Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Agenda

DatumOmschrijving
do 15 februari 2024 Persoonlijk Kampioenschap van Gelderland 2024
Inschrijfformulier Persoonlijk Kampioenschap van Gelderland 2024

Sluiting inschrijving is op 15 februari 2024
Inschrijfformulier Persoonlijk Kampioenschap van Gelderland 2024


Speeldata zijn op 23 maart, 30 maart, 6 april, 13 april, 20 april en 4 mei.


Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 37 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden van zondag 10 december 2023
tot en met zaterdag 16 december 2023
in de clubcompetities:

CompetitieRondeDatumThuisUitUitslag
Eerste klasse A4ma 11 dec 2023DSV Sinderen 2DIOS Beltrum 5   -   
Hoofdklasse5di 12 dec 2023BDSV Barneveld 1WDV Winterswijk 1   -   
Eerste klasse B4di 12 dec 2023DCE Ederveen 1DCG Groesbeek 1   -   
Hoofdklasse5do 14 dec 2023DCH Harderwijk 1CTD Arnhem 1   -   
Hoofdklasse5do 14 dec 2023DCH Hengelo 1DV VBI Huissen 1   -   
Hoofdklasse5do 14 dec 2023DZW Warnsveld 1DEZ Laren 1   -   
Hoofdklasse5do 14 dec 2023WSDV Wageningen 1DES Lunteren 1   -   
Eerste klasse A4do 14 dec 2023DVOIJ Terborg 2DEZ Laren 2   -   
Eerste klasse B4do 14 dec 2023WSDV Wageningen 2DCH Harderwijk 2   -   


Wedstrijden tot zaterdag 16 december 2023 in de
clubcompetities tot die nog niet ingevuld zijn:

CompetitieRondeDatumThuisUit
Eerste klasse B3vr 24 nov 2023DCG Groesbeek 1CTD Arnhem 2
Eerste klasse B4vr 08 dec 2023CTD Arnhem 2Zwart-Wit 86 Malden 1
Eerste klasse B4vr 08 dec 2023DCL Lent 1PDC Putten 1

KNDB-nieuws

Nieuwsflits Breedtesport | Topsport

BREEDTESPORT

Een bijzonder dam-evenement gaat op 9 december plaatsvinden bij onze zuiderburen in Genk, waar de plaatselijke damvereniging 50 jaar bestaat. Interessant zijn de interlands met verkort speeltempo tussen 10-tallen uit Frankrijk-Noord, België, Nederland-Zuid en een afvaardiging van Surinaamse Nederlanders. In het team Nederland-Zuid doen dammers mee uit Zeeland, Noord-Brabant en Limburg (onder meer Anton van Berkel, Frank Teer, Daaf Kasse, Alexei Ovsyanko en Melvin Koullen). In het team van Surinaamse Nederlanders doen onder anderen Jurgen Tholel, Radjinder Jharap, Pertap Malahé en Boike Mathoera mee. Daarnaast vindt de jaarlijkse ontmoeting Genk & Friends – Suriname plaats. En er zijn nog enkele evenementen die DC Genk voor de eigen (oud-)leden organiseert. Vanuit Nederland heeft Lucien Farzan het nodige voorbereidende werk verricht. Hopelijk leidt dit evenement tot meer dam-activiteiten in de grensstreek.


Foto: uitnodiging DC Genk in Belgisch-Limburg

Diverse dam-evenementen zijn weer de revue gepasseerd. DC Lent heeft weer zijn befaamde Nacht van Lent gehouden. Een 20-tal dammers speelde vanaf ’s avonds 21 uur tot ’s morgens 7 uur een toernooi. Jasper Lemmen won de finale overtuigend. DC Lelystad organiseerde zijn jaarlijks terugkerende damdag met ruim 25 deelnemers. Krijn ter Braake wist hier Jan van de Veen voor te blijven. DES Lunteren hield zijn jaarlijks terugkerend Snerttoernooi. Bijna 40 dammers kruisten met elkaar de degens. Onze Oekraïense damvriend Kyrill Ivanov was een klasse apart in de Hoofdklasse en moest maar 1 remise toestaan. NK-finalist Gabriël Heerema heeft het DCF Rapidtoernooi 2023 op zijn naam geschreven. In een veld van 44 dammers wist hij de andere Fries NK-finalist Gerlof Kolk nipt voor te blijven. We kijken uit naar het NK 2023 in Drachten. Dit wordt gespeeld van 14 tot en met 23 december in het Van der Valkhotel in Drachten. Harm Wiersma zal daar de demonstraties verzorgen. Tegelijkertijd wordt het NK Fries dammen georganiseerd.

