1DCL Lent 1
Jan van der Zwan cup Poule A3Uitgesteld tot ?DV VBI Huissen 1CTD Arnhem 1
Jan van der Zwan cup Poule B1Uitgesteld tot ?WDV Winterswijk 1BDSV Barneveld 1
Jan van der Zwan cup Poule B2Uitgesteld tot ?CTD Arnhem 2BDSV Barneveld 1
Jan van der Zwan cup Poule B2Uitgesteld tot ?DUO Doetinchem 1WDV Winterswijk 1
Jan van der Zwan cup Poule B3Uitgesteld tot ?BDSV Barneveld 1DUO Doetinchem 1
Jan van der Zwan cup Poule B3Uitgesteld tot ?WDV Winterswijk 1CTD Arnhem 2

KNDB-nieuws

Evert Bronstring 1943-2021

Groot liefhebber met geniale trekjes

Als jeugdspeler werd hij vaak uitgelachen. Deed krankzinnige zetten in partijen waarin hij voortdurend op verkenningstocht was. Incasseerde de ene nederlaag na de andere maar werd er beter van. Wat heet: Evert Bronstring kreeg die investering dubbel en dwars uitbetaald. Groeide uit tot een van de beste dammers van ons land. Maakte van de (bijbel)spreuk ‘Onderzoek alles en behoud het goede’ zijn motto wat hem in de vorm van de onvoltooide Bronstring-hekstelling (zie zijn legendarische partij tegen tweevoudig wereldkampioenTsjegoljev) zelfs eeuwigheidswaarde heeft opgeleverd.

Niet dat hij zich daarop voorstond. Bij de beminnelijke Evert stond niet het ego maar het spel voorop. Als groot liefhebber, vaak volstrekt origineel, zonder verliesangst en met geniale trekjes. Speel zijn partijen maar na, een luilekkerland voor smulpapen. ‘Het spel is voor mij om te spelen’ was zijn credo.  “Maar alles wordt naar remise gehakt” bromde hij later op zijn karakteristieke wijze hoofdschuddend voor zich uit.

Hij leerde in zijn geboortestad Haarlem het spel van een oom. Na de hbs ging hij in Leiden wiskunde studeren, haalde uiteindelijk zijn doctoraal en werd wiskundeleraar. Eerst ging hij in Rotterdam dammen bij Constant en stapte naar een jaar over naar de Leidse Damvereniging waar Wim Huisman zijn leermeester werd. De secretaris van LDV (na de fusie met DCL: LDG) kreeg te horen dat Evert een aanwinst zou zijn voor het derde team maar dan wel aan de lagere borden… Wel, niet veel later werd hij kampioen van Leiden en werd hij als een van de grootste beloften in de damwereld beschouwd. Sterker nog: Ton Sijbrands wijdde later in de Volkskrant drie damrubrieken op rij aan Evert en noemde hem – volgens (dam)vriend Joop Burgerhout – zelfs De Hogepriester. In het blad Dammen van april 1999 heeft Jan Wielaard Evert uitvoerig geïnterviewd en Evert Dollekamp wijdde zelfs onlangs een monografie aan hem.

Evert z’n ster rees snel. In 1964 mocht hij zijn opwachting maken op het NK. Twintig jaar later was zijn veertiende en laatste deelname aan dit toernooi waarin hij nooit de eerste (Roozenburg, Sijbrands, Wiersma, Clerc en Van der Wal) maar wel de tweede viool speelde. Niet alleen zijn partijen waren befaamd maar zeker ook zijn toespraken, gekruid met zijn typerende droge humor, na afloop.

Agafonov

Bondscoach Piet Roozenburg selecteerde hem viermaal voor de jaarlijkse interland tegen de Sovjet-Unie waarin hij een keer van de Russische beer Agafonov won (1969). Op grote internationale toernooien stond ‘opa’ (zo noemde ik hem altijd want hij was bijna een jaar ouder dan ik) regelmatig op de deelnemerslijst. Paul Visser van het bondsbureau heeft ‘goede herinneringen aan een aardige man’. “Hij was een graag geziene gast in Huissen, vroeger, bij de bekende Heijting’s Damtoernooien”.

Ook was hij 2x in de USSR (Soechoemi 1966 en Batoemi 1967) van de partij, 1x op het Brinta-toernooi (1969) en 2x op de grootmeestergroep van het Suikertoernooi (1975 en 1976).

