Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 35 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


KNDB-nieuws

Onderhoud toernooibase 1-2 juni

Toernooibase vanaf donderdagavond tot vrijdagavond uit de lucht!
Vanwege updates naar nieuwe software, verhuizing naar een nieuwe server en ook nog eens conversie van tabellen, is Toernooibase vanaf 1 juni 22.00 uur tot vrijdagavond ca. 20.00 uur uit de lucht. Het is dan niet mogelijk om Toernooibase te gebruiken. Mocht het op vrijdag eerder mogelijk zijn om Toernooibase te gebruiken, dan zullen we dit uiteraard op de site aangeven.

Toernooibase not available from Thursday evening to Friday evening!
Due to updates to new software, relocation to a new server and also conversion of tables, Toernooibase will be not available from June 1 at 10 p.m. until Friday evening at approximately 8 p.m. It is then not possible to enter or change data. If it is possible to use Toernooibase earlier on Friday, we will of course indicate this on the site.

Arbiters gezocht!

Binnenkort worden weer twee mooie toernooien georganiseerd:

– Het NK Sneldammen op 10 juni in Hoornaar (Zuid-Holland)
– De KNDB Beker op 17 juni in Apeldoorn (Gelderland)

Voor beide toernooien is de KNDB nog dringend op zoek naar (tafel)arbiters!
Helpt u mee om deze toernooien mogelijk te maken?

Arbiters kunnen zich melden bij het bondsbureau (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Vanzelfsprekend worden reiskosten en consumpties vergoed.

Alvast hartelijk dank!

BaarnOpen 2023 van 28 juni t/m 1 juli

BAARN- Van woensdag 28 juni tot en met zaterdag 1 juli wordt in het sfeervolle monumentale Rode Kruisgebouw te Baarn het BaarnOpen 2023 internationaal damtoernooi gespeeld. Het is de derde van dit gezellige damtoernooi dat georganiseerd wordt door Stichting Hersenfitness en gefaciliteerd door Damclub Baarn Soest.

Aan de vorige editie namen 46 deelnemers deel en het smaakt naar meer. Het is een relatief kort toernooi voor de gewone dammer in het prachtige Baarn centraal in Nederland en waar het voor de vakantieganger goed toeven is. Voor deze editie hebben zich inmiddels meer dan 60 deelnemers opgegeven en de organisatie zet zich in om nog meer dammers erbij te krijgen. We hebben zeker goed plek voor 80 mensen.

De voordelen van BaarnOpen2023 op een rijtje:
– Een mooie gelegenheid voor een leuke vakantie
– Baarn en omgeving is een prachtige omgeving en centraal gelegen
– Goedkope en veel overnachtingsmogelijkheden.
– Een prachtige speellokatie met lage consumptieprijzen
– Grote prijzenpot met veel en hoge prijzen o.a. dagprijzen, ratingprijzen en bergklassement
– Gratis en veel parkeergelegenheid
– Kort durend toernooi.

BaarnOpen 2023 folder

Op de toernooiwebsite www.baarnopen.nl treft u meer informatie aan en kan worden ingeschreven. Appen of bellen mag ook naar 06-85485760. Het inschrijfgeld is € 50,- en voor jeugd is er een gereduceerd tarief van € 20,-. Voor informatie over goedkope overnachtingen kunt u contact opnemen.

BaarnOpen is bij uitstek het damtoernooi voor de gewone dammer.

 

Vergadering Bondsraad 27 mei

Zaterdag 27 mei vergadert de Bondsraad in het clubgebouw van DES in Lunteren. Er is een volle agenda. Een onderwerp dat eruit springt is het voorstel om de Nationale Competitie te herstructureren. In een van de vergaderstukken (alle stukken vind je hier) wordt de nieuwe opzet op hoofdlijnen geschetst:

– Op alle hogere niveaus bestaan de groepen uit 10 teams, die een halve competitie spelen.
– In de ereklasse spelen de hoogste vier teams hierna een play-off om het landskampioenschap.
– De nacompetitie bestaat uit een of twee rondes.
– In de tweede klasse zijn groepen van afwijkende grootte mogelijk, in uitzonderingsgevallen kan
sprake zijn van een groep van 6 teams die een dubbelrondige competitie spelen.