Het is de moeite waard om de websites van de provinciale bonden te bezoeken. Sommige bonden hebben uitstekende websites. Zie maar eens: https://updb-dammen.nl/ In Utrecht wordt veel gedaan aan jeugddammen. Een zeer actieve projectgroep, een recent prachtig provinciaal schooldamtoernooi, een vacature voor de voorzitter van de UPDB, een goed bezocht voorzittersoverleg, een actief bestuur, enz. De huidige voorzitter Harry Vredeveldt heeft met vele anderen veel positieve energie weten te ontwikkelen in Utrecht. Harry bedankt voor je jarenlange inzet!!

Frans de Jonge, voorzitter

 

TOPSPORT

Ondertussen lopen de voorbereidingen voor de superreview met schaken, bridge, dammen en natuurlijk NOC*NSF op 12 december. Topsporters, trainers en jongens- en meisjes talenten hebben een (verplichte) enquête van NOC*NSF gekregen. Tot mijn verbazing en grote ergernis hebben we echter geen 100% respons behaald, dit ondanks ook nog een dringende herinnering van mij…. NOC*NSF, TeamNL centrum Papendal en TeamNL zijn erg belangrijk voor een kleine bond als de onze: het past niet om dáár zo laks te zijn.

Over NOC*NSF gesproken: ons topsportprogramma krijgt voor 2024 een kleine 10.000 euro meer om allerlei gestegen kosten (tickets, hotels en wat niet al) te kunnen gaan opvangen. Geweldig natuurlijk.

Matheo Boxum is bij het WjK 2023 in Polen wereldkampioen aspiranten geworden in het klassieke toernooi en ook in het rapid en ook in het blitz. Bijzonder natuurlijk zoveel titels. Matheo liet ook zien hoe je een slechte start (nederlaag in ronde 1) gewoon kunt herstellen. Mooi voorbeeld hoe je een lang toernooi spelen kunt! Luise Gabbert werd wereldkampioene rapid bij de meisjes junioren en Lisa Scholtens werd wereldkampioene blitz bij de meisjes junioren. Een goede stimulans voor de MT 2023. Bij de topsporters hebben we Tim Boersma voor de publiciteit bij het afgelopen WK en ook bij het komende NK algemeen en hopelijk ook het komende jaar. Bij het EjK en bij het WjK hebben we de inzet van Hans de Knikker voor de publiciteit: daar zijn we ook erg blij mee en ook veel lokale publiciteit. Natuurlijk is er veel aan de hand tijdens zo’n groot WjK: ik wil nu ook noemen het (gewonnen) protest dat TeamNL Dammen heeft ingediend nadat twee spelers uit Mongolië opzichtig aan het wachten waren op een resultaat op een ander bord (en toen remise overeenkwamen). Verder zullen we als altijd weer goed, open en kritisch evalueren, bijvoorbeeld op 27 november op Papendal met de teamchef, de coaches en ikzelf.

Een grote World Cup was in China, met bijvoorbeeld wereldkampioen 2023 Anikeev en natuurlijk ook met veel Chinezen. Ik heb genoten van veel partijen van onze topsporters: dat is ook wat topsport doet. Martijn van IJzendoorn werd winnaar met een fraaie score en veel mooie partijen. Martijn bleef Wouter Sipma één punt voor. Nu maar één voorbeeld van Martijn: een prachtige Ghestem tegen Wei Zhou en dan ook nog 41… 12-18. Als je het nog niet gezien hebt, dan nu natuurlijk minimaal een paar keer naspelen.

TeamNL is bezig met een flinke publiciteitscampagne, bijvoorbeeld in de grote landelijke kranten (vandaag 20 november bijvoorbeeld een hele pagina in De Volkskrant) en Jan Groenendijk op een foto mooi centraal vooraan achter een dambord, voor een groepje met andere topsporters van sporten met toernooien in november en december. Het scheelt ook dat we met Geb Kos een zeer goede fotograaf hebben.

