Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


KNDB-nieuws

KNDB tot in 2038 nog steeds Koninklijk

De KNDB mag weer 15 jaar het predicaat Koninklijk voeren. De kersverse voor 3 jaar door de Bondsraad herbenoemde voorzitter, Frans de Jonge, vernam dit afgelopen donderdag op het kantoor van Notariaat Boom Voorschoten. Hij was hier om de gewijzigde statuten van de KNDB te ondertekenen. Deze wijziging was noodzakelijk vanwege diverse wet- en regelgeving. Waarnemend Notaris en oud-clubgenoot bij KDC in Katwijk, Kees Binnenkade, kon dit heugelijke nieuws overbrengen: “Koning Willem-Alexander heeft geen bezwaar tegen bestendiging van dit predicaat tot 25 februari 2038.” Het symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover onze dambond. We mogen als dambond trots zijn op dit predicaat!

Foto: Kees Binnenkade (rechts) en Frans de Jonge (links)

NK dammen in Wageningen

Het damkampioenschap van Nederland 2022 wordt begin volgend jaar van 3 t/m 12 januari in Wageningen op een toplocatie verspeeld. Plaats van handeling is het Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg.

Het deelnemersveld is ongemeen sterk. Alle vijf de wereldtoppers van TeamNL zijn van de partij: titelverdediger en local hero Jan Groenendijk, wereldkampioen Roel Boomstra, Wouter Sipma, Jitse Slump en Martijn van IJzendoorn. Ook veelvoudig kampioen Alexander Baljakin behoort tot de veertien deelnemers. De nummer twee van vorig jaar is tegenwoordig trainer van TeamNL.

De overige acht spelers zijn afkomstig uit de halve finales. Het zijn Ron Heusdens, nestor Waldo Aliar, Hein Meijer, Jan van Dijk, Anton van Berkel, Ben Provoost en de jonge debutanten Emre Hageman (16) en Machiel Weistra (19).

Basalt NK dammen vrouwen Hoogeveen

HOOGEVEEN – Het dammen voor meisjes en vrouwen heeft een enorme boost gekregen in Nederland door de nieuwe damvereniging ‘DroomDamsters’. Met de organisatie van het Basalt Nederlands Kampioenschap dammen voor vrouwen willen zij een prachtig podium bieden aan de Nederlandse topdamsters. Het NK vindt dit jaar plaats in het Drentse Hoogeveen. Er wordt gespeeld van 4 – 10 juli op een historische locatie: het klein theater De Kubus in Het Klooster. DroomDamsters neemt het stokje over van Stichting Damevenementen Zeeland die maar liefst 15 keer dit NK hebben georganiseerd. Het NK valt onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) in samenwerking met de Drentse Dambond (DDB).

DroomDamsters
De damvereniging DroomDamsters is vorig jaar opgericht en zij heeft als doel om het meisjes- en vrouwendammen te stimuleren en promoten. Dit doet zij samen met haar leden, sponsors en partners. DroomDamsters organiseert regelmatig damactiviteiten, zoals de terugkerende Grand Prix: een damdag met alleen maar damsters. DroomDamsters wil, mede met de organisatie van dit NK, meer meisjes en vrouwen stimuleren om te gaan dammen. De uitvoering ligt in handen van twee jonge Hoogeveense dames: Vera Brunink (18) en Jasmijn Scholtens (19). Toernooidirectrice Brunink heeft er al zin in: “Ik vind het enorm leuk dat wij het NK mogen organiseren in Hoogeveen. Ik kijk ernaar uit om de Nederlandse top te ontvangen en te zien spelen. Wij zorgen dat het een geweldige, sportieve en plezierige week wordt.”