Ook wordt voorgesteld met ingang van seizoen 2024-2025 in de hoofdklasse met 8-tallen te gaan spelen (net als nu al in de eerste en tweede klasse).

Kortom, veel te bespreken!

 

Fleur Kruysmulder Nederlands Kampioene Junioren Meisjes

Na een heel spannend toernooi is Fleur Kruysmulder (speelster bij damvereniging VBI uit Huissen) de nieuwe kampioene. Een barrage met Louise Gabbert moest de beslissing brengen omdat beiden 10 punten behaalden uit de 7 reguliere partijen. Daarmee eindigden ze voor Lisa Scholtens en Yulia Bintsarovska.

Hieronder het uitgebrachte persbericht (met dank aan Fred Ivens | foto’s: Marcel Monteba)

 

Luise Gabbert mist gouden titelkans

Luise Gabbert was dicht, heel dicht bij het Nederlands damkampioenschap voor junioren meisjes. De zeventienjarige Bennekomse gymnasiaste was na zeven loodzware ronden in vier dagen gelijk geëindigd met Fleur Kruysmulder waarna een barrage over de titel moest beslissen. Na een enorme bok van haar opponente zat Luise Gabbert op rozen zeker toen de tweede partij in een bloedloze remise leek te eindigen. Nu kreeg de Huissense hope echter de zege nog in de schoot geworpen waarna in de derde partij de koek bij de WSDV-speelster wel op was en zij derhalve het kampioenschap niet in eigen huis kon houden. Want het NK werd verspeeld in De Doorbraak, het clublokaal van de Wageningse topclub. 

Fleur Kruysmulder is een ‘knokkertje’ die niet van opgeven wil weten. Die wilskracht heeft haar dit NK de titel gebracht. Zij ontving behalve een beker ook van Wouter van Beek een boek over diens schoonvader grootmeester Jan Bom. Hoogeveense Lisa Scholtens werd op één punt derde en zal de onnodige kloknederlaag tegen Luise Gabbert danig hebben betreurd. Kampense Yulia Bintsarovska eindigde gelijk met Scholtens maar was minder productief. 

De overige vijf speelsters waren allen van WSDV. Zij vormden de achterhoede met Sasha Chumachenko als nummer vijf, Marie Gabbert als nummer zes, Marjory Feyt als nummer zeven en Marlijn Moene als nummer acht. Zij speelden een wisselvallig NK maar hadden wel een belangrijke rol bij de verdeling van de prijzen. Een speciale vermelding verdient de pas 14-jarige Marlijn Moene, de speelster met verreweg de laagste rating. Zij scoorde in dit sterke gezelschap drie punten en maakte het de toppers soms meer dan lastig. De echte junioren Luise en Marie Gabbert en Lisa Scholtens hebben zich gekwalificeerd voor het EK en WK jeugd. Linsey van Leeuwen ontving uit handen van KNDB-voorzitter Frans de Jonge het arbitersdiploma.

Foto 1: De acht deelneemsters | Foto 2: Fleur Kruysmulder, geflankeerd door Luise Gabbert (l) en Lisa Scholtens (r)

 

Aanval wereldrecord kloksimultaan door Martijn van IJzendoorn: Tegenstanders gevraagd!

Martijn van IJzendoorn doet zaterdag 16 september een aanval op het wereldrecord kloksimultaan dat thans nog met 45 partijen op naam staat van de veelvoudige Russische oud-wereldkampioen Alexander Georgiev. De Wateringse grootmeester wil het opnemen tegen liefst 50 tegenstanders. Hij heeft daarvoor minimaal een winstpercentage van 70% nodig, wat onlangs voor de Fries Johan Taeke Dekker (scoorde 60%) te hoog gegrepen bleek.

De organisatie is in handen van de Stichting The Hague Open. De recordpoging heeft plaats in de raadszaal in Naaldwijk van de gemeente Westland  en begint om 12.00 uur. Deelnemers dienen om 11.00 uur aanwezig te zijn. Zij worden door Martijn geselecteerd en dienen een FMJD-rating te bezitten tussen 1800-2100 of een KNDB-rating tussen 950-1100. Hoger/lager mag ook, mits de totale gemiddelde FMJD-rating van de deelnemers in elk geval maar minimaal 1950 bedraagt.