Nu alvast: op 13 januari 2024 is in Huissen de jaarlijkse selectiedag. We hopen op veel jongens en veel meisjes. Het is nog gratis ook. De selectiedag verplicht tot niets, maar is ook de toegang tot de centrale trainingen van de KNDB. Je kunt de selectiedag daarom ook zien als een GRATIS training, of een gratis testdag. Help je mee voor een grote opkomst? Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Johan Krajenbrink, technisch directeur

Leuke slotdag van 1e hybride jeugddamtoernooi!

Bertus de Harder schreef onderstaande verslagje met foto’s over zijn initiatief: hybride dammen.

Hybride dammen wordt deels op internet en deels op locatie gespeeld. Zaterdag 25 november was er de ontmoetingsdag van het hybride-dammen. Deze werd gespeeld in De Schuifeldam in Lunteren. Hier hebben de online-dammers elkaar in de “real world” ontmoet. En dat het dan ook erg spannend kan zijn, werd al snel duidelijk.

De pupillen-groep bestond uit sterke getrainde spelers, waarvan sommigen met internationale damervaring. Bij de pupillen was het wel duidelijk: de toppers Jelte Evers en Gwen Scholten maakten, zoals verwacht, geen kleine foutjes en kregen ook geen grote problemen. De partij Gwen tegen Jelte eindigde dan ook in remise. Die problemen kregen hun tegenstanders wel. Want deze toppers wisten met een ruime voorsprong op de gedeelde 1e plaats te eindigen. Op de foto zien we de topdamster Gwen in actie tegen het nieuwe talent Daniel ten Have.

Bij de welpen ging het er helemaal bont aan toe. David van Beek speelde maar 1 remise en won de rest. Hij werd dan ook de groepswinnaar van de welpen. Op 2 en 3 eindigden Robin Hooijer en erg verrassend de nieuwkomer Rahim Yetsikin. Op de foto staan de deelnemers van de ontmoetingsdag voor de online-dammers.

Damclub Brummen was sterk vertegenwoordigd op dit toernooi en deed het erg goed. Bij de welpen wisten Rahim Yetsikin, Noah ten Have en Muhammed Ali Kacan de plekken 3,4 en 5 in te nemen.  Op de foto zien we van links naar rechts Noah, Rahim, Muhammed en Daniel.

Ook meedoen? Dat kan! Iedere maandagavond van 18:45 tot 19:30 op www.lidraughts.org  Het toernooi heet Hybride Jeugddamclub Nederland. Meer informatie: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KNDB onderscheidingen voor Jan Kok, André van der Kwartel en Jos Janssen

Deze maand ontvingen Jan Kok (Damclub Hofstad), André van der Kwartel (Leids Damgenootschap) en Jos Janssen (Damclub Lent) een KNDB-onderscheiding voor hun verdiensten voor de damsport. De laatstgenoemde heren werden onderscheiden met het Erediploma; Jan Kok werd Lid van Verdienste. Onze onvermoeibare KNDB-voorzitter Frans de Jonge was er telkens om de onderscheidingen uit te reiken.

Jan Kok is benoemd tot lid van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Dambond. Voorzitter Frans de Jonge overhandigde de 73-jarige Hagenaar het bijhorende speldje tijdens een vergadering van de Stichting The Hague Open. Kok is daarvan al sinds de eeuwwisseling als penningmeester/toernooidirecteur de drijvende kracht.

Tevens is hij al decennia lang bestuurslid van Damclub Den Haag – nu: Damclub Hofstad – waarvan meer dan twintig jaar als voorzitter – en de motor van het Haags Damcomité. De grote stimulator van het Haagse damleven speelde voor het wereldkampioenschap van 1994 een centrale rol in het organisatiecomité waaruit twee jaar later de Stichting The Hague Open is voortgekomen. Deze zeer actieve stichting heeft tot dusverre onder meer de organisatie van vijftien grote internationale zomertoernooien en het jeugdwereldkampioenschap 2010 in Naaldwijk op zijn naam staan. Ook is dit jaar op initiatief van Kok het Nederlands kampioenschap veteranen nieuw leven ingeblazen en kon Martijn van IJzendoorn een geslaagde poging doen het wereldrecord kloksimultaan op zijn naam te schrijven.

