Instellingen wijzigen

Instellingen

Hier kunt u aangeven wat er zichtbaar moet zijn op de hoofdpagina

Alleen deze gegevens worden opgeslagen in een cookie!

OnderdeelZichtbaar
Fotobalk bovenin
Nieuws - laatste nieuws *
Nieuws - agenda *
Nieuws - inschrijfformulieren *
Nieuws - actueel *
Kaart van verenigingen in Gelderland
Willekeurig damfragment
Programma clubcompetitie deze week *
Programma bekercompetitie deze week *
Niet ingevulde uitslagen clubcompetitie *
Niet ingevulde uitslagen bekercompetitie *
KNDB-nieuws
Toernooibase-nieuws
FMJD-nieuws
Facebook
Google agenda
Menu altijd bovenaan
Kleur schema
Hout (standaard)
Lichtgeel
Lichtgroen
Grijs
* Indien deze items niet worden weergegeven, dan wordt er een melding
weergegeven dat er mogelijk belangrijke items niet worden weergegeven!


  De nieuwsmedia van de Gelderse Dambond zijn:Actueel

TitelOmschrijving
WedstrijdreglementenWedstrijdreglement (versie september 2017)


Masterclass Ton Sijbrands

Voor alle afleveringen, zie ook de overzichtspagina.


Kaart van verenigingen in GelderlandWillekeurig damfragment

Er zijn momenteel 34 damfragmenten waaruit wordt gekozen.

 
 Heeft u ook damfragmenten die af en toe op dit beginscherm mogen worden getoond?
Stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wedstrijden van zondag 2 oktober 2022
tot en met zaterdag 8 oktober 2022
in de clubcompetities:

CompetitieRondeDatumThuisUitUitslag
Hoofdklasse2ma 03 okt 2022DSV Sinderen 1BDSV Barneveld 1 4 - 8 
Eerste klasse B1di 04 okt 2022PDC Putten 1DES Lunteren 1 3 - 9 
Tweede klasse A2wo 05 okt 2022WDV Winterswijk 2DSV Sinderen 3   -   
Hoofdklasse2do 06 okt 2022DCH Hengelo 1DZW Warnsveld 1   -   
Hoofdklasse2do 06 okt 2022DV VBI Huissen 1WSDV Wageningen 2   -   
Hoofdklasse2do 06 okt 2022WSDV Wageningen 1DCH Harderwijk 1   -   
Tweede klasse B2do 06 okt 2022DCA Apeldoorn 1Zwart-Wit 86 Malden 2   -   
Hoofdklasse2vr 07 okt 2022CTD Arnhem 1WDV Winterswijk 1   -   
Eerste klasse B1vr 07 okt 2022DCG Groesbeek 1Kroonschijf Ede 1   -   
Tweede klasse B2vr 07 okt 2022CTD Arnhem 2DCL Lent 1   -   


KNDB-nieuws

Koops en Luchies kampioen van Nederland!

Op de slotdag van het NK B&C in Westerhaar was de spanning om te snijden. Wie zou er met de titel vandoor gaan in de beide klassen?

Op de foto de openingszet op dag 1 van het toernooi, op foto zittend, kampioenen van 2021, links Gert Brink cat. B. en Rechts Janes de Vries cat B. achter, v.l.n.r. KNDB voorzitter Frans de Jonge, arbiter Harry Hoonhorst, hoofdsponsor Koert Meuleman, burgemeester Hans Broekhuizen en voorzitter van WvM Gil Salomé.

In de B-groep won Bertwin Letteboer reglementair van Gerard Peroti waardoor de druk op Peter Frans Koops toenam. Koops moest nog een punt halen om de titel veilig te stellen. In een wat nerveus laveerpartijtje met Wim Koopman kwam hij niet in de problemen: remise. Koops en Letteboer hadden daarmee allebei twaalf punten, maar op weerstand werd Koops de verdiende winnaar. Letteboer kon tevreden zijn met zijn tweede plaats en de derde plaats werd een prooi voor Barbara Graas, die ook een sterk toernooi afleverde.

Op de foto de kampioenen v.l.n.r. Hans Luchies (cat C) en Peter Frans Koops (cat. B.).

In de C-klasse werd de koploper van het eerste uur op de meet geklopt. Hans Luchies won in extremis van Jos Moorman waardoor hij Ramon Ramkisoen stevig onder druk zette. Ramkisoen kon tegen de dit toernooi sterk spelende Hans Loots niet tot kansen komen en berustte in remise. Daarmee eindigden Luchies en Ramkisoen beide op twaalf punten en werden weerstandspunten scherprechter. De tegenstanders van Luchies hadden dit toernooi iets beter gepresteerd waardoor hij zich kampioen van Nederland mag noemen. Ramkisoen eindigde op de verdienstelijke tweede plaats en kan daar ook tevreden mee zijn. Hans Loots en Erik Ploeger eindigden op de gedeelde derde plaats.