Voorts valt op dat hij 5x van een (voormalige dan wel latere) wereldkampioen heeft gewonnen: 2x van Jannes van der Wal (NK 1979 en NK 1980), 2x van Ton Sijbrands (Batoemi 1967 en onderlinge RDG 1978), en van Baba Sy in het Suikertoernooi 1975. En van een aantal andere wereldkampioenen heeft hij bijna gewonnen: Andreiko (Soechoemi 1966; zelfs nog geheel onnodig verloren), Gantwarg (Batoemi 1967), Tsjegoljev (Den Haag 1967), Koeperman (Suikertoernooi 1975) en Wiersma (NK 1976; volkomen gewonnen eindspel uit handen gegeven).

Sijbrands

Ton Sijbrands is altijd een groot bewonderaar van ‘damgoeroe/filosoof’ Evert z’n ‘volstrekt originele’ spel en ideeën geweest en zal in het Damspel daar uitvoerig getuigenis van doen. “Als je mijn publicaties een beetje hebt gevolgd dan weet je dat jouw invloed op mijn dammen onmogelijk kan worden overschat”, meldde Sijbrands vorige maand in een brief die door partner Joke en familie met trots wordt gekoesterd. Sijbrands meldde daarin ook dat hij ‘de meest dierbare herinneringen’ bewaart aan de gezamenlijke damsessies in Leiden van destijds. “Jouw lessen ben ik – zoals je weet – nooit vergeten en zal ik altijd blijven koesteren (en doorgeven in woord en geschrift). Ik ben je er eeuwig dankbaar voor”.

Sijbrands reageerde daarmee begin december op het mailtje van Evert dat bij hem niet te genezen alvleesklierkanker was geconstateerd. “Mede door jouw artikelen en aanhalingen ben ik gesterkt in mijn overtuiging, dat ik meer dan een gewoon grootmeester ben geweest”, besloot Evert die overigens pas in 2019 – met excuses van de KNDB – alsnog tot international grootmeester werd benoemd.

Sijbrands kan zich de eerste ontmoeting nog wel herinneren. “Die dateert van 29 december 1962, toen we in Den Haag voor de jeugdtientallen van Zuid- en Noord-Holland uitkwamen. Die allereerste partij eindigde in remise. Ik torpedeerde zijn poging de Agafonov-variant op het bord te brengen door na 1.35-30 20-25 2.33-29 (ik geneer mij er nog steeds voor) – niet 2…15-20!? maar 2…14-20?! 3.29-23 18×29?! 4.34×14 10×19 te spelen…”.

Babi pangang

Evert maakte soms de indruk van een verstrooide professor maar hij kon ook heel efficiënt zijn. Van zijn periode bij het destijds zo roemruchte RDG herinner ik me een wedstrijd in Westerhaar. Meteen na afloop met z’n tienen naar de Chinees. Edoch: onze bus ging al over een klein half uur. Geen enkel probleem vond Evert en greep krachtig in bij de menukeuze. “Allemaal tjap tjoy of babi pangang bestellen dan lukt het wel”. En inderdaad na het afrekenen moesten we nog twee minuten op de bus wachten…

Evert ging weer terug naar zijn LDG (40 jaar secretaris) waar hij, evenals in de ZHDB (penningmeester), een bestuursfunctie vervulde. In 2001 stapte hij over naar DC Den Haag, waar hij zowel de clubtitel (2003 en 2018) als de beker in de wacht wist te slepen. Maar hij bleef principieel wel LDG. Voorzitter Jan Kok: “Hij kwam elke dinsdagavond per trein vanuit Leiden omdat hij graag in een sterke onderlinge competitie zijn krachten wilde meten. Hij was ook degene die vaak de meeste wedstrijden in de onderlinge speelde.”

“Ook op de traditionele sneldamtoernooien was hij aanwezig maar altijd alweer vertrokken vóór de prijsuitreiking. Want hij moest de laatste trein nog halen. Maar de ware reden was dat hij zeer bescheiden was en niet graag in de belangstelling stond. ‘Houd het prijsje maar en doe er een ander een plezier mee’, glimlachte hij dan!”

Inderdaad nooit op de voorgrond maar altijd aanwezig, zoals op de rouwkaart staat. Gelukkig hebben we behalve de herinnering aan een beminnelijk mens ook de partijen nog.

Fred Ivens
(Met medewerking van Ton Sijbrands, Maurits Meijer, Joop Burgerhout en Jan Kok.)

Jan legt uit – DamMentor voorzien van leerzame video’s

Leer dammen van een echte damgrootmeester!

DamMentor is een digitaal trainingsprogramma om het dammen te leren. Er zijn verschillende cursussen te vinden op DamMentor en het is voor iedereen en overal toegankelijk. Het is erg geschikt voor de beginnende (jeugd)dammer. Ook scholen kunnen daar heel mooi gebruik van maken. Ga naar: www.damz.nl en klik op ‘DamMentor’.

