Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Laatste nieuws

DatumOmschrijving
wo 16 september 2020


Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden van zondag 25 oktober 2020
tot en met zaterdag 31 oktober 2020
in de clubcompetities:

CompetitieRondeDatumThuisUitUitslag
Jan van der Zwan cup Poule A3do 29 okt 2020DV VBI Huissen 1CTD Arnhem 1   -   
Jan van der Zwan cup Poule B2vr 30 okt 2020CTD Arnhem 2BDSV Barneveld 1   -   
Jan van der Zwan cup Poule B2vr 30 okt 2020DUO Doetinchem 1WDV Winterswijk 1   -   


Wedstrijden tot zaterdag 31 oktober 2020 in de
clubcompetities tot die nog niet ingevuld zijn:

CompetitieRondeDatumThuisUit
Jan van der Zwan cup Poule A2vr 23 okt 2020CTD Arnhem 1DCL Lent 1
Jan van der Zwan cup Poule B1vr 23 okt 2020WDV Winterswijk 1BDSV Barneveld 1

KNDB-nieuws

Vervolg op regeringsmaatregelen

Beste damvrienden en damvriendinnen,

Gisteravond is er een persmoment van het kabinet geweest. Hier zijn weliswaar geen nieuwe maatregelen of een versoepeling van de huidige maatregelen aangekondigd, maar het kabinet heeft wel aangegeven dat huidige maatregelen tot in december gaan gelden. Ook is aangekondigd dat bij een ongunstig verloop van de verspreiding van het virus ons nieuwe (beperkende) maatregelen te wachten staan.

Kortom, er wordt een zware wissel getrokken op onze samenleving en dus ook op onze damsport. Veel damactiviteiten (NK’s, provinciale competities en clubavonden) zijn ondertussen al afgebroken of uitgesteld. Wat de consequenties zijn voor de Nationale Competitie is nog niet duidelijk.

Als bestuur wachten wij de komende week eventueel nieuwe maatregelen af. Volgende week zal er meer duidelijkheid zijn. Het bestuur hoopt jullie daarna te informeren over het vervolg van de Nationale Competitie en over eventueel andere te organiseren damactiviteiten.

Wij wensen jullie allemaal een goede gezondheid toe.

Namens het bestuur,
Frans de Jonge
voorzitter KNDB

Speciaal online toernooi: Sjtsjogoljev wordt 80!

Jacek Pawlicki stuurt deze aankondiging van een speciaal toernooi ter ere en ter ondersteuning van oud-wereldkampioen Slawa Sjtsjolgoljev.

Dear friends,

Thank you for your active participation in online events organised by me. This time I would like to invite you to very special event to celebrate the 80th birthday of Viacheslav Schogolev. This is a serie of 3 events with a final for the best 8.

The final match will be played exactly at his birthday.

The event is organised also to support his very bad live situation, currently he is almost without contact with other people and he needs permanent support.

See the rules and regulations on  https://results.fmjd.org/tournaments/2020/f_745/  and contact me (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) if something is not clear. I also trust in your support – please promote this event.

Photo from the organisers of Ufa 2013

NK vrouwen 2020 doorgeschoven naar 2021

De besturen van de stichting Damevenementen Zeeland en van de KNDB hebben met gemengde gevoelens het Nederlands Kampioenschap dammen voor vrouwen 2020 opnieuw moeten uitstellen. Het toernooi dat voor het 15e jaar in Zoutelande zou worden gespeeld, wordt nu uitgesteld naar 2021.

Het tij is niet gunstig. Er is grote onzekerheid over de duur van de recent afgekondigde maatregelen van het Kabinet om o.a. geen toernooien te laten organiseren. Het aantal besmettingen loopt nog steeds op. Ook gaf het gemeentelijk Corona-team aan dat dit damevenement volgens de noodverordening geen doorgang kon vinden. Dan is het maar beter om het toernooi door te schuiven naar een periode waarop hopelijk kan worden gespeeld en ook toeschouwers weer aanwezig kunnen zijn.