Veel routiniers
Het NK wordt een prachtig spektakel met veel strijd. Er is een sterk deelnemersveld met een leuke mix van routiniers en jong talent. Zij spelen allen 9 rondes in een rondtoernooi. De huidige Nederlands kampioene, MIF Vitalia Doumesh (57) uit Alkmaar, is ook van de partij. Doumesh is één van de meest ervaren speelsters van het gezelschap. Zij heeft maar liefst vier nationale titels op haar naam staan. Op internationaal vlak doet ze actief mee met de wereldtop. Een andere routinier, MFF Jacqueline Schouten (57) uit Velserbroek, doet voor de 18e keer mee. Ze is al een aantal keren tweede en derde geworden. De nationale titel mist nog op haar trofeeënlijst. MFF Laura Timmerman (29) uit Amersfoort viert dit jaar haar jubileum. Zij speelt dan voor de 10e keer mee. Timmerman heeft, na Doumesh, de hoogste rating en zint al een tijdje op de Nederlandse titel. In 2017 wist zij brons te behalen. Ook keren Sarah Rijgersberg (36) uit Rijswijk en MFF Rianka van Ombergen (35) uit Heinkenszand na een lange periode weer terug op het NK. Rijgersberg werd in 2005 derde. Van Ombergen had in 2010 evenveel punten als de nummer twee, maar door ouderwetse criteria eindigde ze als vierde. Voor het eerst doet Munkhtuya Nasanbayar (41) mee. Van oorsprong komt zij uit Mongolië, maar ze woont en speelt inmiddels al jaren in Nederland. Zij was enorm blij toen ze van de KNDB een persoonlijke uitnodiging kreeg om deel te nemen. De Leeuwardense is in 2000 op het WK Junioren tweede geworden.

Jong talent debuteert
Maar liefst vier damsters maken hun debuut op het NK. Zo gaan de twee Hoogeveners MFF Nicole de Vries (18) en CMFF Lisa Scholtens (17) een thuistoernooi spelen. Beiden hebben veel nationale jeugdtitels achter hun naam staan en ook op internationaal vlak horen zij bij de top. De Vries, tevens voorzitster van DroomDamsters en medeorganisator van het NK, is voormalig Europees kampioen sneldammen en vorig jaar werd zij derde op het wereldkampioenschap. Scholtens werd vorig jaar niet alleen derde op het WK, maar is ook de huidige wereldkampioene sneldammen. De 16-jarige Luise Gabbert uit Bennekom draait al 10 jaar mee op het hoogste niveau bij de jeugd. In 2018 werd ze Nederlands kampioene bij de pupillen meisjes. Gabbert heeft regelmatig aan een EK en WK meegedaan. Haar beste prestatie was een vijfde plaats op het EK. Tanya-Marie Cnossen (14) uit Eindhoven is de jongste deelneemster die haar debuut gaat maken op het NK. Zij damt inmiddels ongeveer 8 jaar. Bij de jeugd is zij driemaal Nederlands kampioen geworden en derde bij het WK sneldammen in 2018.

NK B-categorie
De KNDB heeft enkele vernieuwingen doorgevoerd. Zo wordt er voor het eerst een NK B-categorie gehouden: het Proost Management NK Vrouwen. Zes damsters spelen van 4 tot en met 8 juli hun eigen rondtoernooi. De winnaar promoveert volgend jaar naar de A-categorie. Ook hier zien we een gebalanceerde mix tussen jong en oud. Er zijn drie ervaren damsters: Barbara Graas (70), Iepie Poepjes-Koopman (74) en Nicole Schouten (63). De jongere generatie wordt vertegenwoordigd door Elise Schouten (15), Charell Schuller (15) en Rosanne Steenblik (13).

Live te volgen
Alle partijen worden op live-borden gespeeld. Thuiskijkers kunnen alle gespeelde zetten op de voet volgen. Bij de live-partijen loopt er ook een analysegrafiek mee om de (gemiste) kansen weer te geven. Van maandag tot en met woensdag zal er een toernooiuitzending worden gemaakt door de energieke damstreamers MF Rick Hakvoort en MF Steven den Hollander. Zij bespreken de partijen na en geven commentaar op een laagdrempelige manier zodat iedereen het kan volgen. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt er live-commentaar gegeven bij de partijen. Dan is de Hoogeveense dammer MF Nick Waterink ook commentator. Uiteraard stelt de organisatie de speellocatie gratis open om een bezoekje te brengen aan de damsters.