Jan Groenendijk heeft de hoofdrol in de video’s die voor DamMentor zijn gemaakt. In de video’s legt Jan de basiskennis uit van het damspel. Bijvoorbeeld wat de damregels zijn of hoe een bepaald zetje gaat. Maar ook hoe je kan aanvallen of verdedigen. Dit doet hij op hele leuke en duidelijke manier. Er zijn maar liefst 32 damvideo’s beschikbaar.

Op DamMentor zijn verschillende modules te vinden. De ‘Damcursus voor beginners’ is helemaal voorzien van damvideo’s. De cursist kan eerst kort de video bekijken voor een uitleg en vervolgens kan hij aan de slag gaan met de opdrachten. Ook is er een begin gemaakt om een aantal thema’s van de Opleiding tot het Van der Wal-diploma te voorzien van uitlegvideo’s.

De video’s zijn ook erg handig om te gebruiken voor trainers die schooldamles geven via een digibord. Hoe leuk is het om de klas eerst een video te laten zien om vervolgens verder te gaan met de les. Tegenwoordig is video erg populair en een goede manier om je boodschap op een simpele en leuke wijze over te brengen.

Op DamMentor is er een nieuwe toevoeging: DamZ! Oefenboekje en de bijbehorende oplossingen. De nieuwe DamZ!-damsets zijn voorzien van een damboekje. Op DamMentor kan je deze opdrachten maken en zijn de oplossingen terug te vinden.

Alle video’s van Jan zijn ook te vinden op het YouTube-kanaal van de KNDB. Bekijk de gehele playlist hier en volg de KNDB ook op YouTube voor meer video’s!

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Allereerst wil ik graag alle leden en damvrienden een voorspoedig en gezond 2021 toewensen. Daar zijn we ondertussen allemaal wel weer aan toe. Helaas zijn ons ook damvrienden ontvallen door het coronavirus. Bekende gezichten zullen we niet meer terugzien achter de damborden. Erg triest! Ik wens familie en (dam)vriend(inn)en sterkte met dit verlies.

Het is ondertussen wel erg rustig geworden op het damfront. Het verenigingsleven ligt stil en de start van competities is nog niet in zicht. Iedereen houdt zijn hart vast bij de stijging van het aantal besmettingen, Hopelijk werpen de laatste overheidsmaatregelen deze maand al zijn vruchten af en kan er snel en grootschalig met de vaccinaties begonnen worden.

Momenteel speelt vooral de WK-match in Eindhoven. Zie ook de reactie van Johan onder topsport. Achter de schermen speelt er in deze bijzondere tijd van alles. Alexander Georgiev heeft zich afgemeld. Hij wilde niet spelen zolang er nog coronamaatregelen in Nederland waren. En tsja, daar kan je geen match op plannen. Bovendien staat in juni alweer het WK-toernooi in Estland op de rol. En of voor die tijd alle maatregelen al ingetrokken zijn? De FMJD heeft daarop de vicewereldkampioen uitgenodigd.

Dit is de toen nog 16-jarige Pan Yiming, die getraind wordt door 10-voudig ex wereldkampioen Alexey Chizov. Ze zien het daar als een grote kans voor de jongste grootmeester ooit (een supertalent volgens de kenners) en ook voor een snelgroeiend damland. Maar januari is voor hen te vroeg. De besmettingsgraad hier is nog hoog. Beide spelers moeten zich ook nog voorbereiden op elkaar. Voorgesteld is aan de FMJD om de match te verplaatsen naar maart.

Het eerstvolgende toernooi is het doorgeschoven NK 2020 voor vrouwen in Zoutelande. Dit is eind maart. Dit moet toch lukken met 4 borden, 8 damsters,1 arbiter en de bekende corona-maatregelen. Tata Steel Chess eind januari speelt de tweede helft van januari met 14 internationale grootmeesters.
Het NK vrouwen wordt voor de 15e en de laatste keer in Zoutelande gehouden. Een nieuwe partij heeft zich al aangeboden om het NK in 2022 te organiseren. Gezien onze ambities om een impuls te geven aan het vrouwendammen zijn er de nodige veranderingen te verwachten.

Rond deze tijd hopen we alweer meer fysiek te kunnen dammen. Eerst de clubavonden maar weer van de grond zien te krijgen voordat er weer toernooien en competities mogelijk zijn.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Op de valreep van 2020 nog een grote en ook verrassende teleurstelling: alsnog het terugtrekken van wereldkampioen Alexander Georgiev. Een enorme klap voor Roel Boomstra: natuurlijk wil Roel om de wereldtitel spelen tegen juist Georgiev. Bondsdirecteur Arjan de Vries zet zich enorm in voor de WK-matches van Roel, ook nu weer, en Arjan liet de afgelopen week topsportgedrag zien: incasseren, doorgaan en nieuw perspectief zien. Laten we hopen dat er in Eindhoven gespeeld zal worden tussen Pan Yiming en Roel Boomstra. Die wissel geeft commercieel ook kansen, een jeugdig perspectief en ook goed voor het dammen internationaal.

