Jan van der Zwan cup


Verslagen Jan van der Zwan cup - seizoen 2012-2013


Verslag van de competitieleider Erik van de Weerdhof

Denk en Zet Culemborg heeft de Jan van der Zwan cup gewonnen

Denk en Zet Culemborg (DeZ) is dit jaar winnaar geworden van de bekercompetitie van de GDB, de Jan van der Zwan Cup. Er namen dit jaar 30 teams deel, zodat er vijf ronden volgens het knock-out systeem werden gespeeld. Het Culemborgse team bereikte de finale na overwinningen op WSDV Wageningen 4, DES Lunteren 2 en Dammers uit Oost 1 en een gelijkspel, met winst op een hoger bord in de barrage, tegen DV VBI Huissen 1. Daarin was de Culemborgse ploeg dankzij een overwinning van Jeroen van den Akker met 5-3 te sterk voor CTD Arnhem. Het Culemborgse viertal bestond gedurende het toernooi uit wisselende samenstellingen, zodat ook Tjeerd Harmsma (7 punten uit 5 wedstrijden), Dik de Voogd (6 uit 4), Henk Ruesink (6 uit 4), Pim Meurs (4 uit 3), Henk Stoop (2 uit 1) en John van den Borst (2 uit 2) de beker op hun CV kunnen vermelden.

Door het winnen van de Jan van der Zwan Cup heeft DeZ Culemborg het recht verworven om volgend jaar deel te nemen aan de KNDB-beker. Omdat de toewijzingsregels voor het landelijke bekertoernooi komend jaar anders zullen zijn, is nog niet goed in te schatten hoeveel teams Gelderland volgend jaar zal mogen afvaardigen. Na DeZ Culemborg komen achtereenvolgens CTD Arnhem, DV VBI Huissen en WSDV Wageningen 2 als eerste in aanmerking om de GDB volgend jaar te vertegenwoordigen in de KNDB-beker.

Of DeZ Culemborg volgend jaar daadwerkelijk aan de landelijke beker deel zal nemen is nog maar de vraag. Eerder dit seizoen gaven zij te kennen dat zij dat toernooi, dat tegenwoordig met het rapidtempo wordt gespeeld, niet serieus genoeg vinden. Dat DeZ Culemborg desondanks gebrand is op de winst van de Jan van der Zwan Cup, bewijst het prestige van het Gelderse bekertoernooi, een aanmoediging voor een ieder om volgend jaar een gooi te doen naar de provinciale beker.Verslag ontvangen van Henk Stoop

Denk en Zet bekerwinnaar

Jeroen van den Akker matchwinnaar.
Denk en Zet is winnaar geworden van de Gelderse dambeker. In de finale werd met 5-3 gewonnen van de kersverse ereklasser CTD uit Arnhem. Dik de Voogd opende de score met een remise tegen Bart Terwel. In een partij met veel ruilen werd het evenwicht nergens verbroken (1-1). De tweede remise kwam op naam van John van den Borst. Tegenstander Henk Grotenhuis ten Harkel speelde de gehele partij zeer agressief, maar de beste kansen waren voor Van den Borst. Het evenwicht werd echter nergens definitief verbroken (2-2). Tjeerd Harmsma behaalde een benauwde remise tegen Rik Twilhaar. Harmsma kreeg met halfklassiek spel een nagenoeg gewonnen positie, maar met een verrassend offer liet Twilhaar de kansen keren. Het eindspel luisterde nauw, maar was nipt remise (3-3). De slotpartij leverde een knappe winst op voor Jeroen van den Akker. Van den Akker bouwde al snel een Tsjizjow-kanon op tegen René Vos. Dat spelbeeld was daarna bepalend voor vrijwel de gehele partij. Optisch leek Vos beter te staan, maar Van den Akker wist met subtiel spel het gelijk van zijn strategie te bewijzen (5-3). Competitieleider Erik van de Weerdhof was naar Culemborg gekomen om na afloop de beker te overhandigen aan teamcaptain Tjeerd Harmsma.
Foto's


/