Side-events
Met de samenwerking van Fitter Brein worden tijdens het NK ook maatschappelijke activiteiten opgezet. Dinsdag 5 juli om 10:00 uur vindt de eerste terrasdamactiviteit plaats voor bewoners van Hoogeveen, in samenwerking met Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWW). Deze activiteit vindt tot en met augustus elke dinsdag plaats bij het gezellige Grandcafé Marron. In de middag om 14:30 komen de bewoners van Kloosterstaete (de ZorgZaak) op bezoek in het Klooster voor een damclinic. Op zaterdag 9 juli om 11:00 uur is er een sponsordag. Alle sponsors van het NK worden hiervoor uitgenodigd. En op zondag 10 juli om 11:00 uur wordt er een online damtoernooi georganiseerd door DroomDamsters op het platform Lidraughts.org. Alle leden van DroomDamsters worden hiervoor uitgenodigd. Er zijn leuke prijzen te winnen.

Het Nederlands Kampioenschap dammen vrouwen wordt mede mogelijk gemaakt door Basalt Bouwadvies bv, Gemeente Hoogeveen, Provincie Drenthe, KNDB, DDB, Proost Management, Parkvakanties, Opgroeien En Zo, Brasserie Het Klooster, de ZorgZaak, J.E. de Vries Advies, Ilex Installatiemanagement bv, Goeborg BV, C.B.A Concept Bedrijfsadministraties, MMC Veenendaal, Steenbergerhoeve, HDC Hoogeveen, Stichting Damvrienden van Hoogeveen en onze NK-donateurs.

Ga voor meer informatie (nieuws, programma, partijen, uitslagen, foto’s en video’s) over het NK naar de officiële website: nkv2022.kndb.nl of neem contact op met de organisatie DroomDamsters: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / www.droomdamsters.nl. Adres speellocatie: Het Klooster Hoogeveen, Brinkstraat 5, 7902 AC Hoogeveen.

NK dammen categorie B en C

In Westerhaar vindt van 19 tot en met 24 september 2022 het Nederlands kampioenschap dammen in de klassen B en C plaats. Opnieuw strijden spelers met een rating tot 1100 in een meerdaags toernooi om de titel nationaal damkampioen. Het prijzengeld: 1400 euro.

De meerdaagse damwedstrijd geldt bij uitstek als het toptoernooi voor de breedtesport in Nederland.

Foto: de regerend kampioenen in klasse B (Janes de Vries) en C (Gert Brink).

Gespeeld wordt in twee klassen met ieder 24 deelnemers. Dammers met een rating van 901 tot 1100 komen uit in de klasse B. Het toernooi in de klasse C is gereserveerd voor spelers met een rating van 0 tot 900. Wat geldt is de rating per 1 april 2022. De winnaars van de klassen kunnen ieder een hoofdprijs tegemoet zien van 400 euro.

Voorrang bij inschrijving hebben de nummers 1 en 2 van het laatst gespeelde provinciale kampioenschap. Zij kunnen zich direct aanmelden. De open inschrijving start op 15 juni vanaf 12.00 uur. Op volgorde van binnenkomst worden dan de spelers gekozen. De inschrijving sluit op 31 juli 2022.

De aanmelding moet per email gericht worden aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarbij naam, telefoonnummer, email, adres, woonplaats, naam vereniging en de rating met 1 april 2022.

Het inschrijfgeld bedraagt (inclusief dagelijkse lunch) 50 euro.

Het toernooi opent maandag 19 september om 17.00 uur. De eerste speelronde start om 18.00 uur.

Dinsdag 20 september:                ronde 2 (start 12.00 uur) en ronde 3 (18.00 uur)

Woensdag 21 september:           ronde 4 (start 12.00 uur)

Donderdag 22 september:          ronde 5 (start 12.00 uur) en ronde 6 (18.00 uur)

Vrijdag 23 september:                 ronde 7 (start 12.00 uur)

Zaterdag 24 september:               ronde 8 (start 11.00 uur)

De uitslag wordt bepaald door het Zwitsers systeem op weerstand en vervolgens Sonnenborn-Berger. Het speeltempo bedraagt 80+1. Op de website van damclub Witte van Moort is nadere informatie te vinden over de overnachtingsmogelijkheden in Westerhaar en omgeving.

De Bron ook bij pupillen de sterkste!