Het opvallende Kerstoernooi op zondag 20 december, dat werd georganiseerd door het zeer actieve Draughts10x10, is gewonnen door Martijn van IJzendoorn: hij versloeg in finale Alexander Shvartsman. Er was ook prijzengeld: 2000 euro. Het commentaar werd gegeven door Michiel Kroesbergen en Jitse Slump in het Engels. Een prachtig initiatief! Nog te bekijken en nog te beluisteren via https://www.youtube.com/watch?v=p2BXWrqzrIY

Van 28 tot en met 30 december hadden de talenten Machiel Weistra, Emre Hageman en Simon Harmsma nog een trainingskamp op Papendal onder leiding van de nieuwe hoofdcoach per 1 januari 2021: Rik Keurentjes. Een van de vele voordelen van het trainen op Papendal bleek trouwens ook in dit bijzondere jaar 2020: ondanks Corona konden topsporters en toptalenten doortrainen op Papendal en het is maar zeer de vraag of dat doortrainen gelukt was als we ergens anders in verschillende “gewone” zaaltjes hadden getraind.

Fotograaf Klaas Jan van der Weij van de Volkskrant komt op 13 januari naar Papendal als onze topsporters daar verschillende dagen aan het trainen zijn, voor het eerst onder leiding van hoofdcoach Rik Keurentjes en trainer/coach Alexander Baljakin. Natuurlijk zullen zij direct de toon gaan zetten, hoe zij het graag willen gaan aanpakken.

Op zaterdag 30 januari is de gratis selectiedag/testdag in Huissen. We hopen natuurlijk dat het kan doorgaan… We hopen natuurlijk dat iedereen zich inzet om zoveel mogelijk meisjes en jongens te laten komen naar deze bijzondere jaarlijkse selectiedag/testdag. Deze dag is trouwens met niets anders te vergelijken in de damwereld en dat is ook een reden om te komen. Een reden is ook: via deze weg kun je worden toegelaten tot de centrale trainingen 2021. Maar de dag verplicht tot niets: je kunt het ook zien als een gratis training! Opgeven kan tot 17 januari via ons bondsbureau: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Machiel Weistra heeft van de Commissie Topsport de zogenaamde Selectiestatus gekregen. TeamNL KNDB heeft in totaal vijf statussen bij de senioren: Boomstra, Groenendijk, Van IJzendoorn en Slump hebben de zogenaamde A-status met een aan de leeftijd gekoppeld stipendium per maand en ook een onkostenvergoeding per maand. Alexander Baliakin zal per 1/1/2020 trainer/coach worden bij de KNDB en zal dus geen A-sporter meer zijn en dus was er één status vrij gekomen. De Commissie Topsport heeft gekozen voor Machiel Weistra onder meer vanwege zijn talent, zijn leeftijd en zijn grote motivatie om te kiezen voor het dammen.


Op de foto van Rik Keurentjes zit Machiel Weistra helemaal rechts en naast hem in het Oranje zit Simon Harmsma en daar weer naast zit Emre Hageman. Alexander Baliakin is de trainer op de voorgrond.

Johan Krajenbrink
technisch directeur KNDB

KNDB Clubavonden verlengd

Zoals bekend zal het nog wel even duren totdat er weer iets mogelijk is op het dambord. Om deze reden hebben we er in samenwerking met Lidraughts voor gekozen om de online KNDB Clubavonden te verlengen tot 1 april 2021!
Je kunt dus wekelijks van maandag tot en met donderdag tussen 19:30 en 23:00 uur inloggen op www.lidraughts.org om mee te doen aan onze clubavonden. Je hoeft niet de hele avond aanwezig te zijn; als je gedurende het tijdsvak slechts één partij wenst af te werken is dat ook helemaal prima.
Elke maandag: 1 minuut + 1 seconde per zet
Elke dinsdag: 3 minuten + 2 seconden per zet
Elke woensdag: 5 minuten + 5 seconden per zet
Elke donderdag: 10 minuten + 10 seconden per zet
Een ieder veel plezier gewenst tijdens deze avonden! Hopelijk komen we elkaar snel weer tegen achter het echte dambord.

Wedstrijd voortijdig beëindigd

Begin 2020 heb ik van Piet Bouma het estafettestokje overgenomen voor het schrijven van nieuwsberichten. Ik was snel gestart, lag voor op schema maar kreeg een terugval tijdens de coronaperiode. Waar moest ik in vredesnaam over schrijven als er niet gedamd werd? Dit euvel werd met de nodige creativiteit opgelost waarna de snelheid er weer in kwam.