Jan Kok, die voor zijn vele verdiensten ook al koninklijk is onderscheiden, wordt door de dambond geprezen ‘voor zijn gedrevenheid, nauwgezetheid, integriteit en zorg voor het algemeen dambelang, ook als dat het locale (club)belang overstijgt. Zijn recente toetreding tot de Commissie Jeugdzaken is daar en voorbeeld van’.

(Tekst over Jan Kok door Fred Ivens; foto door Guido van den Berg)

Jos Janssen kreeg zijn Erediploma uitgereikt voorafgaand aan de Nacht van Lent, die gehouden werd in de nacht van 25 op 26 november. Jasper Lemmen – glorieus winnaar van het toernooi – stuurde onderstaande foto’s van (1) Jos Janssen met zijn Erediploma en (2) de ondanks al het gedronken bier hoogstaande sneldampartij tussen Martin de Jong en Bart Terwel.

Schoonheid van het damspel centraal bij schooldamkampioenschap provincie Utrecht

Verslag: Maarten Kolsloot | Foto’s Elly de Knikker

Tientallen basisschoolkinderen strijden om provinciale damtitels

De schijven vlogen bijna letterlijk in het rond bij het schooldamkampioenschap van de provincie Utrecht. In het Leidsche Rijn College in de Domstad was zaterdag plek voor een bomvol damprogramma en veel vrolijkheid. Teken dat de damsport springlevend is. Naast de strijd om de provinciale titels was er een damworkshop van de technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB), Johan Krajenbrink, en verzorgde toptalent Daniël Boxum (16) een simultaanwedstrijd.

Rond elf uur startte het schoolkampioenschap. Achter de damborden met schoolkinderen was veel strijd met scholen uit onder meer Woudenberg, Woerden, Soest, Nieuwegein, Amersfoort, Utrecht en Hilversum.

Bij de pupillen (groep 7 en 8) zegevierde De Olijfboom uit Woudenberg door alle zeven wedstrijden te winnen. Het derde team van De Wartburg uit Woudenberg werd tweede en De Vlinderslag uit Amersfoort derde. Bij de welpen (groep 3 tot en met 6) was de winst met veertien punten uit zeven duels voor De Insingerschool uit Soest voor De Olijfboom en het tweede team van De Wartburg. Op de damborden was aardig wat talent aanwezig. Alle aanwezige scholen mogen door naar de halve finale van het Nederlands Kampioenschap schooldammen.

Enthousiasme

Vanaf half elf druppelden de kinderen binnen. Binnen no-time zaten de borden vol bij simultaanspeler Daniël Boxum. De 16-jarige Boxum werd recent nog negende op het jeugd wereldkampioenschap. Zaterdag maakte hij tientallen jonge dammers enthousiast voor de damsport met alle combinaties en trucjes die het spel rijk is. Een meisje dat een sterke opening speelde tegen Daniël, kreeg later een dambord uitgereikt als prijs voor haar sterke partij.

Johan Krajenbrink, technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) vertelde in een meeslepende presentatie over de schoonheid van het damspel. De veelzeggende titel: ‘Over de schoonheid van het dammen’. Hij liet onder andere een prachtige combinatie zien van damlegende Ton Sijbrands. Die haalde dam op bezet veld. De kinderen en ouders wisten niet wat ze zagen.

In de pauze van de wedstrijden werd een quiz georganiseerd. Wie is de meest recente Nederlandse wereldkampioen? (Roel Boomstra.) Hoeveel partijen speelde Martijn van IJzendoorn bij zijn recente wereldrecordpoging simultaandammen? (Vijftig maar liefst.) In totaal elf vragen die slechts enkele spelertjes allemaal goed hadden. De winnaars kregen ook hier een dambord.

De dag werd ondersteund door enkele tientallen damvrijwilligers uit de hele provincie. Hartverwarmend om te zien hoe breed ondersteund het evenement was. Gezondheid van lichaam en geest stond voorop: voor de kinderen was gratis fruit aanwezig waarvan gretig gebruik werd gemaakt. Frans de Jonge, de voorzitter van de KNDB, was in Utrecht om het geheel te aanschouwen. Hij keek tevreden toe hoe de aanwezigen genoten van de damsport. Dammascotte Pinky was de meest gefotografeerde gast van de dag: tientallen kinderen gingen met de manshoge pinguïn-damknuffel op de foto.