Loenen aan de Vecht – Ook bij de pupillen is Bron uit Molenaarsgraaf Nederlands Kampioen geworden tijdens het NK Schooldammen 2022. Op de 2e plaats eindigde OBS Klim op uit Hoornaar en 3e werd De Goede Herder uit Wapenveld.

In tegenstelling tot de welpen vorige week (100) hadden wij nu ruim 150 pupillen/kinderen die fanatiek aangemoedigd door ouders, begeleiders en docenten aan de slag gingen voor een podiumplaats. In Cultureel Centrum ’t Web te Loenen aan de Vecht was het afgelopen zaterdag (21 mei 2022) een drukte van jewelste en de organisatie moest er alle zeilen bijzetten om alles in goede banen te leiden.

Ook nu was er grote belangstelling van ouders, begeleiders en scholen voor de damprestaties van de kinderen in Culturele Centrum ’t Web. Hoofdarbiter Evert Davelaar moest hier en daar de supporters vermanend toespreken om de spelers niet te helpen tijdens de wedstrijden wat verder heel sportief is verlopen.

De Bron uit Molenaarsgraaf werd ook bij de pupillen ongeslagen kampioen. Naast de bekers en medailles voor de top 3 kregen alle deelnemers een DamZ damset mee naar huis en de scholen een oorkonde voor de deelname aan het NK Schooldammen Pupillen 2022.

Ook wil ik de ploeg vrijwilligers van de Damclub Loenen en Woudenberg onder aanvoering van Ben van de Linde bedanken voor de support om van deze dag een bijzondere dag te maken. Maar ook de UPDB en de KNDB voor het beschikbaarstellen van de benodigde damklokken.

Landelijke Schooldamcoördinator KNDB
Lucien Farzan

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Het damleven kent een flitsende doorstart met tal van damevenementen. Ik doe slechts een kleine greep uit de grote hoeveelheid aan damevenementen.

Gelukkig zijn er dit voorjaar weer de Nederlandse kampioenschappen voor schoolteams 2022 georganiseerd. In Soest speelden  bij de welpen 25 teams in de finale mee. In Loenen aan de Vecht bij de Pupillen gingen 34 team met elkaar de strijd aan om het kampioenschap. Zowel in de top als in de breedte zijn deze NK’s gedomineerd door scholen in de Alblasserwaard. Zowel bij de welpen als de pupillen werden de teams van De Bron uit Molenaarsgraaf kampioen. De hand van schoolgrootmeester Jan Voortman is hier ontegenzeggelijk zichtbaar. Bij een bezoek aan hem enkele jaren terug wist hij me vertellen dat hij in de Alblasserwaard nog nooit een schaakbord had gezien. Dat zegt wel iets over de damcultuur in de Alblasserwaard.

Een woord van dank ook aan alle organisatoren, ouders, begeleiders en leerkrachten die veel tijd en energie in de organisatie en de dagen zelf gestoken hebben. Met deze start van het schooldammen bij veel verenigingen kan weer aan de werving van jeugdleden begonnen worden.

Foto in Loenen aan de Vecht bij het NK schoolteams voor pupillen (foto Lucien Farzan)

De DroomDamsters organiseerden in Hoogeveen hun eerste Grand Prix toernooi in een reeks van 3. De volgende wordt in september in Utrecht georganiseerd. 25 Deelneemsters speelden een toernooi. Er was tevens een goed bezochte instapcursus voor familie en bekenden. Het toernooi werd gewonnen door de Poolse ex-wereldkampioene Natalia Sadowska voor onze nationale kampioene Vitalia Doumesh. De grote verrassing werd het 13-jarige talent Yulia Bintsarovska.  4e Werd de in Friesland wonende en uit Mongolië afkomstige Munkhtuya Nasanbayar Het vrouwendammen staat weer op de kaart. Zeker ook met de topprestaties die het vrouwenteam tijdens het afgelopen WK hebben geleverd met een wereldtitel.