De eerstvolgende geplande week is die van 22 tot en met 27 maart 2021. We zien de huidige finalisten dan graag weer achter de damborden de strijd met elkaar aangaan.

Het is natuurlijk erg spijtig voor de deelneemsters, Beachhotel Zoutelande, sponsoren en de bestuursleden van de stichting.

Aart Walraven
voorzitter Stichting Damevenementen Zeeland

Frans de Jonge
voorzitter van de KNDB

Veni, vidi, Baljakini

Hijken, een weekje dammen, onszelf verliezen in 40 ronde houtjes. Het leek altijd zo normaal. Maar nu, was dit het laatste  toernooi voorlopig? Nationale competitie: uitgesteld. Nederlands kampioenschap: voor de 2e keer uitgesteld.

Het was een mooie week in Hijken: 52 dammers en dammerinnen. Van amateur tot professional, alles liep er los rond. Zes ronden lang werden de degens gekruist. En na die zes ronden bleek Alexander Baljakin de rest op een gigantische afstand van minimaal 2 te hebben gezet. Alleen Valneris en Jos Stokkel wisten hem een puntje afhandig te maken. Soepel manoeuvrerend werden nietsvermoedend slachtoffers een dodelijk web ingelokt. Zo kreeg Baljakin tegen Peter van der Stap een klassieke partij op het bord en Peter stond na 1 foutzetje muur- en muurvast.

Een prachtige prestatie leverde Simon Harsma door tweede te eindigen. Met onder andere twee overwinningen en remises tegen drie GMI’s liet hij zien dat er in de toekomst met hem rekening gehouden dient te worden.

Derde werd ex-wereldkampioen Guntis Valneris die zijn toernooi niet had en ook een beetje pech had met de paring. Hij kreeg zo’n beetje alle aanwezige leden van TeamNL tegenover zich aan het bord.

Anton van Berkel, 17 oktober 2020
Op de foto: Alexander Baljakin tegen Primnath Goelab
Bron foto: facebookpagina toernooi

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Helaas heeft de overheid weer nieuwe strenge maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Na een hoopvolle start van de Nationale Competitie met 2 speelronden moeten we alweer stoppen met de 3e ronde. Deze wordt verplaatst naar een latere datum.

Het toernooi Hijken Open 2020 met ruim 50 deelnemers begon ook geslaagd. De dammers hadden er zin in. Wouter Sipma, de nieuwe voorzitter van damclub Hijken, en zijn voorganger Wim Koopman (ca 40 jaar lang voorzitter!!) hadden er veel werk in gestoken om het toernooi coronaproof te maken. Helaas, dinsdagavond kwam de persconferentie van het kabinet en de lockdown zou woensdagavond ingaan om 22:00.  De spelers wilden graag de woensdag als slotdag 2 rondes spelen in plaats van 1 geplande ronde.

Het toernooi, waar ik arbiter was, toonde dat we een aantal goede talenten hebben bij zowel de jongens als de meisjes. Alexander Baljakin won het toernooi met Simon Harmsma (foto; fotograaf Frans de Jonge) op tegenstandersrating als tweede voor Guntis Valneris en titelverdediger Jos Stokkel. Een identiek puntentotaal hadden ook Machiel Weistra, Emre Hageman en de pas 13-jarige Sytze Spijker uit Hoogeveen. Ook van Sytze gaan we zeker meer horen!!

Het niveau van de meisjes toonde ook een stijgende lijn, namelijk met Marie Gabbert  met plus 1 en met Lisa Scholten, Luise Gabbert en Fleur Kruysmulder keurig op hun gemiddelde in dit zware deelnemersveld.

Clubavonden, buiten horeca-aangelegenheden, zijn onder voorwaarden WEL toegestaan. De secretarissen worden daarover geïnformeerd.