De Vries en Brink verdedigen titels in damzesdaagse

Westerhaar – Janes de Vries probeert in Westerhaar zijn damtitel in het Nederlands kampioenschap klasse B te prolongeren. Het zesdaagse toernooi gaat op maandag 19 september van start in het vernieuwde clubgebouw van Witte van Moort.

De boomlange De Vries kan op felle concurrentie rekenen van Peter Frans Koops (uit Utrecht) en lokale favoriet Bertwin Letteboer (Vriezenveen). Beiden hebben een iets hogere rating dan de winnaar van 2021. De Vries is een in België woonachtige speler van Zeeuwse komaf die uitkomt voor damclub Maastricht.

In de klasse B treffen zich spelers met een rating tussen 901 en 1100 punten. Peter Frans Koops presteerde afgelopen seizoen het beste en heeft een rating van 1082 punten achter zijn naam. Bertwin Letteboer is sinds zijn rentree enkele jaren geleden bezig aan een sterke opmars en noteert 1054 punten, twaalf meer dan kampioen De Vries. Het speeltempo in Westerhaar is per speler tachtig minuten plus een extra minuut voor elke gedane zet.

In de klasse C (rating 0 tot 900 punten) verdedigt Gert Brink zijn titel. De sluwe Hardenberger bracht vorig jaar zelfs de meest onmogelijke standen tot winst en zal zijn slagkracht hard nodig hebben. Maar liefst acht deelnemers bezitten een hogere rating dan de 795 punten van de Hardenberger. Op papier zijn de grootste kanshebbers voor de titel Hans Luchies (uit Ugchelen), Johan Tuenter (Westerlee) en Roy Slagter (Nijmegen). De nog ratingloze Westerhaarders Frank Schippers en Gerrit Talen kunnen voor een verrassing zorgen.

De nationale kampioenschappen B & C worden op woensdagavond 21 september opgeluisterd met een sneldamtoernooi, waarvoor de inschrijving open is. Het speeltempo bedraagt vijf minuten plus twee seconden voor iedere zet.

Voor nadere informatie:  NK categorie B en C 2022 Westerhaar
Voorzitter organisatiecomité Gerbrand Hessing 06 55717984

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

De zomertoernooien zijn voorbij. We gaan ons opmaken voor de herfst- en winterperiode. Centraal in deze periode staat de Nationale Competitie.  Deze competitie is één van de fraaie juweeltjes die we binnen de damsport hebben. Meer dan 1000 dammers nemen deel aan deze competitie. Dit is wereldwijd een unieke competitie, zowel qua omvang als kwaliteit.

Hopelijk hebben we komend najaar weinig last van het corona-virus. Laten we alert blijven op de geëigende maatregelen als afstand houden, handen wassen, testen bij verschijnselen en zo nodig thuis blijven.

Aan de vooravond van de competitie is in Leiden een nieuw initiatief  uitermate succesvol geweest. Aan het zondags toernooi Kroegdammen met duo’s bij ca. 10 cafés namen 100 dammers deel. Van huisdammers tot een handvol grootmeesters. Dit smaakt naar meer. De organisatie overweegt zelfs om volgens jaar een zomertoernooi te organiseren. We ondersteunen dit graag. (Foto’s: Kroegdammen in Leiden Frans de Jonge)

Na de start van de Nationale Competitie vinden de Nederlands kampioenschappen in de B&C-categorie plaats in Westerhaar-Vriezenveensewijk van 19 tot en met 24 september. Aanmeldingen per mail ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) zijn nog mogelijk.

Bekend is dat er grote urgentie is om het school- en jeugddammen op te pakken. Dit om nieuwe leden te werven maar ook om de damsport levend te houden en deze naar een volgende generatie te brengen. Een aantal regionale bonden heeft plannen ontwikkeld en gelden beschikbaar gesteld om ledenwerving via het school- en jeugddammen op te pakken. Onze Jeugdcommissie kan ook wel versterking gebruiken. Deze commissie adviseert en ondersteunt het bestuur bij de werving en binding van jeugdleden en bij de organisatie van damwedstrijden en NK’s bij de jeugd. Wanneer je wil meewerken aan het school- en jeugddammen meld je dan aan bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook internationaal staan er weer de nodige wedstrijden op de agenda. Van 3 oktober tot en met 9 oktober vindt het (open) Europees kampioenschap algemeen en vrouwen in Kortrijk plaats. Hier zijn ook plaatsen voor het Wereldkampioenschap 2023 te verdienen. Dit zal plaatsvinden in Willemstad op Curaçao (eind september en eerste helft oktober 2023). Het aantal inschrijvingen voor het toernooi in Kortrijk is groot. Door de open inschrijving is dit toernooi niet voorbehouden aan alleen de topdammers en topdamsters.
Eind oktober volgen het Wereldkampioenschappen voor de jeugd (zie verderop).