Foto: Voorzitster Nicole de Vries doet de eerste zet bij de latere winnares Natalia Sadowska (foto Zainal Palmans)

Om toch nog in het noorden van het land te blijven is er een reeks aan kick off’s begonnen van het project Fitter Brein. Dammers, gemeenten, welzijnsorganisaties en bibliotheken trekken gemeenschappelijk op om via dammen de geestelijke vitaliteit en de sociale binding te versterken. Coördinator Zainal Palmans is met tal van lokale teams aan de slag gegaan. Goed om te zien dat tal van dammers belangeloos hun tijd steken om onze maatschappelijke rol in te vullen. Zij zijn een voorbeeld voor andere projecten in het land. Waar mogelijk ben ik aanwezig om dergelijke mooie initiatieven mede te ondersteunen.

De nationale KNDB bekercompetitie is met 23 teams in Apeldoorn gespeeld. Aan het toernooi deed ook een groot aantal  (sub)topdammers mee, wat toch weer extra kleur geeft aan dergelijke wedstrijden. Het team van Hijken DTC met Roel Boomstra, Martin Dolfing, Hans Jansen en Wouter Sipma behaalde met 2 punten voorsprong op VBI Huissen  het kampioenschap.

De zomerevenementen gaan “als vanouds” door. Het zomerdamtoernooi in Friesland wordt gedurende enkele weken voor de 31e keer gespeeld. Salou is weer begonnen. Op 28 mei is er een reünie van de Vriendendamkring met diverse interessante activiteiten bij DC Den Haag. In Baarn start in juni Baarn Open (22 tot en met 25 juni) en wederom in Apeldoorn worden 11 juni de Nederlandse sneldamkampioenschappen met ruim 150 deelnemers verspeeld.

Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Topsport

Het Nederlands mannenteam (beter: open team) is wereldkampioen geworden in Turkije en het Nederlands vrouwenteam is wereldkampioen geworden in Turkije. Het (nieuwe) doel voor de komende jaren van technische staf, topspelers, toptalenten: Nederland damland nummer 1! We vinden dat allemaal een realistisch en een passend doel. Daarbij past dus deze uitslag. En het WK rapide werd trouwens ook gewonnen en bij het blitz helaas derde. Jitse Slump werd topscoorder van ons team. We weten dat Rusland en Wit-Rusland niet mee mochten doen en dat is ontzettend beroerd voor het internationale dammen, máár onontkoombaar na de vreselijke in val van Rusland in Oekraïne. Helaas lukte het daarom ook niet met een mannenteam van Oekraïne: beroerd en verdrietig. Oekraïne kan een sterk mannenteam maken. Er was gelukkig wel een vrouwenteam van Oekraïne en dat was direct ook de grote concurrent voor ons team met Olga Kamychleeva, Vitalia Doumesh en Heike Verheul. Olga Kamychleeva werd de topscoorder van ons team.

Op 7 mei was de Open Dag van Papendal, want 50 jaar, en nu het hart van de Nederlandse topsport. De stap van topsport KNDB naar Papendal beschouw ik als één van de beste beslissingen van de vele afgelopen jaren. We zijn zo een duidelijk onderdeel van TeamNL geworden en dus van de Nederlandse topsport. En daarom konden we ook meedoen met deze grote Open Dag. Nicole de Vries van de “Droomdamsters” was ziek en werd vervangen door Laura Timmerman. Verder was ikzelf actief, bijvoorbeeld met mijn presentatie “De Schoonheid van het Dammen” en ook wereldkampioen Roel Boomsta was erbij. Ook opvallend en mooi om te zien was de hulp van zo ongeveer de gehele familie Willemsen.  Papendal verwachtte zeer veel bezoekers en ik heb geen idee hoeveel er in onze damzaal zijn geweest, maar het waren er gelukkig erg veel. De “Droomdamsters” gaven veel cadeaus weg en ook gingen er een klein 60 DamZ damsets naar jongens en meisjes. Met een goede organisatie en samenwerking kan een aanschuifsimultaan erg goed werken. De foto’s zijn van Matthias de Kruijf.

 

Er werden verschillende jeugd NK’s gespeeld en bijvoorbeeld Machiel Weistra (Internationaal Talent) werd weer zeer overtuigend kampioen. Opvallend was de deelname van Luise Gabbert en van Marie Gabbert (Meisjes Talenten) en zij lieten zien veel vooruit te zijn gegaan, agressief te spelen, maar ook kwamen ze soms nog handigheid te kort om veel punten te pakken.