 

 

En toen kwam in november vanuit het KNDB-bestuur de mededeling dat de wedstrijd per 2021 gestaakt werd. Niet omdat het bestuur ontevreden was met mijn berichtgeving, maar omdat het gewaardeerde bestuur een andere koers wilde gaan varen met berichtgeving.

 

 

 

Dit is daarom dan ook mijn laatste nieuwsbericht. Ik heb met veel plezier voor jullie allen geschreven en kon er mijn creativiteit in kwijt. Mijn schrijfstijl is wat afwijkend dan de gemiddelde schrijfstijl in een nieuwsbericht. Ik dank het bestuur dat het mij deze ruimte heeft geboden om op mijn eigen manier te schrijven over dammen. Ik heb veel leuke en lovende reacties gehad: dank daarvoor, dat deed en doet me deugd.

 

 

Ook ontving ik kritiek: mijn excuses aan degenen die mijn artikelen als denigrerend, seksistisch of anderszins negatief hebben ervaren. Dat is geenszins mijn insteek geweest, ik waardeer iedere dammer, van wereldkampioen(e) tot huisdammer/huisdamster, waar ook ter wereld. We zijn één grote damfamilie die het moet zien te redden in de huidige maatschappij.

 

Een bijzonder detail waar ik met het schrijven tegenaan liep: bij elke artikel werd ik geacht een fotootje mee te leveren, maar niet iedere foto blijkt rechtenvrij te zijn. Het is soms een behoorlijke zoektocht een goede foto te vinden. Zelfs een gevonden foto van een dammer bleek niet rechtenvrij te zijn. ‘Het moet niet gekker worden’, was mijn primaire reactie, waarna ik een andere geschikte foto vond. Snel wist ik dit voorval een positieve wending te geven: dammers zijn gewoon geld waard in de media! We mogen er zijn. Er is toekomst!

Als illustraties een paar leuke kerst- annex nieuwjaarskaarten uit de verzameling van mijn ouders. Een deel ervan is hun eigen creatie. Die beer met de gele stropdas is al heel oud: dit is Borro, mijn knuffelijsbeer. Ik heb hem nog altijd in mijn bezit. Persoonlijk vind ik de door mijn moeder getekende kerstkaart van de berenfamilie erg mooi.

Rest mij jullie allen een geweldig 2021 toe te wensen met zowel live dammen als een mooie digitale voortzetting van de ingeslagen weg. En een 2021 in goede gezondheid.

Anton van Berkel, 4 januari 2021

Makendy Saint Juste klasse apart

In de finale van de Shchogoljev-cup heeft Makendy Saint Juste korte metten gemaakt met Ainur Shaibakov. Met klare cijfers was de finale al na drie ronden afgelopen: 6-0.

Het was genieten van de drie wedstrijden waar beide finalisten er vol voor gingen. De eerste partij was wild-west met een wederzijdse korte vleugelopsluiting die aan beide kanten werd verbroken. Saint Just schakelde over naar de omsingeling, waarbij hij Shaibakov te grazen nam met combinatie naar dam. Die bleek winnend, zeker nadat Shaibakov in een rondslag liep.

De tweede partij nam Ainur een hekstelling in, daarna een kettingstelling en daarna weer een hekstelling. Het zag er veelbelovend uit, maar het bleek niet rond te breien. Verkeerd soort wol gebruikt. Er werd een combinatie uitgehaald die beide spelers dam opleverde. De dam van Shaibakov stond echter steeds op de tocht, met fatale gevolgen.

En toen was het 4-0 en moest Shaibakov de derde en de vierde partij winnen. Saint Juste ging niet voor de hakremise: hij viel doldriest aan, Shaibakov omsingelde. Shaibakov kwam een beetje heel erg veel gewonnen te staan, wilde het te mooi doen en zoals Johan Cruijff ooit zei: “Als wij niet scoren, dan doen zij het”. Uiteindelijk elimineerde Saint Juste de schijf van Shaibakov die al tijden op promotie stond.

Anton van Berkel, 31 december 2020
Bron foto: facebookpagina Saint Juste

Lidraughts: varianten

Lidraughts: Braziliaans en Russisch

De volgende episode in het feuilleton Lidraughts-varianten gaat over het 64-veldenbord, welk bord ook onder schakers populair schijnt te zijn.