  Pupillen Punten Bordpunten
1 Olijfboom 14 49
2 De Wartburg 3 12 44
3 De Vlinderslag 10 32
4 Jan de Bakkerschool 5 26
5 De Wartburg 2 5 24
6 De Wartburg 1 5 24
7 Basisschool De Schouw 1 5 19
8 Basisschool De Schouw 2 0 6
       
  Welpen Punten Bordpunten
1 CBS Insingerschool 14 45
2 Olijfboom 11 46
3 De Wartburg 2 9 34
4 De Wartburg 1 8 31
5 De Wartburg 3 7 31
6 OBS Lorentzschool 2 3 13
7 Maasplein 2 15
8 OBS Lorentzschool 1 2 9

Inschrijving Halve Finale NK Algemeen 2024 geopend

De inschrijving voor de Halve Finale NK Algemeen 2024 is geopend. Het deelnemersveld van de halve finale bestaat uit maximaal 32 spelers, namelijk:

  • De provinciaal kampioenen van 2023. Een provinciaal kampioenschap is legitiem als er ten minste drie deelnemers zijn geweest met een KNDB-rating van 1100 of hoger.
  • Aangevuld met spelers via een open inschrijving, op volgorde van de KNDB-ratinglijst per 1-1-2024.

Toernooiformule
Er wordt gespeeld in vier – qua speelsterke evenwichtig samengestelde – groepen van 8 spelers, die elk een rondtoernooi (dus zeven ronden) spelen. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de locatievoorkeuren. Elke groep bevat maximaal vier spelers van dezelfde vereniging. De nummers 1 en 2 van elke groep plaatsen zich voor de finale van het Nederlands Kampioenschap 2024. Aan de overige plaatsen in de eindstand zijn geen plaatsingsrechten verbonden. Het deelnemersveld van de NK finale 2024 zal bestaan uit 12 spelers: de nummers 1-3 van de finale van het NK 2023, de acht spelers die zich vanuit de Halve Finale 2024 plaatsen en één sponsor- of organisatieplaats.

Speeldagen, locaties en speeltijd
Er wordt gespeeld op de zaterdagen 27 januari, 10 februari, 24 februari en 9 maart. Op de eerste drie dagen vinden er dubbele rondes plaats, welke starten om 10:00 en 15:00 uur. Op de slotdag start de 7e ronde om 11:00 uur met aansluitend, indien noodzakelijk, barrages. Het speeltempo bedraagt 90 minuten voor de eerste 45 zetten, aangevuld met 30 minuten plus 30 seconden per zet volgens het Fischer-systeem. De eerste drie toernooidagen wordt gespeeld in Gouda en Hoogeveen (elke locatie twee poules). De vierde en laatste toernooidag wordt centraal gespeeld: alle vier poules spelen dan in Lunteren. De adresgegevens van de speellocaties zijn:

Gouda
Denksportcentrum De Hoog
Nieuwe Gouwe O.Z. 11b
2801 SB Gouda

Hoogeveen
MFC De Magneet
Grote Beer 20
7904 LW Hoogeveen

Lunteren
De Schuifeldam
Bisschopsweg 106
6741 XC Lunteren

Inschrijven
De deelnemers via de open inschrijving betalen 60 euro inschrijfgeld. Dit bedrag is inclusief BTW. De speelgerechtigde provinciale kampioenen van 2023 zijn vrijgesteld van inschrijfgeld.

Inschrijven kan via het bijgevoegde inschrijfformulier, dat uiterlijk op zaterdag 6 januari 2024 in het bezit moet zijn van het Bondsbureau. De deelnemers ontvangen medio januari bericht over de groepsindeling en de betaling van het inschrijfgeld. Ook de wedstrijdvoorwaarden zijn als bijlage bijgevoegd.

Wie zich aanmeldt voor de halve finale, gaat daarmee de verplichting aan om aan de finale deel te nemen als hij of zij zich daarvoor plaatst.