Wouter Sipma doet mee met een (korte) cursus van NOC*NSF genaamd in perfect Nederlands: TeamNL@work| Personal branding. Wouter in een groep met onder meer Lieke Wevers (turnen) en Marhinde Verkerk (judo). Doelen zijn, zo lees ik en neem ik over:

  • Je weet waarom een positionering belangrijk is en hoe deze tot stand komt.
  • Je hebt voor jezelf een heldere positionering geformuleerd, met kernwaarden en een belofte.
  • Je bent in staat deze positionering door te vertalen in jouw eigen communicatie.
  • Je weet hoe je deze positionering in kunt zetten richting commerciële en maatschappelijke kansen.

Johan Krajenbrink
technisch directeur

De Bron Molenaarsgraaf Nederlands Kampioen!

De Bron 1 uit Molenaarsgraaf is tijdens NK Schooldammen 2022 bij de welpen Nederlands kampioen geworden. Op de 2e plaats eindigde De Fakkel uit Goudriaan en 3e werd Binnenstebuiten uit Huissen.

Ruim 100 kinderen maakten er onder aanvoering en aanmoediging van ouders, begeleiders en scholen afgelopen zaterdag (14 mei 2022) in Sportcentrum de Trits te Baarn een waar spektakel van. Het werd een dammarathon van 8 ronden en de energie spatte er tot en met de prijsuitreiking vanaf. Daarbij viel op dat de aanhang soms fanatieker waren dan de dammertjes zelf.

Er was grote belangstelling van ouders, begeleiders en scholen voor de damprestaties van de kinderen in de prachtige entourage van Sportcentrum de Trits. Duidelijk werd dat scholen ondanks Corona kosten nog moeite hebben bespaard en alsnog voor elkaar hebben gekregen om teams af te vaardigen.

Zonder tekort te doen aan andere scholen, de school De Bron uit Molenaarsgraaf won alle wedstrijden en zijn laatste jaren sterk in opmars. Naast de bekers en medailles voor de top 3 kregen alle deelnemers een DamZ damset mee naar huis en de scholen een oorkonde voor de deelname aan het NK Schooldammen Welpen 2022.

Verder wil ik een woord van dank uitspreken aan alle vrijwilligers geholpen hebben om van deze dag een bijzondere dag te maken, maar ook speciaal aan UPDB en Damclub Baarn Soest die alles tot in de puntjes hadden verzorgd.

Landelijke Schooldamcoördinator KNDB
Lucien Farzan

 

 

 

Nederlandse vrouwen pakken goud in Turkije

Bij het net afgelopen WK Landenteam vrouwen in Antalya (1-8 mei), heeft het Nederlandse team met Olga Kamychleeva, Vitalia Doumesh en Heike Verheul een gouden (Classic), een zilver medaille (Rapid) en een 4e plaats bij het Blitz behaald.

In de laatste ronde van het WK Classic hebben de Nederlandse dames met 4-2 van de koploper Oekraïne gewonnen en zijn Wereldkampioen Landenteams 2022 bij de vrouwen geworden.
Oekraïne werd 2e. 3e Plaats is voor Polen.

Bij het WK Rapid ging het nog vrij dramatisch voor onze dames. Ze speelden in de laatste ronde weer tegen Oekraïne, terwijl hun concurrenten – Letland en Polen het tegen elkaar moesten opnemen. De Nederlandse dames wonnen hun match.
Bij het Letse team tegen Polen heeft Zoja Golubeva als eerste remise gespeeld tegen Natalya Sadowska. Elena Chesnokova uit Letland liet haar vlag vallen in totaal gewonnen stand tegen Katarzyna Stanchuk. En ook de Letse Magdalena Nereda verloor nog in remise stand tegen Arleta Flisikowska. Daarmee kwam het Poolse team aan hetzelfde aantal grote punten als de Nederlandse dames equipe en ook aan hetzelfde aantal kleine punten (2e criteria).
Ondanks dat de Nederlandse dames in het onderling duel tegen het Poolse team hadden gewonnen, werd er gekeken naar het resultaat op het 1e bord (3e criteria) die gunstiger
was voor het Poolse team. Daarmee zijn de Poolse dames WK Rapid kampioen geworden. Het Zilver is voor onze team en Brons voor Letland.