Frans de Jonge
voorzitter

Topsport

Als ik terugkijk zijn de ontwikkelingen in de topsport groot geweest de vele afgelopen jaren. Ik weet nog dat ik voor het eerst hoorde van het grote plan om veel sporten te bundelen op bijvoorbeeld Papendal en dat ik toen dacht dat het wel erg lastig zou gaan worden (om mijn gedachten toen nog mild uit te drukken). Ik had het fout, helemaal fout zelfs. Die centra, zoals Papendal, lopen goed en zijn één van de pijlers van de Nederlandse topsport. Ook de ontwikkelingen rond het stipendium en de onkostenvergoeding voor topsporters in ons land, zijn snel gegaan, en er is bijvoorbeeld een koppeling gekomen tussen stipendium en je leeftijd (het bedrag is hoger als je ouder bent). Nu gaat er weer een groot onderzoek starten hoe het beroep van topsporter nog beter kan worden ingevuld. Ik heb hierover een gesprek op 26 september met NOC*NSF en ik heb die vraag ook al gesteld aan onze wereldkampioen Roel Boomstra en aan onze spelersvertegenwoordiger Wouter Sipma: wat vinden zij dat beter kan?

We hadden bij het EjK 2022 een erg duur ticket om logische redenen. Daarom hebben we nu al tijdens de afgelopen zomer het TeamNL KNDB WjK 2022 gevormd: dat WjK 2022 is ook in Turkije en dat start eind oktober. Omdat we het team eerder compleet hebben, konden we ook al eerder tickets kopen en die zijn nu gelukkig wat goedkoper uitgevallen. Het WjK team is gelukkig ook wat groter dan bij het EjK: er zijn nu 18 spelers/speelsters (EjK: 16), 9 ouders gaan mee voor de welpen en de pupillen (EjK: 7) en weer 4 coaches (EjK: 4), dus het team bestaat in totaal uit 31 personen.

Marie Gabbert zal stoppen als MT (Meisjes Talent). “Ja” of “Nee” zeggen tegen een serieus trainings- en wedstrijdprogramma is altijd een grote keuze, maar talenten kunnen die keuze goed zelf maken, want zij weten doorgaans zelf wat zij willen en wat zij niet willen. Marie: bedankt voor je inzet en je blijft vast met veel plezier dammen.

KNDB zal misschien (hopelijk!) in 2023 voor het eerst “echt” gaan meebetalen met het programma dat Ester van Muijen draait met de MT (Meisjes Talenten). Tot nu toe draait het met de financiële bijdragen van de speelsters zelf, de bijdragen van hun clubs, de bijdragen van hun verschillende damprovincies en natuurlijk ook met geld van sponsoren. Samenwerken is altijd goed en in onze damwereld is samenwerken ook wezenlijk: als we dat doen, kunnen we echt een sterk programma draaien (ook) bij de meisjes talenten. De meisjes talenten zijn natuurlijk ook een mooi voorbeeld voor andere dammende meisjes. De meisjes talenten spelen trouwens ook, zoals het hoort, scherpe en moderne systemen en dat is de manier om je verder te ontwikkelen als je jong bent en talentvol.

In het zomertoernooi van Hoogeveen speelde Matheo Boxum mooie en scherpe partijen, zoals tegen KNDB-penningmeester Jan van Dijk en tegen Niami en die laatste partij won hij in een waar spektakelstuk. Talenten, jongens en meisjes, moeten veel toernooien spelen om ook ervaring te kunnen opdoen hoe het is om tegen sterke spelers/speelsters voluit te spelen. Matheo Boxum speelde als koploper tegen veelvoudig wereldkampioen Shvartsman in de ene laatste ronde en dat was natuurlijk een prachtige ervaring. De laatste ronde speelde Matheo tegen onze eigen Jitse Slump en ook dat was weer een bijzondere partij die gewonnen werd door Jitse die daarmee zesde werd.

Wouter Sipma is spelersvertegenwoordiger van de topspelers en Wouter zal een bijeenkomst bezoeken op 7 september van de Atletencommissie van NOC*NSF. Een vertegenwoordiging van de spelers is natuurlijk tegenwoordig verplicht voor een topsportbond, net als een topsportstatuut, en we hebben dus allebei. Het topsportstatuut heeft inmiddels versie 5 bereikt en staat uiteraard op de website van de KNDB.

Johan Krajenbrink
technisch directeur

2e Grand Prix Droomdamsters

Op 24 september 2022 is het zover: de tweede Grand Prix in Utrecht, georganiseerd door DroomDamsters. Alle vrouwelijke leden zijn van harte welkom om mee te doen aan deze gezellige rapid-damdag. Er is geen inschrijfgeld en de prijzenpot bedraagt €1000!