Inschrijfformulier Halve Finale 2024

Wedstrijdvoorwaarden Halve Finale NK Algemeen 2024

Overzicht (inter)nationale damtitels: Lisa Scholtens MIF | Laura Timmerman MNF

Al jaren houdt Guido van den Berg (inmiddels bestuurslid Wedstrijdzaken van de KNDB) bij welke spelers en speelsters voldoen aan de criteria om in aanmerking te komen voor een damtitel – Nationaal Meester (NM), Internationaal Grootmeester (GMI) et cetera. Het meest recente overzicht van (inter)nationale titels vind je op de website van de KNDB: https://www.kndb.nl/category/organisatie/titels-en-onderscheidingen/

Nieuw in het overzicht is dat Laura Timmerman de titel Nationaal Meester bij de vrouwen (MNF) voor haar naam heeft. Dat werd ook de hoogste tijd, want Laura werd in 2022 Nederlands Kampioene.. Zo zie je maar: Een intensieve baan hoeft een succesvolle damcarrière niet in de weg te staan. Laura is promovenda in de biomedische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar het immuunsysteem, specifieker naar de werking van immuun-remmende receptoren bij het handhaven van de immuun-homeostase (lekenfouten voorbehouden…). Ook nieuw is de MIF-titel (Internationaal Meester bij de vrouwen) van Lisa Scholtens, vierde op het WK op Curaçao. Fleur Kruysmulder en de eerder genoemde Laura T. zijn internationaal gezien nu MFF (Federatiemeester vrouwen).

Een overzicht van alle nieuwe FMJD-titels vind je hier.

Op onderstaande foto (bron: site NKV2022) wordt Nederlands kampioene 2022 MNF Laura Timmerman geflankeerd door MIF Lisa Scholtens (r) en rijzende ster Luise Gabbert (l), die overigens heeft voldaan aan de voorwaarden voor toekenning van de MFF-titel, maar de titel alleen nog niet heeft aangevraagd…

NK-categorie A 2024 in Westerhaar

In Westerhaar wordt komend jaar van 29 april tot en met 4 mei wederom het Nederlands kampioenschap voor spelers met een rating van 1100 tot 1300 (“Categorie A”) gespeeld . Toernooivorm: 9 rondes Zwitsers met op enkele dagen een dubbele ronde. Het totale prijzengeld bedraagt € 700, waarvan €400 voor de winnaar.

Open inschrijving vanaf 12.00 uur 1 december 2023. Sluitingsdatum: 13 maart 2024. Er is plaats voor maximaal 24 spelers die worden gekozen op volgorde van aanmelding. Inschrijving via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam, telefoonnummer, emailadres, adres, vereniging en KNDB-rating per 1 juli 2023. Inschrijfgeld: € 50 inclusief dagelijkse lunch.

Vorig jaar werd het toernooi gewonnen door Luuk Terweijden, hier rechts op de foto in zijn partij tegen Gino Schirinzi (foto: Theo Leoné).

Lishui Open prooi voor Martijn van IJzendoorn

In China werd deze week het Lishui Open gespeeld – een belangrijk toernooi in de FMJD-Worldcup serie. De Nederlanders deden het uitstekend!

In negen rondes behaalde Team-NL fenomeen Martijn van IJzendoorn de meeste punten. Met een gecontroleerde remise tegen wereldkampioen Yurii Anikeev kwam hij uit op 14 punten; eentje meer dan collega Wouter Sipma (laatste ronde remise tegen Guntis Valneris) en Alexander Shvartsman (overtuigende winst op wereldkampioene Viktoriya Motrichko).

Opmerkelijk was het goede presteren van de Chinese Sai Ya. Zij eindigde op plaats 7, direct achter de wereldtoppers en voor gerenommeerde namen als Jean-Marc Ndjofang, Natalia Sadowska en Viktoriya Motrichko. Ook Chenfan Wang en You Zhang deden het overigens uitstekend: beiden bleven ongeslagen ondanks de toch bepaald niet misselijke tegenstand. Diezelfde You Zhang werd en passant ook nog met overmacht wereldkampioene in de categorie Blitz (dit toernooi werd op de rustdag tijdens het Worldcup toernooi gespeeld).