De provinciale competities zijn ook getroffen door de recente overheidsmaatregelen. Officiële wedstrijden en toernooien mogen de komende 4 weken niet gehouden worden. Ook het Nederlands kampioenschap Algemeen 2020 in Kraggenburg hebben we als bestuur op basis van een advies van NOC*NSF op de nieuwe overheidsmaatregelen moeten uitstellen. Dit gaat mogelijk naar volgend jaar. De teleurstelling bij betrokkenen is groot.

We gaan ons maar vast voorbereiden op een doorstart van het dammen. Met veel aandacht voor school- en jeugddammen en meer meisjes en vrouwen achter het bord.

Frans de Jonge
Voorzitter KNDB

Topsport

Het NK 2020 gaat niet door! Erg jammer. Het plan lag er onder meer dat ‘Draughts 10×10’ de laatste 3 dagen van het toernooi een livestream zou maken, zoals zij dat ook zo succesvol hebben gedaan bij het NK 2020 rapid online. Pim Meurs en Dik de Voogd zouden de commentatoren zijn. We hoopten dat het véél kijkers zou gaan trekken, we hoopten verschillende dingen nog beter te doen dan bij het NK rapid 2020 online, en trouwens ook wat geld er mee terug te kunnen verdienen. Maar helaas…

Inmiddels zijn de aanstellingen van hoofdcoach Rik Keurentjes en trainer/coach Alexander Baliakin (zie foto gemaakt op Papendal door Geb Kos) bijna afgerond. Dan heeft iedereen nog voldoende tijd om goed voorbereid te starten per 1 januari 2021. De succesvolle bondscoach Rob Clerc stopt eind van dit jaar: vandaar deze veranderingen in de technische staf. Ik zal zelf technisch directeur blijven. Baliakin won ondertussen het open Herfst-Toernooi in Drenthe en ook de NT speelden en scoorden goed.

TeamNL KNDB doet veel op Papendal. We hebben een budget van een kleine 30.000 euro om dáár te gebruiken en hoewel we wat maanden stil hebben gelegen vanwege Covid, zal dat budget toch wel helemaal op gaan, zo vermoed ik.

In het tijdschrift NLCoach een artikel over de DIA, de DenksportInnovatieAgenda van zowel schaken, bridge als dammen. We proberen samen te komen tot innovaties in onze sport, die ook nog maatschappelijk relevant kunnen zijn. Dit wordt een belangrijke uitdaging in de nieuwe Olympische Cyclus 2021-2024.

Op de ranglijst van de FMJD rating per 1 oktober staan bij de mannen maar liefst 6 Nederlanders bij de top 10: Boomstra (3e), Wiersma (4e), Groenendijk (5e), Van IJzendoorn (6e), Baliakin (7e), Dolfing (9e). Dit is natuurlijk een fraai rijtje. De eerlijkheid gebied natuurlijk te zeggen dat Alexander Georgiev 1ste en Guntis Valneris 2e staan…

Age Boomstra (inderdaad het broertje van Roel Boomstra) doet voor de universiteit van Groningen een onderzoek naar de motivatie van dammers. Zoveel onderzoeken naar dammen zijn er niet aan onze universiteiten! Oftewel: Age verdient onze steun. Bovendien weet ik uit eigen ervaring: het is een leuke en een leerzame test om zelf te doen. Ook voor jeugdleiders, trainers en coaches is het leerzaam om de uitkomsten te gebruiken voor training en coaching. Dus doe mee: https://qfreeaccountssjc1.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_eg30Gd7Yh4AWrCB

De FMJD hoopt in november verschillende korte WK’s te kunnen organiseren in Antalya, Turkije:

  • 7 november het WK blitz individueel en voor landenteams
  • 8 november het WK rapide individueel en ook voor landenteams.

Johan Krajenbrink
Technisch Directeur KNDB

Opnieuw uitstel NK dammen naar een later tijdstip

Met ambivalente gevoelens hebben de besturen van de KNDB en Stichting Aanzet moeten besluiten om het Nederlands Kampioenschap dammen 2020 opnieuw uit te stellen. De coronamaatregelen die de overheid op 13 oktober jl. bekend maakte zijn dusdanig dat het niet mogelijk is om het NK door te laten gaan.