De locatie:
Hygge
Goeman Borgesiuslaan 77
3515 ET Utrecht

Het toernooi voor gevorderden begint om 10 uur. Daarnaast hebben we ook een leuke damworkshop, voor iedereen (ook mannen dus!) die zin heeft om wat op te steken:
Ochtendsessie: 10:30 – 12:30 uur
Middagsessie: 13:30 – 15:30 uur

Ook wordt er een damsimultaan gegeven door niemand minder dan vijfvoudig wereldkampioen Alexander Shvartsman! Hiervoor hoef je je niet op te geven: iedereen die wil aanschuiven, mag meedoen. Deze zal beginnen om 11:00 uur, maar je mag natuurlijk ook later aanschuiven.

Opgeven kan via de website https://www.droomdamsters.nl/grand-prix/ of door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te mailen.
Meer informatie over de Grand Prix: grandprixinformatie.pdf

Hopelijk tot dan!
Met vriendelijke groeten,

Nicole de Vries
DroomDamsters
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-11372541
www.droomdamsters.nl

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Terwijl de zomertoernooien achter elkaar doorgaan, heeft de jeugd net een Europees kampioenschap voor de jeugd (EjK) achter de rug. Johan Krajenbrink vertelt hieronder meer over mooie prestaties van ons jeugdteam.

Gevleugelde uitspraken van hem zijn onder meer “een toernooi duurt nog lang” en “we kunnen niet winnen van speelsters en spelers die er niet zijn”. Hopelijk doet een deel van onze jeugd die nu niet aanwezig was in Turkije wel mee aan het WjK in november, wederom in Turkije. En als KNDB gaan we meer doen voor talentontwikkeling bij de meiden. Gelukkig speelt de vereniging DroomDamsters daar ook een stimulerende rol in met de organisatie van mooie damevenementen maar ook met financiële ondersteuning bij talentontwikkeling. En we mogen uiteraard erg tevreden zijn met onze coaches die de jeugd in het buitenland begeleiden. Bij het afgelopen EjK waren dit Heike Verheul, Ester van Muijen, Alex Mathijsen en Rik Keurentjes. Dank voor jullie inzet! Bij de aankomst van onze jeugddammers op Düsseldorf bleek dit ook uit de bedankjes van spelers en meegereisde en aanwezige ouders.

Ontvangst van de Nederlandse jeugddelegatie op vliegveld Düsseldorf (foto Rik Keurentjes).

De zomertoernooien worden na 6 zomertoernooien (Baarn, Rotterdam, Mildam, Heerhugowaard, Nijmegen en Brunssum) afgesloten met de uitsmijter Hoogeveen Open met nu bijna 140 inschrijvingen. Medio september begint onze Nationale Competitie met meer dan 1200 deelnemers. Kortom, de damkalender blijft goed gevuld.

Hopelijk kunnen we de komende periode veilig doordammen. Volg de basisregels. Bij verschijnselen, doe de zelftest en blijf thuis als deze positief uitvalt. Houd gepaste afstand tot anderen.

Frans de Jonge,
voorzitter

Topsport

Het EjK is altijd een groot evenement met veel spelers, speelsters, coaches en ouders. Dit keer was het een iets minder groot evenement omdat de grote en ook sterke ploegen van zowel Rusland alsook Wit-Rusland ontbraken, vanwege de bekende en terechte boycot door de afgrijselijke oorlog in Oekraïne. Oekraïne laat zien op vele manieren bewonderenswaardig veerkrachtig te zijn en zij hadden zelfs ook nu een jeugdteam weten te sturen naar het EjK 2022 in Turkije.

We hebben al lange tijd een bepaalde aanpak in de voorbereiding op het EjK, een bepaalde aanpak tijdens het EjK en ook nog bij de afronding en die aanpak wordt in de evaluaties altijd (zeer) positief beoordeeld. Dit jaar waren er verschillende dingen anders: het ticket was dramatisch duur, máár gelukkig hebben het Kellerfonds en de KNDB bijgedragen. Positieve veranderingen/aanvullingen waren er ook meer dan genoeg: Wouter Ludwig gaf extra trainingen in de voorbereiding, er kwam nieuwe teamkleding voor iedereen, er was een bijeenkomst voor het hele team op Papendal en Stijn Overeem was onze perschef. Natuurlijk hoop ik dat we deze veranderingen kunnen vasthouden, bijvoorbeeld bij het komende WjK 2022 dat ook wordt gehouden in Turkije.

Er was meer positief nieuws: in het reguliere toernooi, het rapid toernooi en het blitz toernooi wonnen we ook steeds het teamklassement! Samen met topsporters, talenten en de technische staf hadden we ons doel aangepast en nog hoger gelegd: we willen graag damland nummer 1 zijn. Bij dat ambitieuze doel past ook het winnen van dit soort teamklassementen. Een sleutel daarbij zijn uiteraard ook de meisjes: daar scoren we doorgaans namelijk matig tot slecht. Zoals bekend is Ester van Muijen samen met de verschillende meisjestalenten al een tijdje actief aan het trainen om daar verandering in te brengen: dat gaat zich dus positief uitbetalen. Veel trainen, veel spelen, beschikbaar budget gericht inzetten, goede coaches, goede trainers en dat alles samen in TeamNL KNDB is de sleutel voor internationaal succes.