In China was naast de Nederlandse toppers ook recreant Marco de Koning aanwezig. Hij kreeg waar hij voor was gekomen: 9 partijen tegen enkel “regionale” spelers – dammers en damsters uit China en Mongolië – waar je normaal gesproken niet snel tegen zult dammen. En 4 keer winst en 3 keer verlies was ook nog eens een prima resultaat.

Uitslagen en partijen zijn zoals gebruikelijk op toernooibase te vinden. Foto’s vind je 0p het facebookaccount van Team NL dammen.

Podium bij het Lishui Open. Foto: Facebook Team-NL

 

Deze week in China: FMJD Worldcup******* Lishui Open / Xingqiu cup

Vandaag is in China een belangrijk Worldcup toernooi begonnen: het Lishui Open. Aan de start in China natuurlijk weer de bekende Team-NL spelers Martijn van IIzendoorn. Jan Groenedijk, Wouter Sipma en Jitse Slump, die allen voor de toernooizege zullen strijden. Daarnaast nog twee Nederlanders – allesvreter Jos Stokkel en avonturier Marco de Koning – en een aantal kanonnen uit het buitenland, zoals wereldkampioen Anikeev, wereldkampioene Motrichko, oud-wereldkampioenen Shvartsman en Valneris, oud-wereldkampioene Sadowska, grootmeester Jean-Marc Ndjofang uit Kameroen. En eindelijk natuurlijk weer flink wat Chinese dammers die we aan het werk kunnen zien. Helaas daarbij niet de sterkste Chinees, Pan Yiming.

Na twee ronden hebben een paar favorieten al punt(en)verlies opgelopen. Om maar eens wat te noemen: Jan Groenendijk kwam niet langs de Fransman Anastase Leclerc, Jitse Slump niet langs Zhuoyuan Du en Alexander Shvartsman niet langs Chenfan Wang. Het meest dramatisch was echter de start van Thomy Mbongo:


In de eerste ronde maakte Thomy Mbongo een dure fout in een gewonnen stand: 20-15?? Dat was precies de zet waar Chenyi Kuang op hoopte. Met een spectaculaire actie met 2x dam geven kwam hij zelf op dam en won pardoes de partij.

Informatie over het toernooi vind je hier.

Nieuwsflits Breedtesport | Topsport

BREEDTESPORT

Als voorzitter word ik bij veel onderwerpen binnen de damsport betrokken. Of het nu het ontvangst van het WjK-team op een regenachtig station in Hengelo is, of het uitreiken van onderscheidingen, of de samenwerking met de andere denksportbonden, of de betrokkenheid bij mogelijke WK-matches en interlands in Genk (Belgisch Limburg), het grote doel blijft toch om de damsport naar de volgende generatie(s) te brengen. We leren van het verleden, doen veel in het heden, maar kijken ook steeds naar de toekomst. Het lijkt wel dammen, maar dan abstract en buiten het dambord. En de klok tikt wel mee, want voordat de nieuwe generatie achter de wedstrijdborden zit, zijn we meer dan 5 jaar verder.

Ik wil niet zeggen dat bij alle hedendaagse activiteiten naar de toekomst wordt gekeken, maar als bestuur doen wij dit wel heel erg vaak. Zo ook de vraag van Damclub Genk (Belgisch Limburg) om op zaterdag 8 december mee te werken aan hun plannen om de damsport te promoten bij hun 50-jarig jubileum. Dit onderschrijven we graag. We spelen vanuit de KNDB met diverse interlandteams mee aan interlands tussen Noord-Frankrijk, België, Zuid-Nederland en een 10-tal “Surinaamse Nederlanders”. Hopelijk wordt dit een jaarlijks terugkerend damevenement waardoor het dammen bij onze zuiderburen en in onze zuidelijke provincies weer een stimulans krijgt om de damsport te promoten. Zichtbaarheid van de damsport is hierbij erg belangrijk.

In de meeste provincies is het schooldammen weer opgestart. Soms is het weer als vanouds en soms kost het moeite om weer op te starten. Het begint op scholen, daarna volgen de plaatselijke en provinciale kampioenschappen. Tenslotte worden de plaatsingswedstrijden vervolgd via halve finales en uiteindelijk de Nederlandse kampioenschappen pupillen en aspiranten. Dit leidt tot nieuwe jeugdleden, die op de verenigingen worden opgevangen. Afgelopen jaar heeft dit tot ca. 200 nieuwe jeugdleden geleid. Naar de toekomst toe wordt geïnvesteerd in het opleiden van kader (jeugdtrainers) via de Online Academie en de organisatie van (nieuwe) toernooien en wedstrijden voor  de jeugd. Het concept van de Regiocup wordt steeds breder uitgerold in het land. Op de nog te organiseren Jeugdleidersdag in het voorjaar van 2024 zullen de ervaringen met elkaar worden gedeeld.