Het belangrijkste op dit moment is dat zich voldoende tegenstanders aanmelden. Daarbij hebben we dus de onmisbare medewerking van dammend Nederland nodig. We zouden het dan ook ten zeerste op prijs stellen als jullie in voldoende mate bereid zullen zijn zaterdag 16 september naar Naaldwijk (tegenover het busstation) te komen en hiervoor reclame te maken op de eigen damclub c.q. in eigen omgeving. En: met meer mensen in één auto is het véél gezelliger dan in je eentje. 

Aanmelden voor 1 juli via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dick van IJzendoorn 06 –  53508754

(foto: Team-NL)

Nieuwsflits breedte- en topsport

BREEDTESPORT

Bij veel sporten is door corona een groot gat geslagen. NOC*NSF heeft deze week aan de alarmbel getrokken. Veel, vooral jeugdige sporters, zijn na corona niet meer teruggekeerd naar hun sport. Ook wij hebben hier last van. Het doet dan goed om te horen dat de herstart van het dammen na corona er kansrijk uitziet. 

Het aantal inschrijvingen voor de nieuwe Nationale Competitie 2023 – 2024 is zelfs weer met 3 teams toegenomen. Het aantal inschrijvingen voor de NK’s schooldammen (welpen en pupillen) is (bijna) weer als vanouds geweest.  Diverse meerdaagse toernooien kennen een omvangrijker deelnemersveld dan voorafgaande jaren. Het NK veteranen kende meer deelnemers dan ooit daarvoor. Het nieuwe NK A-categorie (rating 1100 – 1300) is begonnen, zij het met een nog bescheiden aantal deelnemers.

Toch moeten we de ontwikkelingen goed monitoren. Want we hebben veel kleinere verenigingen en het aantal verenigingen wat actief aan school- en jeugddammen werkt moet nog flink omhoog.

Een komend open toernooi als Baarn is goed bezet met rond de 50 deelnemers. Het deelnemersveld van Worldcup *** van Rotterdam Open groeit gestaag en de teller staat momenteel ruim boven de 60 deelnemers. Opvallend is dat de topdammers uit het buitenland zich nog niet hebben ingeschreven. 

Het NK schooldammen is een onderonsje geworden voor scholen uit het centrum van de Alblasserwaard. De scholen uit Molenaarsgraaf, Goudriaan en Hoornaar stonden alle drie op het podium bij het NK voor welpen en pupillen. De Bron 1 uit Molenaarsgraaf werd zowel bij de welpen als bij de pupillen kampioen. De Fakkel 1 uit Goudriaan en Samen op Weg uit Hoornaar werden ieder een keer 2e en 3e. Bij de pupillen was De Cirkel uit Amstelveen een verrassing en haalde een gedeelde 3e plaats, maar werd op weerstandpunten 4e.

Dit resultaat laat zien dat het schooldammen in de Alblasserwaard veel vruchten afwerpt. Een regioclub als De Waarddammers kan hier veel betekenen, zeker ook bij ledenwerving en de doorontwikkeling van de jeugdspelers!

 

 

Schooldammen welpen in Reeuwijk en schooldammen pupillen in Hoornaar (foto’s: Frans de Jonge)

Het NK voor de A-categorie in Westerhaar werd verrassend gewonnen door de 20-jarige Luuk Terweijden die onder meer de gedoodverfde plaatselijke favoriet Gerbrand Hessing wist voor te blijven. Bij de junioren behaalde Simon Harmsma de nationale titel nipt voor Roland Kreeft.

Kortom, we zien met vertrouwen een verdere doorstart van het dammen tegemoet.

Frans de Jonge, voorzitter KNDB

 

TOPSPORT

Zeer verheugend was de World Cup in Parijs: gelukkig eindelijk weer een groot toernooi in het ooit zo belangrijke damland Frankrijk. Opvallend was ook het amateurkampioenschap, waardoor er bij elkaar zo’n 150 deelnemers waren en dat is veel. Ook viel de deelname van een paar landen op zoals Marokko en Gabon. Jan Groenendijk won het toernooi net voor Ron Heusdens en voor Alexander Shvartsman.  