De wedstrijden en competities zijn niet toegestaan, dit geldt voor zowel jeugd als volwassenen in alle sporten. Voor topsporters gelden uitzonderingen, maar die gelden alleen de statussporters (o.a. TeamNL sporters). Het NK zou kunnen doorgaan wanneer er alleen TeamNL sporters meedoen. Het deelnemersveld van het NK dammen bestaat echter uit 6 TeamNL dammers van de totaal 14 deelnemers.

Derhalve is het niet mogelijk om binnen de aangescherpte regelgeving het NK door te laten gaan.

Het besluit is mede na advies van het NOC*NSF genomen. Maar ook de veiligheidsregio en de gemeente hebben laten weten op basis van de overheidsmaatregelen geen toestemming voor dit toernooi te geven.

Het uitstellen van het NK zo kort voor de start ervan is in het bijzonder voor de spelers ingrijpend en teleurstellend. Eveneens is het voor Hotel van Saaze een financiële aderlating. We nemen met dit besluit gezamenlijk de maatschappelijke verantwoordelijkheid om het coronavirus een halt toe te roepen.

De KNDB en Stichting Aanzet zullen zich beraden op de nieuwe situatie. Wij vertrouwen erop dat in nauw overleg met spelers en Hotel van Saaze er een nieuwe datum voor het NK zal worden gepland. Uiteraard kan dit alleen wanneer de coronabeperkingen zijn opgeheven.

Uitgangspunt is dat spelers, damliefhebbers, organisatoren, sponsoren, subsidiënten en Hotel van Saaze alsnog kunnen genieten van een sfeervol en spannend toernooi.

IJsbrand Haven, voorzitter Stichting Aanzet
Frans de Jonge, voorzitter KNDB

Derde competitieronde uitgesteld

Aan:
– besturen verenigingen in de NC (secretariaat)
– coronafunctionarissen van de betreffende verenigingen

Beste secretaris, beste coronafunctionaris,

De gisteravond aangekondigde maatregelen om de verspreiding van het Corona virus te verminderen hebben consequenties voor de nationale competitie.
Als bestuur van de KNDB hebben we besloten om de 3e competitieronde tot een nader te bepalen datum uit te stellen.
Over de 4e ronde op 14 november neemt het bestuur in de week daaraan voorafgaand op basis van de dan geldende en/of nieuw aangekondigde maatregelen een besluit.
Naar verwachting worden de data van de nacompetitie gebruikt om uitgestelde ronden alsnog te verspelen.

Met vriendelijke groet,

Eduard Autar, wedstrijdleiding

Bijzondere competitie met de nodige uitval

Ronde 2 is gespeeld al kun je ook stellen dat deze niet gespeeld is. Allerlei klassen worden gespeeld met een beperkt aantal teams.

In de ereklasse waren er 4 wedstrijden. Constant Charlois heeft zich volledig teruggetrokken met al haar teams nadat een clublid ernstig getroffen is door corona. De schrik zit erin. Een voorspoedig herstel toegewenst aan deze persoon die ik privacy-technisch niet bij naam zal noemen.

Ook Culemborg besloot deze ronde beide team een vrijaf te geven: er was te weinig animo. Veiligheidsredenen voor het eerste waren in dit geval een raar argument: in Schiedam werden 8 partijen gespeeld in een kerkgebouw met zeeën van ruimte, de miszaal zelf had ook nog ingezet kunnen worden als speelterrein voor de wedstrijd tegen Culemborg. Mijden de spelers van Culemborg ook consequent een supermarkt of alleen de risicogebieden? Maar de keuze blijft uiteraard aan het team zelf aan welke risico’s het zichzelf wil blootstellen.

De competitie is door het wegvallen wel erg vrijblijvend geworden. In de wandelgangen hoorde ik zelfs het idee om degradatie toch in te zetten als een team te vaak afzegt. Niet echt realistisch om dit met terugwerkende kracht in te voeren, maar het geeft wel aan dat er wrijving is ontstaan door deze opzet van de nationale competitie.

