Persoonlijke wedstrijden - Jeugd


Kampioenschap van Gelderland
voor Welpen 2016-2017

Verslag: WDSV

Frank de Bruijn welpenkampioen van GelderlandVooraf

Ook dit jaar organiseert de GDB het Gelders kampioenschap voor Welpen.

Op zaterdag 14 januari werd er gespeeld in het clubgebouw van damvereniging WSDV uit Wageningen. Er wordt in dit kampioenschap gespeeld om de titel ‘Kampioen van Gelderland’. Daarnaast verdienen de nummers 1 t/m 5 van het kampioenschap het recht om deel te nemen namens Gelderland aan de nationale jeugddamdag. Het kampioenschap van Gelderland is natuurlijk ook een ideale voorbereiding op de later in 2017 te spelen halve finales van Nederland en voor veel deelnemers de komende schooldamwedstrijden.


De wedstrijd

Tien jeugdleden hebben zich dit jaar ingeschreven. Dat is beduidend minder dan in voorgaande jaren. Van deze 10 jeugdleden zijn er 8 lid van de organiserende vereniging WSDV. De andere 2 deelnemers komen van damclub DES uit Lunteren.

Er wordt een rond toernooi gespeeld, dat wil zeggen dat iedereen elkaar 1 maal ontmoet. Het speeltempo is 10 minuten plus 5 seconden per zet en dat is ca. 25 minuten per wedstrijd. Dit is voor de meeste welpen veel tijd.

Na loting kon er om 13.00 uur gestart worden met de 9 rondes.

De strijd ging in het begin vooral tussen Frank de Bruijn, Teun Beysens, Arjan Lagerweij en Joël Melissen. Na 4 rondes stond Frank met 8 punten bovenaan en volgden Arjan, Teun en Joël Melissen met 7 punten. Frank slaagde er echter in om concurrent na concurrent te verslaan en het leek alsof hij al zijn wedstrijden zou gaan winnen. Dat lukte echter niet want Erik van Wingerden won in de 7e ronde van hem. De overige wedstrijden wist Frank met overmacht te winnen. Eerste dus Frank met 8 overwinningen en slechts 1 nederlaag.

En hoe verging het de kampioen van vorig jaar Marjory Feyt. Marjory haalde in de eerste 2 rondes maar 1 puntje en dat was tegen Arjan. Van Frank verloor ze in ronde 2. Maar door vervolgens al haar wedstrijden te winnen eindigde ze met Arjan op de gedeelde 2e en 3e plaats met 15 punten. Een barrage was nodig over 2 partijen. Dat werd spannend want Marjory won de eerste barrage partij met 3 stukken voor niet en het liep nog remise. Ook partij 2 in de barrage werd remise en toen moest het beslist worden via Suddendeath, dat wil zeggen wie als eerste nu won was winnaar van de barrage. Dat liep voor Marjory goed af want ze haalde er een prachtig zetje uit en kwam enkele stukken voor. Die voorsprong liet ze zich niet meer afnemen. Marjory dus 2e en Arjan Lagerweij 3e.

Erik van Wingerden werd o.a. door de winst tegen Frank en een sterke eindsprint toch nog 4e.

De 5e plaats was voor Teun Beysens die goed speelde maar tegen de top 4 niet opgewassen bleek. Maar toch een mooie 5e plaats.

Hoewel het aantal punten anders doet vermoeden speelden Fabiënne Groote en Joël Schouten best leuke wedstrijden. Maar als je nog maar enkele weken damt kun je niet verwachten meteen hoog te eindigen.

Bas Overbeek en Marlijn Moene leerden veel deze middag en dat komt ze vast nog goed van pas dit jaar bij o.a. schooldamkampioenschappen.

Tenslotte had Joël Melissen misschien wat pech de laatste ronde toen Marlijn Moene juist tegen hem een van haar beste wedstrijden speelde en won. Anders had Joël Melissen nog een beslissingswedstrijd gehad tegen Teun om een plekje in de top 5.

De eerste 5 plaatsen waren dus voor Frank, Marjory, Arjan, Erik en Teun en die gaan Gelderland dus vertegenwoordigen op de jeugddamdag die later dit jaar wordt gehouden.
Standen en uitslagen in Toernooibase


Foto's


/