De topsporters en de toptalenten (jongens en meisjes) zetten zich in voor onze breedtesport. Wouter Sipma heeft op 13 mei op Lidraughts een simultaan gegeven en Jan Groenendijk en Jitse Slump gaven commentaar (zie een vorig nieuwsbericht).      

Het kampioenschap van Nederland 2023 algemeen wordt gehouden in het Friese Drachten in november. Vooral door de inzet van penningsmeester Jan van Dijk gaat dit lukken. De sponsorplaats is ook al bekend, namelijk Gabriel Heerema. Die keus is niet verrassend, want Gabriel is een sterke speler, een Fries natuurlijk en ook erg (dam)actief in Drachten: dus dat zal hopelijk een goede stimulans gaan geven. Het NK 2023 wordt trouwens wéér vergroot: Jitse Slump en Wouter Sipma zullen ook gaan meedoen, als het de organisatie tenminste lukt om te voldoen aan de goede afspraken rond het NK algemeen. De laatste jaren wordt het NK trouwens vaker vergroot met de deelname van onze sterkste spelers en dat is natuurlijk positief. Máár we moeten dit standaard zien te maken. We moeten kijken of dit kan voor het NK 2024 algemeen. Bij de huidige kracht van de huidige Halve-Finale past het om dáár wat finaleplaatsen van af te halen en die rechtstreeks te geven aan de topspelers met een A-status. Ik denk dat dit een goed evenwicht geeft tussen “kwalificeren via spelen” en “directe plaatsen zonder spelen”. Dit zou tot gevolg hebben dat we een stabiel en een sterk NK algemeen blijven behouden. Een sterk NK algemeen is interessant voor organisatoren en een sterk NK algemeen is ook interessant voor de sponsoren van TeamNL zoals NLO en T-Mobile.            

Verschillende jeugdkampioenschappen van Nederland lopen nu, en daarom ook al de start van de voorbereidingen voor het EjK 2023 (augustus) en WjK 2023 (eind oktober/begin november). Daar spelen we met grote teams, dus dat zijn grote operaties. Ieder jaar proberen we weer wat te verbeteren, zonder het goede wat we hebben weg te gooien. We willen bijvoorbeeld graag het hele team bij elkaar hebben en daarom zijn nu de teambijeenkomsten voor zowel het EjK alsook het WjK al gepland. We willen sowieso het WjK team sneller weten, om dan ook sneller te kunnen handelen met de tickets.

Ondertussen wordt er op veel niveaus nagedacht hoe het verder kan gaan met de Nederlandse topsport in de toekomst. Menig enquête heb ik al ingevuld, bijeenkomsten met technisch directeuren bezocht en ook een bijeenkomst van de Nederlandse sportraad voor kleine bonden. Een van mijn antwoorden is dat ik zéér te spreken ben met de ondersteuning die de KNDB heeft gekregen, al vele jaren, van zowel NOC*NSF alsook van Papendal, voor onze topsport. Dus ook hiervoor geldt dat mijn lijn is om te kijken of er verbeteringen mogelijk zijn zonder daarmee al het goede weg te gooien.      

Johan Krajenbrink, TD TeamNL Dammen

Hoofdpunten Algemene Vergadering FMJD

 

De FMJD verhuist naar Lausanne, benoemt nieuwe penningmeester en toernooidirecteur jeugd en kondigt wijzigingen aan in statuten en huishoudelijk reglement (General Assembly FMJD, 5 mei in Drancy/Paris).

Belangrijke besluiten ten aanzien van de organisatie van de FMJD:
• FMJD verhuist haar hoofdkantoor naar Lausanne, Zwitserland
• Yana Kuzniets is benoemd als de nieuwe penningmeester
• Magda Pawlowska neemt de rol van toernooidirecteur jeugd op zich
• De Ethische Commissie krijgt vijf nieuwe leden
• Vier nieuwe federaties treden als lid toe tot de FMJD

In aanloop naar de GA is Wouter Morssink (rechts op de foto | bron: website Samen Sterk) op voordracht van de KNDB al benoemd tot lid van de Technische Commissie.