We hebben de voorbereiding op het rapidtoernooi en het blitztoernooi iets aangepast en ook de coaching, omdat we de afgelopen jaren niet altijd tevreden waren hierover. Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn dat het EjK echt uit drie toernooien bestaat en dat ze alle drie even waardevol en belangrijk zijn tegenwoordig. Iedereen zal weten hoe het gegaan is, máár toch wil ik nu nog wel graag de kampioenen noemen. En trouwens: we kunnen niet winnen van spelers en speelsters die er niet zijn.

Simon Harmsma werd kampioen van Europa 2022 bij de junioren in het reguliere toernooi en hij werd óók kampioen bij het rapid.

Roland Kreeft werd kampioen van Europa 2022 bij de aspiranten in het reguliere toernooi. Een groot succes, want hij zit niet in ons topsportprogramma en dan toch zo overtuigend kampioen worden: erg knap! Roland werd ook blitz kampioen in zijn categorie.

Matheo Boxum werd kampioen van Europa 2022 bij de pupillen met het rapid en hij werd óók kampioen bij het blitz: hij won toen alles.

Fleur Kruysmulder werd kampioen van Europa 2022 bij de aspiranten meisjes bij het blitz.

Yulia Bintsarovska werd kampioen van Europa 2022 bij de meisjes pupillen bij het rapid.

Johan Krajenbrink,
technisch directeur

Medailleregen op het EJK 2022

Medailleregen voor Nederland op het EJK 2022
Op het recentelijk in Turkije gehouden Europees Kampioenschap (EJK 2022) heeft Nederland twee nieuwe Europese Kampioenen bij!

Pupillen meisjes

Bij de pupillen meisjes behaalde de voor Nederland uitkomend Yulia Bintsarovska het zilver, terwijl Sasha Chumachenko het brons pakte. 

Pupillen jongens

Nederlander Matheo Boxum heeft het zilver gepakt bij de pupillen jongens. Hij eindige met evenveel punten als de nummer één: Peteris Kripans uit Letland, maar moest de 1e plaats afstaan aan de Let Peters Kripans op slechts 1 Solkov punt; inderdaad, slechts op 1 Solkov punt!!

Aspiranten meisjes

Ook bij de aspiranten meisjes heeft Nederland een medaille behaald. De enige deelnemer in deze categorie, Fleur Kruysmulder uit Huissen, behaalde het zilver. Fleur heeft evenveel punten als de nummer twee, maar ook zij is uiteindelijk derde geworden op één Solkov-punt.)

Aspiranten jongens

Bij de aspiranten jongen is Roland Kreeft Europees Kampioen geworden.

Junioren meisjes

Bij de junioren meisjes pakte Luise Gabbert na een fantastische eindsprint het zilver.

Junioren jongens

Bij de junioren jongens etaleerde Simon Harmsma zijn grote klasse en werd met gemak kampioen.

Emre Hageman die recentelijk zich heeft geplaatst voor de finale van het NK 2022 maakte met het brons het feest voor Nederland compleet.

Al met al een prachtig resultaat van de deelnemers aan het EJK 2022 waar wij terecht allemaal trots op zijn.

Eduard Autar
Bestuurslid internationale zaken

Niet vermeld:
Nederland winnaar landenklassement
Successen bij het EK rapid en EK blitz
Zie ook: Jeugddammen

 

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Het NK voor vrouwen is succesvol verspeeld in Hoogeveen. Laura Timmerman werd voor de eerste maal kampioen. Ze werd in de voorlaatste ronde flink aangemoedigd door een 10-tal clubgenoten uit Lunteren. De andere podiumplaatsen gingen naar Luise Gabbert (2e) en Lisa Scholtens (3e). De verjonging van het vrouwendammen zet zichtbaar door!

De zomertoernooien  trekken ondertussen volop belangstelling. Gelukkig is er ook weer internationale belangstelling. Aan Rotterdam Open speelden ook dammers uit Frans Guyana, Frankrijk, Suriname en de Verenigde Staten mee. Het toernooi werd gewonnen door Arjan van Leeuwen nipt voor Frits Luteijn.  Een groot aantal spelers vertrok daarna naar de Worldcup in Heerhugowaard. Tegelijkertijd met Rotterdam werd de Zomerdamweek DCH Heerenveen – Mildam 2022 gespeeld. Een mooi regionaal toernooi. Winnaar werd Tjalling van den Bosch voor Jan Adema en Cor Westerveld.