Folders voor jeugd en schooldammen in Friesland (van website van de PFDB)

De damkalender met de grotere en landelijke meerdaagse toernooien is bekend. Een nieuwkomer is Flevoland Open 2024, georganiseerd door de Stichting Aanzet. Dit is ook een Worldcup, onder auspiciën van de werelddambond FMJD. Dergelijke toernooien worden ook door buitenlandse spelers bezocht. Je kan je nu al inschrijven via: https://aanzetdammen.nl/#  Wees er snel bij en reserveer ook al snel je onderkomen. De heren van deze stichting kennend wordt dit weer top georganiseerd.

Frans de Jonge, voorzitter KNDB


Damkalender (ontwerp Zainal Palmans)

 

TOPSPORT

De A-statussen van Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn, Wouter Sipma en Jitse Slump zijn verlengd tot eind 2024 op basis van het resultaat bij het WK 2023 op Curaçao. We hebben ook besloten de selectiestatus van Simon Harmsma bij NOC*NSF te laten verlengen en ook tot eind 2024. 

De commissie trainingen kwam op 18 oktober bij elkaar in Veenendaal. Een onderwerp was dit keer bijvoorbeeld de kennisoverdracht van de Leo van de Kar stage door Ester van Muijen. Kwaliteit van de topspelers en de toptalenten is wezenlijk, maar dat geldt ook voor de kracht en de kwaliteit van onze trainers en coaches. 

Als altijd evalueren we zo goed mogelijk. Ik heb op 19 oktober een éérste keer gesproken met hoofdcoach Rik Keurentjes en trainer/coach Alexander Baliakin over het WK 2023 op Curaçao. We hebben een tweede afspraak staan op 6 november. Uiteraard evalueren de topspelers ook zelf en ook met de hoofdcoach en de trainer/coach.

Over evalueren gesproken: ons topsportprogramma wordt ook geëvalueerd via een enquête van NOC*NSF. De topspelers, de technische staf, de centrale trainers en de talenten hebben deze evaluatie gekregen. Die evaluatie zal gebruikt worden voor de zogenaamde superreview met dammen, schaken, bridge en natuurlijk NOC*NSF op 12 december. Zoals bekend heet ons topsportprogramma bij NOC*NSF “Dammen mannen”, máár: ik heb ook de meisjes talenten 2023 gevraagd deze evaluatie te maken. Zoals bekend hopen we, dat we in de nieuwe Olympische Cyclus de volgende naam kunnen krijgen (en ook de passende subsidie): “Topsportprogramma dammen open”.    

In Damweek Hijken waren de afgelopen week veel mooie toernooien, zoals het open toernooi en het EK blitz en het EK rapide. Drenthe liet na het WK 2023 zien hoe het óók kan, bijvoorbeeld met de bijzondere medewerking van RTV Drenthe en bijvoorbeeld Roel Boomstra in een mooie rol als commentator. Jan Groenendijk werd kampioen van Europa blitz en kampioen van Europa rapid.     

Op 27 november op Papendal, zullen de voorzitter van de AV Wouter Sipma en ikzelf als TD TeamNL Dammen, gaan meewerken aan een Webinar van NOC*NSF over de totstandkoming van onze AV en het functioneren daarvan. De bedoeling is, dat het als goed voorbeeld kan gaan werken voor andere bonden. Ik zie het als een mooi compliment! 

Op 28 november zal de Commissie Topsport bij elkaar gaan komen op Papendal en verder hoop ik in november ook aan tafel te zitten met onze Atletenvertegenwoordiging. Ook in november het zogenaamde “driehoeksoverleg” met TeamNL centrum Papendal en NOC*NSF. Het onderwerp daarbij is alles rondom ons hybride programma op Papendal.                  

Johan Krajenbrink, TD TeamNL Dammen