Na deze kritische voorbeschouwing de 4 wedstrijden in de ereklasse.

Damlust kwam naar Schiedam. De Goudenaren sleepten een mooi gelijkspel uit het vuur. Knap, als al na een half uur duidelijk is dat Frits Luteijn normaliter gaat winnen tegen een passsief spelende tegenstander die zeeën van tijd gebruikte. Maar een zeldzaam blundertje van Casper Remeijer strooide roet in het Schiedamse eten.

Ikzelf zag een gewonnen Scouppe-eindspel met extra schijf maar wist niet meer hòe het won. Ik koos daarom voor het alternatief om via de trictrac de vijandige dam te vangen of mijn dam te laten vangen om daarna een nieuwe dam te halen. Toen puntje bij paaltje kwam bleek dat laatste via de duurst mogelijke damvangst remise en koos ik voor een eindspel met maar liefst 3 eigen dammen waarvan ik meende dat het ook won. Na wat nieuwe bedenktijd gecreëerd te hebben bleek het gewoon remise: ik had nòg een dam nodig.

Lunteren wint van Friesland. Stijn Overeem werd de matchwinnaar nadat hij een doldwaze voorpost op zijn gemakkie uitgebreid tafelend met een goed glas wijn kon oppeuzelen. Eet smakelijk.

Wageningen won van Arnhem. Opvallend was de slechte generale repetitie voor de beide Arnhemse NK-gangers: beiden verloren. Twee winstpartijen van Arnhem konden het naderende onheil niet meer keren.

Westerhaar was dicht tegen een stunt tegen Huissen, dat zich profileert als kampioenskandidaat. De blauwe winst van underdog Yuen Wong tegen Odin Mol die zijn aanval zeldzaam hopeloos zag mislukken werd geneutraliseerd door winsten van Jasper Lemmen en Gérard Jansen.

In hoofdklasse A staan DIOS Achterhoek en Huizum aan de leiding, in hoofdklasse B staan De Waarddammers met afstand aan kop met de kanttekening dat niet elk team 2 keer heeft gespeeld.

De tweede klasse D is nog niet eens begonnen: pas bij ronde 3 was er gespeeld.

Anton van Berkel, 8 oktober 2020
Foto: damclub.nl

Lidraughts varianten deel 3

In het feuilleton over Lidraughts varianten is de vorige keer breakthrough, bullet en ultrabullet aan de orde gekomen. Dit keer komen 2 andere aspecten aan de beurt: anti-draughts en nicknames.

Anti-draughts

Een rare naam voor deze damvariant. Met het prefix “Anti” wordt bedoeld dat er gedamd wordt met een tegenovergesteld doel, namelijk verlies. Contra-draughts lijkt mij een duidelijker naam, een naam zonder tegenstrijdigheden. Bij anti-dammen denk ik meer aan de spelwijze die bepaalde dammers laten zien bij het gewone dammen. Spelen zonder de intentie om te winnen: alles wat je tegenkomt, wordt eraf geruild. De veelbesproken grootmeesterremise valt daar onder, maar ook de wat zwakkere speler die poogt daarmee sneller remise te bereiken.

Dit is even een zijsprong: het ging om de variant anti-draughts. De doelstelling is dus om te verliezen want dan heb je gewonnen. Natuurlijk wel handig om vooraf te checken of je echt met deze variant van doen hebt, anders kom je van een koude kermis thuis. Dat zie ik in de praktijk wel eens bij Breakthrough gebeuren, bijvoorbeeld dat iemand een dure plakker naar dam toelaat met het idee “remise bereikt”. Even de bandrecorder terugspoelen .. je, we zijn weer op het juiste spoor met anti-draughts (de jonge generatie zal geen idee hebben waar ik het over heb met deze laatste zin). Bij anti-draughts moet je ofwel vast komen te staan ofwel al je schijven en dammen hebben afgegeven. Je moet daarin een mooie mix zien te vinden tussen materiaal offeren of je schijven behouden om ze later af te kunnen geven. Want hoe minder schijven, hoe minder mogelijkheden er resteren en hoe beter de tegenstander alles kan calculeren. Bekend is dat alleen een kroonschijf tegen 20 vijandelijke stukken in de beginopstelling wint voor de 20 schijven. Bij anti-draughts tegen een computerprogramma ben je dan ook behoorlijk in het nadeel vanwege de rekenkracht van het programma. Een zeer gevaarlijke strategie is om jezelf alvast vast te zetten met een schijf. De tegenstander kan zich hiermee perfect voorbereiden voor een fataal rondje weggeven via deze schijf. Remise is nog wel mogelijk bij dit spel bij een trictraceindspel met dammen.