De Worldcup status is toch interessant voor (inter)nationale topdammers. Er waren in Heerhugowaard toch weer de nodige Oost-Europese grootmeesters (in totaal 8 GMI’s) te zien. Het toernooi werd helaas geraakt door extreem hoge temperaturen. Het toernooi werd bij een gelijk puntental maar met meer weerstandspunten  gewonnen door Alexander Shvartsman voor Roel Boomstra en Thomy Lucien Mbongo  Bij de vrouwen laat onze nieuwe generatie meiden zien zich razendsnel te ontwikkelen. Luise Gabbert en Lisa Scholtens plaatsten zich in het vrouwenklassement op de 2e en 4e plek (na 2 oud-wereldkampioenen Natalia Sadowska, 1e en Darya Tkachenko 3e).

Foto: Heerhugowaard Open 2022
Foto Frans de Jonge

Ondertussen is de spelerskaravaan weer vertrokken naar Nijmegen Open. Een groot aantal grootmeesters (8 GMI’s) speelt aan dit toernooi mee. Hierna volgt Brunssum Open met als toetje van de zomertoernooien Hoogeveen Open met bijna 130 inschrijvingen.

De jeugd komt eerdaags ook zijn trekken en vertrekt 30 juli met een helaas wat uitgedunde delegatie van 16 deelnemers naar het EK in Turkije en komt 10 augustus weer terug. De explosief gestegen ticketprijzen zijn hieraan debet. Met verruimde bijdragen van het R.C. Kellerfonds en de KNDB konden de kosten nog iets worden teruggebracht, maar bij lange na nog niet naar het oude prijsniveau.

Er is gelukkig in de zomerperiode voor velen veel damplezier te beleven.

Frans de Jonge
voorzitter

Topsport

De organisatoren in Letland hebben het zo te zien meer dan goed gedaan bij het World Cup toernooi in Riga. Bijvoorbeeld een mooie speelzaal en bijvoorbeeld ook een livestream, ook met interessante interviews, bijvoorbeeld met de zeer actieve Damian Reska uit Polen. Reska laat zien en kan daar ook erg goed over vertellen, wat het belang is van livestream voor onze sport. Ook interviews met bijvoorbeeld onze hoofdcoach Rik Keurentjes en Roel Boomstra. Verheugend was natuurlijk de aanwezigheid van de sterkste spelers uit Oekraïne: Ivanov, Anikeev, Kirzner. Wereldkampioen Roel Boomstra won het toernooi, bijvoorbeeld door een erg mooie overwinning op Kees Thijssen en een slimme truc tegen Machiel Weistra. Na het toernooi werd ook het wereldkampioenschap blitz gehouden, maar wel zonder Roel Boomstra. Verrassend wereldkampioen blitz werd de Litouwer Domchev en tweede werd Martijn van IJzendoorn. Er was natuurlijk ook een WK vrouwen blitz, en een World Cup voor de vrouwen in Riga, máár met helaas geen Nederlandse speelsters: dat kwam natuurlijk door bijvoorbeeld het NK-vrouwen 2022 en het NK-aspiranten algemeen 2022.

Johan Krajenbrink
technisch directeur

Laura Timmerman pakt haar eerste titel in Basalt Nederlands kampioenschap dammen

Foto: Zainal Palmans, van links naar rechts: Luise Gabbert (2e), Laura Timmerman (1e) en Lisa Scholtens (3e)

Het Basalt Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen zit erop. In een bloedstollende laatste ronde, waarin nog vier spelers de kans hadden om kampioen te worden, was het de Amersfoortse Laura Timmerman die de genadestoot uitdeelde door aftredend kampioene Vitalia Doumesh te verschalken met een zeer fraaie strategische opzet. Het zilver was voor Luise Gabbert die op haar beurt een knap staaltje aanvalsspel tegen Jacqueline Schouten. Lisa Scholtens legde beslag op het brons na een puntendeling tegen Sarah Rijgersberg in de slotronde.

De toernooiwinst van Laura Timmerman moet als een bevrijding hebben gevoeld voor de 29-jarige dame uit Amersfoort. In haar negen eerdere pogingen kwam ze regelmatig in de buurt van het eremetaal, maar pas in de jubileumeditie was het eindelijk raak met de gouden medaille. Een zeer verdiend resultaat na jaren van hard trainen.

Ook Luise Gabbert en Lisa Scholtens kunnen terugkijken op een zeer geslaagd toernooi. In hun debuut op het Nederlands kampioenschap voor de vrouwen komen ze direct op het podium terecht als gevolg van hun sterke spel en stalen zenuwen op de belangrijke momenten. Terwijl Gabbert vaak in het begin van de wedstrijden al een voordelige stelling op het bord aantrof, was het Scholtens die zich keer op keer een uitmuntende rekenaar toonde en daarmee op onverwachte momenten genadeloos toesloeg.

