Jan van der Zwan cup


Jan van der Zwan cup - seizoen 2014-2015

Verslag en foto's: Jaap Heij

Damclub D.E.S. wint Gelderse Beker


Het is damclub D.E.S. voor het eerst in haar 55-jarig bestaan gelukt om bekerkampioen van Gelderland te worden. In een zinderende bekerfinale tegen het tweede viertal van VBI Huissen werd er in eerste instantie 4-4 gelijk gespeeld. Hierna volgde er een sneldamwedstrijd waarbij er met 6-2 werd gewonnen van Huissen 2.

De wedstrijd:
Henk Klarenbeek ging verrassend onderuit aan bord 1 tegen Pepijn v.d. Brink. In een gelijk opgaande wedstrijd verraste Pepijn in het late middenspel Henk met dubbele meerslagvariant. Henk kwam drie schijven voor maar hierna sloeg Pepijn tot ontzetting van heel Lunteren het hele bord leeg. Aldert van Eck kreeg licht voordeel tegen Emiel Leyser maar kon net de winst niet op het dambord krijgen. De remise was daarom de terechte uitslag. Arwin Lammers speelde een klasse partij en bracht de stand weer op gelijke hoogte. Arwin kreeg in het late middenspel een doorbraak en maakte partij fraai uit tegen Dirk Joosten. De laatste partij ging tussen de topscoorder van D.E.S. Harmjan Lammers en Willem Hoek. Harmjan kwam in hevige tijdnood en koos voor een vastloop variant tegen Hoek. Dit pakte helaas bijna verkeerd uit en Harmjan moest met kunst en vliegwerk de remisevariant proberen te vinden. In de analyse ruimte werd de winst aangetoond voor de Huissenaar Hoek. Gelukkig voor D.E.S. zag Hoek deze winst niet en om 24.00 werd de remise getekend. D.E.S. haalde opgelucht adem en nu moest de sneldamwedstrijd de beslissing brengen.

In deze sneldamwedstrijd liet D.E.S. mede door de ondersteuning van vele supporters zien dat ze de Gelderse beker wilde winnen. Aldert van Eck won als eerste via een mooie combinatie van Emiel Leyser. Henk Klarenbeek liet zich niet weer verrassen en speelde rustig remise tegen Pepijn v.d. Brink. Arwin Lammers bracht de beslissing door zijn partij met wisselende kansen in een dun eindspel tot winst te brengen tegen Dirk Joosten. Harmjan Lammers en Willem Hoek stopte hierna direct met de wedstrijd en besloten de partij op remise te houden.

Hierna volgde de ontlading D.E.S. 1 – Lunteren was winnaar van de Gelderse Bekercompetitie. Er werd ouderwets feest gevierd in het clubhuis van D.E.S. en dit duurde tot in de late uurtjes. De hele club is geweldig trots op het viertal wat voor deze topprestatie heeft gezorgd.

met vriendelijke groeten,
Jaap Heij