Braziliaans dammen

Het Braziliaanse dammen heeft gewoon dezelfde regels als het dammen op de 100 velden. Het is een echt reken- en kennisspelletje: je kunt in 4 zetten reddeloos verloren staan, je kunt in een verloren zesvoudige oppositie terechtkomen en een eindspel met 3 dammen tegen 1 dam is gewonnen als je de middellijn hebt als meerderheidspartij. Je kunt met 3 dammen namelijk alle kwadranten bezetten met minimaal 1 dam. Bij het 100-veldenbord is er altijd een kwadrant vrij. Het enige maar tevens grote nadeel van deze tak van sport is, is dat het spel makkelijk remise is te maken als je de openingen beheerst en daarnaast enige basisposities kent in het gevorderde middenspel.

Om dit euvel op te lossen kan er met een ad random opening worden gespeeld, waarbij een slechte stand bij goed spel analytisch nog remise is te maken. De ad random opening kan reëel bereikt worden door reguliere verplichte zetten te spelen maar kan ook irreëel zijn en slechts door onreglementaire zetten bereikt worden. Lidraughts biedt Braziliaans aan met en zonder ad random opening. Het is wel opmerkelijk dat de ad random opening niet met verwisselde kleuren een tweede keer wordt gespeeld. Als je met een nadelige positie begint, dan krijg je niet een herkansing met de voordelige positie. In normale kampioenschappen en toernooien wordt er altijd in micro-matches gespeeld: de eerste partij de ad random opening met wit, de tweede partij dezelfde opening met zwart. Ook op PlayOK wordt met micromatches gespeeld.

Het is op Lidraughts nog niet mogelijk het Braziliaanse dammen met de computer te analyseren.

Russisch dammen

Ook hier wordt met en zonder ad random openingen gespeeld en ook hier is er op Lidraughts geen partij met verwisselde kleuren bij ad random openingen.

Het Russisch dammen heeft twee afwijkende spelregels ten opzichte van het Braziliaanse dammen. Het eerste verschil is dat meerslag niet voorgaat. Dat is even wennen maar er treedt gewenning op. Zodanig dat je eenmaal terug op het 100-veldenbord over onreglementaire slagwisselingen gaat nadenken. Bepaalde combinaties vallen door het wegvallen van de meerslagregel af. Een voorbeeld hiervan is de plakker, waardoor remise ineens ver te zoeken als die in het Braziliaans wel voorhanden is. Gelukkig komen er ook nieuwe combinatiewendingen voor terug: voor wat hoort wat.

Een leuk voorbeeld van het gebruik van deze Russische regel als deze op het 100-veldenbord van toepassing zou zijn, is de volgende openingscombinatie: 1.34-29 19-23 2.32-28 23×34 3. 39×30 14-19 4. 37-32 18-22 5. 40-34? 22-27! 6. 32×21 16×27 (meerslag hoeft niet) 7. 31×22 19-23 8.28×19 13×24 (meerslag hoeft niet) 9. 30×19 17×30 en zwart wint. Zo kunt u meteen uw blinddammen oefenen.

Het tweede verschil is wat lastiger te bevatten: een schijf die de damlijn bereikt is direct een dam en slaat in dezelfde beurt door als dam. In het Braziliaanse dammen zou ofwel die schijf als dam stoppen op de damlijn en daarna is de tegenstander weer aan zet ofwel die schijf slaat door als schijf. Ook hier een voorbeeld als deze regel op het 100-veldenbord van toepassing zou zijn. Wit heeft schijven op 15 en 13. Zwart heeft schijven op 4, 10 en een dam op 39. Wit wint na 13-9 4×13 15x4x22x50.

Het is op Lidraughts nog niet mogelijk het Russisch dammen met de computer te analyseren.

Lidraughts: shield-toernooien

Nog één onderdeel van Lidraughts wil ik graag uitlichten: de maandelijkse en jaarlijkse shield-toernooien. Per categorie wordt maandelijks en jaarlijks een toernooi gehouden waarmee je een kampioensschild kunt verdienen. Je krijgt dit schild dan in je digitale bezit tot aan het volgende toernooi in die categorie. Je mag hem dan verdedigen: tijdens het toernooi wordt ook getoond wie de trotse eigenaar is.

Het zijn lange toernooien van een uur of acht om minder aan het toeval over te laten. Je moet constant presteren met de hijgende concurrentie in je nek. Een paar lucky overwinningen zullen je dan ook geen shield bezorgen, al is zoiets natuurlijk wel mooi meegenomen.

Berserk is toegestaan, dus het kan rap gaan met de punten. Berserk houdt in dat je voorafgaand aan je eerste zet de helft van je eigen vaste bedenktijd inlevert alsmede je bonustijd per zet. Mocht je daarna een overwinning behalen, dan krijg je daarvoor een bonuswedstrijdpunt. Zelf heb ik een gemengd gevoel over Berserk: zo lang je het doet tegen een sterkere of gelijkwaardig geachte speler (qua rating althans), vind ik het een nette optie. Tegen een beduidend zwakkere speler (qua rating) vind ik het een soort van minachting uitstralen. Zo van “ik heb geen tijd tegen jou nodig want ik win toch wel van je”. Een mogelijke consequentie van het inzetten van Berserk is dat de tegenstander extra gemotiveerd is om vooral niet te verliezen.