Het podium van Timmerman, Gabbert en Scholtens is het bewijs dat de nieuwe generatie vrouwen nu echt de vruchten begint te plukken van het keiharde trainen met coach Ester van Muijen. De gevestigde orde, onder wie de meervoudig kampioene Vitalia Doumesh, delfde gedurende het toernooi meerdere malen het onderspit tegen de debutanten.

Volgend jaar organiseert damclub Hoogeveen in samenwerking met de stichting DroomDamsters opnieuw het Nederlands kampioenschap vrouwen. Laura Timmerman en Elise Schouten zijn al verzekerd van een plek in de finale op basis van hun toernooiwinsten in respectievelijk de Basalt A-groep en de Proost Management B-groep.

Alle informatie over het afgelopen kampioenschap -waaronder de wedstrijden en uitgezonden streams van Rick Hakvoort, Steven den Hollander en Nick Waterink- is te vinden op de toernooiwebsite: https://nkv2022.kndb.nl/.

Masterclass Ton Sijbrands elke woensdagavond 19u online

Het YouTube-kanaal van Draughts10x10 heeft een nieuwe masterclass serie opgenomen. Dit keer met niemand minder dan oud-wereldkampioen Ton Sijbrands. De masterclass staat in het teken van de opening 1. 33-29 19-23 2. 35-30 20-25. De serie bestaat uit maar liefst acht afleveringen! Bijzonder is ook dat de meeste partijen die besproken worden in deze masterclass serie, nog niet eerder zijn getoond aan het publiek.

Elke woensdag om 19u komt er een nieuwe aflevering online op het YouTube-kanaal van Draughts10x10. Inmiddels staan er al twee afleveringen online:

Aflevering 1: https://www.youtube.com/watch?v=jas43qaVgyw
Aflevering 2: https://www.youtube.com/watch?v=rVfsz8DjVtA

Mocht je niets willen missen, abonneer dan op het YouTube-kanaal van Draughts10x10.

Nieuwsflits breedtesport-topsport

Breedtesport

Het damseizoen is nu volop losgebroken. Iedere dammer kan iedere dag en overal deelnemen aan damtoernooien. De eerste van de zomertoernooien is alweer verspeeld. Dit was de derde editie van Baarn Open. Voor de eerste maal een toernooi zonder grootmeester, maar desondanks met bijna 50 “breedtesporters”. Een toernooi in 4 dagen met 3 dubbele rondes. Loodzwaar dus. Toernooiwinnaar werd Coen Bommel van DES Lunteren. De beslissing viel pas laat in de laatste minuut van de slotronde. En weer was dit een organisatorisch kunststukje van Ton van der Ploeg en Jan van de Veen.

Toernooiwinnaar Coen Bommel (rechts) tegen de als 2e eindigende Radjinder Jharap (foto Frans de Jonge)

Na Baarn Open 2022 volgt er een imposante reeks op elkaar aansluitende zomertoernooien als Rotterdam Open, Worldcup Heerhugowaard open, Nijmegen Open 2022, Brunssum Open 2022 en Hoogeveen open. Dit biedt  iedere dammer een goede gelegenheid om zich in eigen land goed voor te bereiden op komend damseizoen 2022 – 2023.

Kijk ook eens voor damevenementen op de damkalender die via de KNDB kalender op onze website te raadplegen op Toernooibase. Deze integrale damkalender is in ontwikkeling door Piet Bouma en Hendrik Veenstra. Samen met de KNDB zal deze kalender alle relevante wedstrijden lokaal, regionaal en (inter)nationaal gaan bevatten. Met een slimme zoekmachine kan iedereen een evenement van zijn/haar gading in de gewenste regio gaan vinden.

Het NK dammen voor vrouwen begint 4 juli in Hoogeveen. Het Basalt Nederlands Kampioenschap dammen voor vrouwen biedt een prachtig podium aan de Nederlandse topdamsters. Er wordt gespeeld van 4 – 10 juli op een historische locatie: het klein theater De Kubus in Het Klooster. DroomDamsters neemt het stokje over van Stichting Damevenementen Zeeland die maar liefst 15 keer dit NK hebben georganiseerd. Het NK valt onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) in samenwerking met de Drentse Dambond (DDB).

Daarnaast wordt er een Proost NK B-groep georganiseerd. De ambities zijn om bij een in de toekomst verwacht hoger aantal dammende vrouwen en meiden het NK over meer categorieën te gaan spelen. De NK ratingcategorieën in Westerhaar zijn hiervoor een goed voorbeeld voor de breedtesport.

Het organisatiecomité kent jonge organisatietalenten vanuit de DroomDamsters: Vera Brunink (toernooidirectrice), Jasmijns Scholtens (PR) en de bestuursleden Nicole  de Vries en Tessa Kenson. De hele week wordt het NK gespeeld. Een echte aanrader voor iedereen die het vrouwendammen en de organisatoren een warm hart toedraagt.