In een belangrijke ontwikkeling voor de damwereld heeft de General Assembly van de Fédération Mondiale du Jeu de Dames (FMJD) besloten om haar hoofdkantoor naar Lausanne , Zwitserland, te verplaatsen. De stap wordt gezien als een belangrijke stap in de voortdurende inspanningen van de organisatie om haar positie en zichtbaarheid in de wereld van de internationale (denk)sport te
versterken. De FMJD heeft ook belangrijke veranderingen in haar leiderschap aangekondigd, met de benoeming van Yana Kuzniets uit Israël als de nieuwe penningmeester en Magda Pawlowska uit Polen als de nieuwe toernooidirecteur Jeugd. Van beide benoemingen wordt verwacht dat ze nieuwe ideeën en energie in de organisatie brengen terwijl deze blijft uitbreiden en evolueren.

Naast de leiderschapswisselingen heeft de FMJD een nieuwe ethische commissie geïntroduceerd, bestaande uit vijf leden. De oprichting van deze commissie is gericht op het versterken van de inzet van de organisatie voor fair play, integriteit en transparantie in de damsport.

De General Assembly van FMJD heeft ook een aantal wijzigingen in haar statuten en huishoudelijk reglement goedgekeurd. Deze veranderingen zullen de structuur en activiteiten van de organisatie moderniseren, waardoor het zijn leden en de sport als geheel beter kan dienen. De details van deze wijzigingen zullen naar verwachting worden beschreven in de komende volledige notulen.

Ten slotte verwelkomt de FMJD vier nieuwe federaties als lid, waardoor het wereldwijde bereik en de invloed in de damgemeenschap verder wordt uitgebreid. Deze groei is een bewijs van de toenemende populariteit van de sport en het voortdurende succes van de FMJD bij het promoten en ontwikkelen van het spel wereldwijd.

Meer details over de recente wijzigingen en aankondigingen van de FMJD zullen worden verstrekt zodra de volledige notulen worden vrijgegeven.

Dam, dammer, damst

Zaterdag 6 mei was zo’n dag waarop er voor heel dammend Nederland veel te genieten viel. Diverse toernooien kenden de laatste speeldag. Een kort overzicht.

In Drancy (Frankrijk) werd een worldcuptoernooi gespeeld. Jan Groenendijk ging er met de hoofdprijs vandoor. Hij behaalde evenveel punten als Ron Heusdens en Alexander Shvartsman, maar had een weerstandpuntje meer. Een top-3 van creatieve dammers! Bij de vrouwen pakte Victoria Motrichko de eerste prijs na een mooi toernooi met 5 overwinningen, 3 nederlagen en slechts 1 remise.

In Westerhaar lag de focus op de breedtesport en de jeugd, met de slotdag van zowel het NK categorie-A als het NK Junioren. Luuk Terweijden greep de titel in de A-categorie, voor Gerbrand Hessing en Jan Schipper. De titel bij de Junioren werd een prooi voor Simon Harmsma, die de basis voor zijn titel legde door naaste concurrent Roland Kreeft te verslaan. Onderaan dit bericht staan verslagen van beide toernooien door de organiserende vereniging Witte van Moort. Bijgevoegde foto’s van deelnemers A-Categorie en NK-junioren: Juliantien Fotografie.

Ook bij de Aspiranten Meisjes viel de beslissing afgelopen weekend. Yulia Bintsarovska en Fleur Kruysmulder hadden alle partijen gewonnen tot zij in de laatste ronde tegen elkaar moesten. Met een doorbraakcombinatie besliste Fleur de strijd in haar voordeel.

Ongemeen spannend was het zeker ook op het NK pupillen: De winst ging hier – toch wel enigszins verrassend – naar Siebe Kortleven, die de favorieten Alex Poliakov en Alexei Ovsyanko knap achter zich hield. Zie ook www.jeugddammen.com/

Alle kampioenen van harte gefeliciteerd!

 

 

 

Deelnemers NK Junioren

 

 

 

Simon Harmsma pakt 46 jaar na vader Tjeerd Nationale juniorentitel

Westerhaar – In 1977 was het vader Tjeerd Harmsma die de titel pakte van het NK dammen voor junioren. Destijds een puike prestatie. Hij verkeerde immers in het gezelschap van de toppers Hans Vermin en Jos Stokkel. Laatstgenoemde publiceerde later een ook nu nog boeiend damboek. Bijna een halve eeuw later – om precies te zijn 46 jaar – was het in Westerhaar de beurt aan zoon Simon Harmsma om winnaar te worden van het nationaal kampioenschap dammen voor junioren. Dit plot zou zomaar uit een filmscript kunnen komen en het gedeelde kampioenschap is zeker een prestatie waar de 18-jarige en ook vader trots op zullen zijn.