De shield-toernooien zijn altijd druk bezet. Meer dan honderd deelnemers is geen uitzondering. Dammen heeft toekomst… als je er maar een digitaal schildje tegenoverstelt.

Anton van Berkel, 29 december 2020
Bron afbeelding schild: bol.com
Bron Braziliaanse vlag: braziliaansevlag.nl

Alexander Georgiev trekt zich terug voor WK-match

WK in Eindhoven niet in gevaar

Alexander Georgiev heeft zich teruggetrokken voor de wereldtitelstrijd Dammen, die eind januari 2021 van start zou gaan in Eindhoven. De regerend wereldkampioen uit Rusland zou het opnemen tegen Roel Boomstra, in twaalf partijen in de High Tech Campus in Eindhoven. Georgiev heeft aangegeven niet te willen spelen, voordat COVID-19 uit de wereld is.

Arjan de Vries namens de Koninklijke Nederlandse Dambond: ‘We zijn vanochtend op de hoogte gesteld dat Georgiev zich terugtrekt uit de tweekamp. Hij wil bij nader inzien toch pas spelen als corona uit de wereld is. Wij volgen de richtlijnen van NOC*NSF voor een veilige sportomgeving, maar dat kon hem niet vermurwen. Hij heeft ons bedankt voor het gedane werk en we respecteren zijn persoonlijke afweging.’

De strijd om de wereldtitel dammen vindt ieder jaar plaats, maar om het jaar op een andere wijze: in het ene jaar is er een tweekamp, het andere jaar een toernooi met een groot aantal spelers. De winnaar van de tweekamp heeft dan het jaar daarna het recht om de winnaar van het grote toernooi uit te dagen. Dat recht komt nu toe aan Roel Boomstra, de kampioen van 2016 en 2018, Georgiev behaalde in 2019 op zijn beurt de wereldtitel bij een toernooi in Ivoorkust.

Pan Yiming
Het WK in Eindhoven zelf komt niet in gevaar. Mogelijkerwijs schuift de tweekamp enkele weken op, maar het gaat binnen hetzelfde concept en bijbehorende richtlijnen plaatsvinden.
Door het terugtrekken van Georgiev heeft de Chinese speler Pan Yiming nu automatisch het recht aan te treden tegen Roel Boomstra. Er wordt via de Werelddambond contact gelegd met de Chinese dambond. Pan is een van de grootste talenten van het moment en China het sterkst groeiende ‘damland’. Arjan de Vries: ‘We balen van de late ‘wissel’ maar zijn zeker niet ontevreden met het alternatief.’

Bron foto: Riga Open 2019

Stsiapan Darashenka hengelt toernooiwinst binnen

In de Toernooibase Lidraughts Hybrid League Cup had Darashenka genoeg aan remise voor de toernooiwinst. De Italiaan Daniele Macali gaf graag zijn medewerking aan deze doelstelling. Alsof het afgesproken werk was, werd het ene na het andere ruiltje in stelling gebracht en uitgevoerd. Remise en de toernooiwinst, die overall gezien meer dan terecht was, was daarmee binnengehengeld.

Gerrit Draaisma verkleinde de achterstand op Darashenka door een mooie overwinning op Moreno Manzana. Hoezo? In het vorige artikel stond dat hij remise had gespeeld tegen deze Italiaan. Ik heb geen idee wat er gebeurd is, maar Draaisma speelde in de zesde ronde remise tegen de Italiaan Daniele Macali. Het beschreven partijverloop klopte wel.

De zevende ronde speelde Draaisma een uitgekookt klassiek spelletje waarbij de lange vleugel van de Italiaan vakkundig werd gesloopt. Aan de andere zijde had Gerrit zijn eigen vleugelverdediging intact gehouden: hij had wel tijdig bezwaar gemaakt tegen een aangevraagde sloopvergunning.

De derde plek kwam in handen van Yauhen Zhukouski.

De teamwinst ging afgetekend naar Team Wit-Rusland.

Anton van Berkel, 28 december 2020
Bron foto: facebook, Akoshdam

Halve finales Shchogoljev-Cup: huzarenstukje Shaibakov

Op 27 december 2020 werden de halve finales gespeeld in de Shchogoljev-Cup.