De belangstelling van het Koninklijk Huis voor de damsport en dammers is opmerkelijk. Recent ontvingen we als KNDB een bestendiging van het predicaat Koninklijk voor 15 jaar tot in 2038. Ook dammers ontvingen recent felicitaties van het Koninklijk Huis bij de behaalde wereldkampioenschappen voor landenteams. Toezending door Wim van Mourik van 2 damboeken (An iconography of draughts en Chess, draughts, morris & tables, 2 aanraders!) aan de drie prinsessen leverde zelfs 2 x een bedankbrief op van het Koninklijk Huis.

Na de zomer gaan we ledenwerving topprioriteit geven. Na jaren van stilstand is dit hard nodig. Het school- en jeugddammen zijn meestal belangrijke aanjagers voor ledengroei. Daarvoor gaan we verder met kaderontwikkeling (online), het landelijk aanbieden van meer jeugdwedstrijden en competities. Ook zoeken we dammers die hier graag hun schouders onder willen zetten. Zowel op operationeel als bestuurlijk niveau. Ik houd me aanbevolen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) voor enthousiaste dammers!

Frans de Jonge,
voorzitter van de KNDB

Topsport

Nationaal Talent Emre Hageman en Internationaal Talent Machiel Weistra hebben zich geplaatst voor het NK 2022: dat is een grote beloning voor hun snelle en hun positieve ontwikkeling en het is ook een beloning voor hun verschillende trainers. Voor de doorstroming is het ook goed dat er nieuwe en ook jonge gezichten zijn in een NK.

Bij de World Cup in Riga, in de eerste week van juli, zullen alle topsporters uit TeamNL actief zijn, en dat niet alleen, ook de talenten Hageman, Weistra en Harmsma. Dus hoofdcoach Keurentjes heeft een mooi team. In Riga is trouwens niet alleen een World Cup, maar ook het WK blitz. De World Cup toernooien zijn al een tijdje een hoofddoel van TeamNL KNDB. Op het moment dat ik dit schrijf valt het aantal internationale deelnemers nog wel wat tegen. Wel staan bijvoorbeeld de grootmeesters Anikeev en Ivanov uit Oekraïne op de lijst van deelnemers en dat is natuurlijk zeer verheugend.

Het EjK in de eerste week van augustus in Turkije is altijd al een grote operatie en dat merken we dit jaar zeker, want we hebben problemen, zoals een wel erg duur ticket. We zien trouwens allemaal de problemen bij Schiphol en bij andere internationale luchthavens: dus makkelijk is het niet om überhaupt goed weg te komen. Gelukkig draagt het Kellerfonds 25% bij in de totale kosten van iedere speler/speelster: geweldig! De KNDB zelf draagt ook bij, en wel 100 euro voor iedere speler/speelster. Hierdoor wordt het financieel wat meer te dragen. Gevolg is nog wel steeds dat we een iets kleiner team zullen hebben dan normaal, met 16 spelers/speelsters, 7 meereizende ouders voor de jongste kinderen en 4 coaches. Soms zijn er trouwens ook vakantieredenen om niet mee te doen. We proberen verder een paar dingen beter te doen dan andere jaren, of misschien is beter geformuleerd, dat we nog weer wat extra’s proberen te doen: Wouter Ludwig zal extra trainingen gaan geven aan Alexei Ovsyanko en Alex Poliakov en we hebben voor deze twee jongens gekozen omdat zij niet in ons programma zitten en dan is dit dus echt wat extra’s. Stijn Overeem zal onze perschef zijn en we zijn benieuwd of we allemaal samen zo een positieve stimulans kunnen geven aan de lokale publiciteit. Verder hebben we op woensdagmiddag 13 juli op Papendal een bijeenkomst voor het hele team. We houden de bijeenkomst op Papendal, want dat is het hart van de Nederlandse topsport. Daarmee laten we aan de ouders en aan de jongens en meisjes zien waar veel topsporters in ons land trainen en waar ook onze topsporters en toptalenten trainen. Dus een mooi voorbeeld. We hadden al wel standaard een bijeenkomst voor de nieuwelingen in het team, máár nog beter is natuurlijk dat iedereen elkaar ziet vóór het toernooi. We zullen werken aan een mooi programma voor 13 juli en we hopen en we verwachten dan ook een grote en een complete opkomst (ondanks natuurlijk zomervakanties en ook school). Het teamgevoel bij TeamNL KNDB, het samen trainen, het samen optrekken in het buitenland, is echt een pijler onder het succes bij de jeugd internationaal en bij de senioren internationaal! Dat samen moet je steeds laten zien in de praktijk, anders is het leeg, anders is het zo maar een lekker makkelijk te gebruiken woord en daarom natuurlijk ook de bijeenkomst op 13 juli op Papendal.

Johan Krajenbrink,
technisch directeur