Op voorhand werd Simon Harmsma samen met Emre Hageman (wereldkampioen pupillen in 2018) en de pas 13-jarige Matheo Boxum als kanshebber voor de felbegeerde titel genoemd. Mooi was te zien dat de gezusters Gabbert volop meestreden en menigeen in moeilijkheden brachten. De talentvolle Boxum kon zich net niet opwerken naar het podium. Gezien zijn leeftijd en ontwikkelcurve krijgt hij nog tal van kansen om eremetaal bij de junioren te bemachtigen. Toch zit ook de concurrentie niet stil en ontwikkelt zich prima. Zijn broer Daniël speelde een degelijk toernooi en haalde net als zijn broer 10 punten uit negen wedstrijden.

De beslissing bij de junioren voor plek één viel op donderdag. Tot en met woensdag ging het crescendo voor Roland Kreeft. Hij had de beste papieren na negen punten uit vijf wedstrijden. Simon Harmsma volgde met acht punten uit vijf wedstrijden. En dus beloofde de onderlinge ontmoeting op donderdag een heus spektakel te worden. Met een duidelijke winopdracht versloeg Harmsma in een onderling duel Kreeft en pakte, wat later bleek, ontzettend belangrijke punten. Uiteindelijk werd Harmsma dus eerste met veertien punten uit negen wedstrijden. Kreeft volgde met dertien punten. Het podium wordt gecomplementeerd door Emre Hageman. Hageman bleef knap ongeslagen en eindigde met elf punten op een derde plek. Namens damclub Witte van Moort werden de junioren tijdens de afsluitceremonie door voorzitter

Gil Salomé en Gert Brink (namens de provinciale dambond Overijssel) in het zonnetje gezet. De club kijkt terug op een geslaagd en ontspannen toernooi.

 

Luuk Terweijden (20) wint allereerste NK dammen A-klasse

Op maandag 1 mei werd het zesdaagse damfestijn geopend in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Damclub Witte van Moort had het privilege om het eerste nationaal kampioenschap A voor de senioren te mogen organiseren. In deze categorie strijden spelers met een rating tussen 1100 en 1300 om de titel. Om op dit niveau voor de titel te strijden, heeft men wel zeker een goed eredivisiedivisie spelniveau nodig. Op voorhand werd de 20-jarige Luuk Terweijden getipt als favoriet, met als kansrijke outsiders Gerbrand Hessing en Jan Schippers.

Mei 2023 werd dus een zesdaagse vuurdoop. Zowel voor de organisatie, maar ook voor de spelers. Want wie wil nu geen geschiedenis schrijven door een dergelijk kampioenschap voor het eerst te winnen? De onderlinge verschillen bleken door de regel niet ontzettend groot te zijn. Zo zaten er slechts vier punten verschil tussen de latere winnaar en de nummer negen van de eindstand. Dat geeft aan dat het niveau best dicht bij elkaar lag en men aan elkaar gewaagd was. Als het niveau dichtbij elkaar ligt, dan komt het vaak op finesses en sleutelmomenten aan. Soms duurt het even voordat beslissingen worden geforceerd. Soms door vermoeidheid, soms door tactische wendingen, soms door het missen van kansen en soms door risico te  nemen. Ronde zes was één van die latere sleutelmomenten. Jan Schippers, die na 250 wedstrijden in het eerste van Witte van Moort afzwaaide bij het vlaggenschip, miste een zetje en een grote kans op winst tegen clubgenoot Gerbrand Hessing en hielp hem daarmee onbedoeld in het zadel voor de strijd om het kampioenschap. De partij werd een gelijkspel. Schippers speelde overigens een zeer degelijk toernooi waarin hij niet verloor. In de achtste ronde kwam het volgende sleutelmoment. Koploper Hessing moest aantreden tegen Terweijden. Ongetwijfeld zal er druk hebben gestaan op beide heren. De partij kon een gamechanger voor de titel zijn. Terweijden speelde scherp op winst want wilde niet gokken op de slotronde. De Westfries liet in het duel zien over de nodige rekenkracht te beschikken. Terweijden plaatste een Chizhov Kanon en trok vlijmscherp de winst naar zich toe.