Nicknames

Eenieder geeft zichzelf een alias. Daarbij mag de vrije fantasie de loop worden gelaten. Je kunt je eigen interesses erin verwerken, je kunt een grappige alias kiezen, of simpelweg je eigen naam, wat wel zo duidelijk is. Zo kun je naar de clubkleuren van je voetbalclub verwijzen (groenengeel dus Fortuna Sittard), naar een tekenfilmfiguur (BugsBunny), naar een deugd (BeNice, FairPlay), naar een sprookjesfiguur (Sorcerer) of naar een ziekte (allerlei variant van Covid of Corona komen voorbij, iets waar ik zelf niet zo’n voorstander van, je zou maar tegen iemand spelen die daar net een geliefde door heeft verloren).

Anton van Berkel, 29 september 2020
Bron foto: Bigstock

Herziening belangrijke reglementen

De Bondsraad van de KNDB heeft afgelopen zaterdag – in vergadering bijeen in Lunteren – een nieuw Huishoudelijk Reglement aangenomen. Daarnaast werd ook een nieuw Reglement Integriteit en Tuchtrechtspraak aangenomen.
Beide documenten zijn beschikbaar als pdf, zie de pagina diverse documenten.

Het Spel- en Wedstrijdreglement werd op twee punten aangepast, zie dit document:

200926 Aanpassingen SWR per 26-09-2020.pdf
Toernooibase-nieuws

Voornamen: Aftellen. Nog acht te gaan!

De oproep over voornamen van spelers uit oude Nationale Competities heeft flink wat respons opgeleverd. Van de grote lijst zijn nog acht namen over:D. Renselaar, ONASV NunspeetF. Dapperen, AlmeloF.. Dijkstra, Bezint Eer Gij Begint-Britsum ,1 wedstrijd 2001/2002 Pieter Dijkstra?G. Janssen, PSV.......

Voornamen uit oude Nationale Competities?

In samenwerking met Klaas Bor heeft Hendrik Veenstra een importmogelijkheid gemaakt, waarmee hij oude teamcompetities vanuit Turbodambase kan invoeren. Dat is eerst uitgetest met een paar Zeeuwse clubcompetities, waarna Hendrik via bestanden van Klaas ook Nationale Competities compleet heeft.......

Digitaal noteren dit seizoen ruimer toegestaan in Nationale Competitie

Bij de bestuursbesluiten van 28 september is er een verruiming toegestaan betreffende het digitaal noteren in de Nationale Competitie.Er hoeft geen toestemming gevraagd te worden aan de tegenstander en tevens is er geen minimum grootte gesteld aan het device. Spelers met een account van.......

Toernooibase Lidraughts Hybrid League Cup

Following up on the Summer Cup, I am launching another online tournament:The Toernooibase Lidraughts Hybrid League Cup.In vervolg op de Summer Cup lanceer ik opnieuw een online-toernooi:De Toernooibase Lidraughts Hybrid League Cup.Read all information in the:/Lees alle informatie in de:.......

Vervolg op Toernooibase Lidraughts Summer Cup?

Om even op de posting op een andere plek op International Draughts van Raymond Vandecaetsbeek in te haken. Ik denk over een vervolg na in een iets andere opzet.Wat mij betreft is het glas nog steeds meer dan half vol.Dat het online dammen experimenteel is, dat cheating een probleem is, en dat we.......