Ainur Shaibakov speelde tegen Thomy Mbongo. Shaibakov wist Mbongo tot tweemaal toe op eigen terrein te verslaan: zijn geliefde klassieke spelgenre. Dit mag gerust een huzarenstukje worden genoemd, hetgeen gebaseerd is op de moed der Huzaren (op de foto zie je er eentje), Hongaarse ruiters die in het Oostenrijkse leger dienden om te vechten tegen de Turken. Na 3 ronden was de oorlogsbuit, te weten een finaleplaats, al binnen: de voorsprong was te groot geworden.

De andere halve finale ging tussen Alexander Schwartzman en Makendy Saint Juste, die de uitgestelde kwartfinale tegen Cheick Sidibou Dramé had gewonnen. Deze match was tussentijds uitgesteld wegens inlogproblemen van Dramé, nadat Saint Juste de eerste 2 partijen al had gewonnen.

De eerste halve finale partij zag er als een veelbelovende omsingeling door Schwartzman uit, maar net op tijd werd tussen de klippen door een veilige haven bereikt. De tweede partij pakte Saint Juste met een listige truc Schwartzmans net verworven dam winnend af. Na remise in de derde partij moest het onmogelijke gebeuren: Schwartzman moest winnen. Dat huzarenstukje – daar is ie weer, zo zie je hem nooit, zo zie je hem binnen 2 alinea’s – wist hij te volbrengen.

De schijvenverdeling van Saint Juste was scheef. Schwartzman won daardoor een schijf. En Schwartzman won een schijf. Saint Juste won er 1 terug ten koste van een doorbraak van Schwartzman. En Schwartzman won een schijf. En Schwartzman won een schijf. Ofschoon Saint Just dan eindelijk ook de damlijn had behaald, was de achterstand van 3 schijven beslissend.

Een barrage volgde. Schwartzman haalde een combinatie naar dam uit die er veelbelovend zo niet winnend uitzag. Maar steeds lukte die rondklapper maar niet. Met een hoop geoffer pleegde Saint Juste een huzarenstukje – zeg, hou even op met die Huzaar, hij begint nu enigszins op de zenuwen te werken – door toch de damlijn te gaan halen, maar het laatste driedubbele offer werd niet meer uitgevoerd door Schwartzman. Tijdsoverschrijding?

Anton van Berkel, 28 december 2020
Bron afbeelding: https://historiek.net/wat-is-een-huzarenstukje/72562/


Wat is een huzarenstukje? | Historiek

Poolse huzaar door Józef Brandt (1841-1915) Huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters in het Oostenrijkse leger. Het woord is afgeleid van het Hongaarse huszár. De Hongaarse huzaren vielen nogal op. Vanwege hun kleurrijke uniformen, maar ook door hun moed.

historiek.net
Toernooibase-nieuws

Leer dammen van een echte damgrootmeester!

DamMentor is een digitaal trainingsprogramma om het dammen te leren. Er zijn verschillende cursussen te vinden op DamMentor en het is voor iedereen en overal toegankelijk. Het is erg geschikt voor de beginnende (jeugd)dammer. Ook scholen kunnen daar heel mooi gebruik van maken. Ga naar:.......

Morgen start van Lidraughts Provincie Cup

Morgen begint om 19.30 uur (Amsterdam time) de Lidraughts Provincie Cup een teamcompetitie als alternatief voor de Nationale Competitie van de KNDB (en ondersteund door de KNDB). In totaal hebben elf vijftallen (sommige teams met reserves) zich opgegeven, zodat elke ronde 5 wedstrijden gespeeld.......

Kerstpuzzel! Voornamen uit oude clubcompetitie

Een ijverige damfanaat heeft de afgelopen weken het voortouw genomen om vanuit uitslagenbulletins van de Nationale Clubcompetitie 1992/1993 alle uitslagen in Toernooibase in te voeren. Uiteraard gaat dat allemaal niet zonder slag of stoot. Vanuit de handgeschreven formulieren zijn deze in de.......

Opstarten van een on-line partij in Lidraughts vanuit Toernooibase/ Starting an on-line game in Lidraughts from Toernooibase

Deze week is in samenwerking met de ontwerpers van Lidraughts een nieuwe stap in de integratie van Toernooibase met Lidraughts gezet.Het is nu mogelijk vanuit een link bij het wedstrijdprogramma/de paringen in Toernooibase een on-line partij in lidraughts te spelen. In deze handleiding leest u hoe.......

Voornamen: Aftellen. Edit: nog twee te gaan!

De oproep over voornamen van spelers uit oude Nationale Competities heeft flink wat respons opgeleverd. Van de grote lijst zijn nog acht namen over (edit: voornamen toegevoegd):Daan van Renselaar, ONASV NunspeetFred van Dapperen, AlmeloPieter Dijkstra, Bezint Eer Gij Begint-Britsum Gerard Janssen,.......