Tijdens de slotronde was opnieuw een sleutelmoment waarneembaar. Op de 38 e zet miste Hessing in de partij tegen Jakob Pronk een combinatie en daarmee dé kans op een beslissende barrage voor plek één. Het zijn momenten als deze waarop je jezelf als topsporter voor de kop kan slaan. Maar zoals gezegd, met drie dubbele rondes op dinsdag, woensdag en donderdag zal de vermoeidheid ongetwijfeld een keer toeslaan en zie je wel eens wat over het hoofd. Terweijden navigeerde zich in de laatste ronde tegen routinier Theo Leoné bekwaam naar een punt en stelde daarmee het kampioenschap veilig met 12 punten uit negen wedstrijden. De oudgediende Leoné liet overigens ook regelmatig bekwaam spel zien dit toernooi.

Een spannende barrage volgde voor de podiumplekken. Gerbrand Hessing, Gert Bosker en Jan Schippers eindigden alle drie namelijk met 10 punten uit 9 wedstrijden. Volgens de spelreglementen moest een sneldampartij het vonnis beslechten. Uiteindelijk werd Hessing tweede, Schippers derde en Bosker nummer vier.

Voorzitter Gil Salomé van damclub Witte van Moort roemde tijdens de slotceremonie de inzet van alle vrijwilligers, deelnemers en mensen die hebben bijgedragen aan dit mooie toernooi. Zonder hen had dit spektakel niet kunnen plaatsvinden.

Voor de 20-jarige en kersverse kampioen Terweijden wacht later dit jaar de volgende vuurdoop. Dan mag hij zijn debuut maken bij het regulier nationaal kampioenschap dammen en zich gaan meten met de absolute wereldtop.

 

 

Simultaan GMI Wouter Sipma op 13 mei

Zaterdagmiddag 13 mei a.s. om 12:00 CEST (10:00 UTC) geeft GMI Wouter Sipma van TeamNL een simultaan tegen gevorderde dammers. Wouter is de regerend Europees kampioen rapiddammen en werd in 2022 wereldkampioen landenteams met Nederland. Meer over Wouter is te vinden in het interview dat met hem werd gedaan voor de World Cup * Drancy Open 2023: https://drancydamierclub.com/questionnaire-a-la-proust/

Er is ruimte voor maximaal 40 deelnemers. Het speeltempo van deze simultaan bedraagt 60 minuten + 1 minuut per zet. Wouter speelt op alle borden met wit. Remise aanbieden is pas toegestaan na zet 40. Eventueel wangedrag tijdens de partij, zoals misbruik van de chat, wordt eerst bestraft met een waarschuwing en vervolgens met een reglementaire nederlaag.

De simultaan staat open voor alle spelers die bereid zijn zich bekend te maken. Dit kan door de vermelding van hun naam in hun profiel, of door een bericht aan gebruiker ‘TeamNL’. Jeugdspelers kunnen worden aangemeld door jeugdleiders of ouders. Een dag voor de simultaan wordt u gevraagd uw deelname nogmaals te bevestigen. Bij het uitblijven van een reactie op vrijdag 12 mei, wordt een reservespeler benaderd om deel te nemen.

Op 13 mei worden alle spelers verzocht om uiterlijk 11:55 aanwezig te zijn. Na 11:55 kunnen eventueel spelers worden verwijderd en reserves worden toegestaan. De simultaan zal naar verwachting ongeveer 5 uur in beslag nemen.

GMI Jan Groenendijk en GMI Jitse Slump doen verslag van de simultaan via https://lidraughts.org/streamer/greenacre. Zij zullen na afloop van de simultaan Wouter in de uitzending ontvangen om terug te blikken op de partijen.

Team NL DAMMEN wenst Wouter en alle tegenstanders veel plezier en succes bij deze simultaan!

De simultaan is te vinden op de volgende pagina van Lidraughts: https://lidraughts.org/simul/BBuL3ASd