World Championships Teams Turkey 2022

Bij het WK vrouwen Blitz is Oekraïne kampioen geworden.

WK goud en zilver is een fantastische prestatie van het Nederlandse vrouwen equipe, dat waar is gemaakt door Olga, Vitalia en Heike!!

Vitalia Doumesh
Eduard Autar
Foto’s Jacek Pawlicki

Uitslag Verkiezing Bondsraad 2022-2025

Het stembureau, bestaand uit Theo van den Hoek, Alex Mathijsen en Paul Visser, heeft op 11 mei 2022 de stemmen geteld die zijn uitgebracht in het kader van de Bondsraadverkiezing 2022.

De verkiezing kende een hogere opkomst dan die van 2019: 110 van de 153 verenigingen (= 72%) brachten hun stem uit (in 2019: 63 %), en het totale aantal uitgebrachte stemmen bedroeg ditmaal 2231 tegenover 2415 in 2019 (een teruggang met 8 % in een periode waarin het KNDB-ledenaantal met zo’n 18 % is teruggelopen). Eén ontvangen stembiljet was ongeldig.

Hieronder de gedetailleerde uitslag, waaruit blijkt dat de volgende 10 kandidaten zijn gekozen: Marcel Kosters, Andrew Tjong A Ong, Han Borgman, Gerbrand Hessing, Jan Masselink, Arne van Mourik, Jelmer Martens, Wim van Tiel, Jozef Linssen en Frits Luteijn. Zij vormen in de zittingsperiode 2022-2025 de KNDB-bondsraad, die op zaterdag 18 juni 2022 (!) zijn eerste vergadering in nieuwe samenstelling heeft.

Vier kandidaten zijn niet gekozen, en komen in deze volgorde op de reservelijst: Jac Hannen, Nizaam Muradin, Leo van den Broeke en Henk Stoop.

 

Provincie  (PL=persoonlijke leden) Gr Fr Dr Ov Ge Ut NH ZH ZHZ Ze NB Li PL Totaal
Gekozen:                            
Marcel Kosters 9 16 15 7 20 17 71 66 47 20 4 1 293
Andrew Tjon A Ong 13 22 20 6 18 40 8 31 24 65 3 5 255
Han Borgman 4 17 40 105 57 2 4 5 4 2 2 242
Gerbrand Hessing 2 10 9 143 27 2 14 1 5 5 218
Jan Masselink 2 8 15 2 157 2 2 8 2 4 4 206
Arne van Mourik 8 39 15 4 12 45 5 24 4 14 3 7 180
Jelmer Martens 2 7 10 18 73 2 1 24 6 2 145
Wim van Tiel 8 4 2 76 30 3 1 124
Jozef Linssen 3 2 6 88 5 6 1 6 4 121
Frits Luteijn 2 16 19 10 2 4 47 2 7 109
Niet gekozen:  
Jac Hannen 2 8 2 2 12 4 76 106
Nizaam Muradin 3 2 2 3 2 78 1 6 97
Leo van den Broeke 2 1 2 11 62 5 1 84
Henk Stoop 4 3 5 29 4 6 51
Totaal 60 141 145 287 411 197 176 338 135 62 153 99 27 2231
(totaal 2019:) 116 162 158 364 456 167 247 252 177 82 129 73 32 2415

Het Stembureau:
Theo van den Hoek
Alex Mathijsen
Paul Visser

NK Schooldammen 2022

In navolging van de diverse Nederlandse Jeugdkampioenschappen Algemeen wat afgelopen week plaatsvonden, is het bijna zover. Na 2 jaar van niks kunnen doen is het ondanks de korte aanlooptijd, toch gelukt om een degelijk NK schooldammen te organiseren.

De KNDB, provinciale bond UPDB en de verenigingen Damclub Baarn Soest en Damclub Loenen zijn er klaar voor om de “Welpen en Pupillen” een heugelijke damdag te bezorgen.

Zie het programmaboekje voor details: programmaboekje finale NK schooldammen.pdf

Lucien Farzan
Landelijke Schooldamcoördinator KNDB